Info Redakcija

Info Redakcija

Kako bi informisali developere i razvojne timove, Apple je objavio da se lista zemalja u kojima će App Store biti dostupan širi za novih 20. Na listi se našla i Bosna i Hercegovina, zajedno sa nekoliko zemalja u regiji. Iz Apple-a su istakli kako App Store pruža mogućnost povezivanja sa korisnicima u 155 zemalja ili regija, te da sa zadovoljstvom objavlju širenje podrške na novih 20 zemalja, omogućavajući povećanje  uticaja i poslovanja na novim tržištima. Na spisku su Afganistan, Gabon, Obala Slonovače, Gruzija, Maldivi, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kamerun, Irak, Kosovo, Libija, Crna Gora, Maroko, Mozambik, Mijanmar, Nauru, Ruanda, Tonga, Zambija i Vanuatu.

Još jedna globalna posljedica pandemije koronavirusa usko je vezana i za tehnološka dešavanja. Mnogi ljudi su prisiljeni učiti i raditi od kuće, više je potrebe za striming servisima, pa su evropski Internet provajderi imali značajno veće opterečenje na svojim mrežama. Zbog toga su YouTube, Apple TV+ i Amazon Prime servisi počeli smanjivati svoj default-ni birtrate striminga slike, nakon što je to prvi napravio Netflix. Do ovih poteza je došlo nakon što je evropski komesar Thierry Breton uputio zahtjev da se ograniči kvaliteta slike striming servisima kako bi se smanjo teret evropske Internet infrastrukture.

YouTube je najavio da će za cijeli evropski promet default biti 480P rezolucija, dok Netflix, Apple i Amazon nisu naveli pojedinosti o tome koliko će smanjuju kvalitetu, osim što Netflix tvrdi da bi njihove mjere mogle smanjiti protok podataka u Evropi za 25%.

Stranica 1 od 12