Zlatan Kurto

Zlatan Kurto

Pripadnik INFO pokreta od samog početka, te recenzent sitnog hardvera i softvera. Propali umjetnik, veliki zaljubljenik u statične kadrove (a sada i pokretne), prirodu, ekstremne sportove i bassnosne muzike.

 

 

petak, 21 Juli 2017 07:54

ADATA SD600 External SSD

Puni naziv prenosnog diska koji smo testirali protekle sedmice glasi ADATA SD600 External SSD, kapaciteta 256 GB. Znači riječ je od Solid-State uređaju za pohranu podataka, što u odnosu na standardne mehaničke diskove nudi niz prednosti. Neki od njih su lakoća, brzina, tih rad, energetska učinkovitost i izdržljivost.

Dimenzijama 8 x 8 cm i težinom od svega 90 grama, ADATA će bez problema naći svoje mjesto u džepovima korinika ili nekim pretincima ruksaka i torbi. Pogled na njegovo ojačano kućište definitivno ulijeva pouzdanje, a ono je i dizajnirano da može podnijeti više opterećenja i jake udarce. Otpornost na prašinu i vodu je izostavljena, ali češće se dešavaju upravo padovi i nepredviđeni udarci.

Disk se sa ostalim uređajima povezuje putem 3.1 USB porta, a kompatibilan je sa Windowsima, Linixom, Androidom, te Xbox One i PS4 konzola i to bez instalacije drajvera.

Disk je baziran na 3D TLC NAND flash memoriji, koja postaje novi standard i čija 3D složena memorija nudi veću gustoću, pouzdanost i trajnost u poređenju sa starijom 2D složenom memorijom.

Što se tiče testova, naš test je pokazo prosječnu brzinu od velikih 403 megabajta u sekundi za čitanje i 178 megabajta u sekundi za pisanje podataka. Iz ovoga je sasvim jasno da i u najboljim okolnostima, interni ili vanjski mehanički diskovi ne mogu pratiti ovakve performanse.

Zaključak je jednostavan. Ako često imate potrebu za prenošenjem velike količine podataka ili radite sa multimedijalnim datotekama koje su pohranjene direktno na disk ili možda razmišljate o bržem učitavanju igara na konzolama, ADATA SD600 je veoma dobar izbor. A pri tome, nudi i još jedan nivo sigurnosti podataka.

petak, 14 Juli 2017 10:23

HP 255 G5

Kao i cijela njegova serija prethodnika, HP 255 G5 je niskobudžetni laptop dizajniran za kućne korisnike ili nezahtjevne manje uredske poslove. Konkretno u ovom slučaju govorimo o uređaju koji košta 750 konvertibilnih maraka, zajedno sa licencom za Windows 10.

Radi se o vrlo jednostavnom i na oko dopadljivom laptopu sa zaobljenim ivicama. Ukupni dojam izrade je veoma dobar, a jedino bi kvalitet brušene plastike oko tastature mogao biti malo bolji.

Ovo je klasični laptop sa 15,6-inčnim ekranom, LED matricom i 1366 x 768 HD rezolucijom. Ekran posjeduje i anti-glare premaz pa problema sa refleksijom nema, a tu su još veoma dobra svjetloća, reprodukcija boja i kontrast, ali su mu uglovi vidljivost slabija strana, posebno oni po vertikalnoj osi.

Kompanija Logosoft je u maju 2017. godine stekla certifikat Cisco Cloud and Managed Service ProviderMaster (CMSP Master) sa Infrastructure-as-a-Service (IaaS) i Hosted-Security-as-Service (HSS) cloud and managed servisima te na taj način potvrdila poziciju regionalnog lidera u oblasti Cloud baziranih servisa i tehnologija. Ovaj certifikat daje zvaničnu potvrdu da Logosoft Data Centar ispunjava sve rigorozne tehničke, sigurnosne i organizacijske zahtjeve za Cisco partnere koji nude cloud usluge koncipirane na Cisco infrastrukturnim rješenjima.

Da bi kompanija stekla Cisco CMSP Master certifikat, potrebno je zadovoljiti sve uslove koje nameću najbolje ITIL poslovne prakse, koje se evaluiraju kroz veoma zahtjevan audit koji izvodi nezavisna eksterna auditorska kompanija (NSF), a angažuje je Cisco Systems. Kao dio ovog procesa, evaluirane su sve tehničke i sigurnosne karakteristike Logosoft Data Centra, kao i svi procesi koji su uključeni u kreiranje, isporuku i monitoring usluga Logosoft Data Centra koje su namijenjene krajnjim korisnicima. Pored navedenog, upravljanje uslugama, tehnička podrška i upravljanje sistemom podrške, kao i nivo kvaliteta usluge (Service Level Agreement -SLA) Logosoft Data Centra su također dobili zvaničnu potvrdu Cisco-a o usklađenosti sa svjetskim standardima.

petak, 07 Juli 2017 12:41

Logitech M720 Triathlon

Spomenuta svestranost iz uvoda, kod Logitech M720 Triathlon miša ogleda se u tome da je veoma pogodan kako za desktop računare, tako i kao vjerni pratioc za neki od vaših prenosnih uređaja.
Kažemo neki, jer pored njegove glavne oznake, stoji i to da se radi o Multi-Device mišu, koji je kreiran i dizajniran sa idejom kako bi korisnici bili produktivniji i jednostavnije koristili više ekrana i operativnih sistema. Tako se ovaj triatlonac može upariti s maksimalno tri uređaja i omogućava prebacivanje između njih jednostavnim dodirom na jednu tipku, a kompatibilan je sa Windows, Mac OS, Chrome OS, Android i Linux platformama.
Logično, riječ je o wirelless mišu, koji se sa uređajima povezuje pomoću minijaturnog Logitech Unifying prijemnika ili putem Bluetooth Smart bežične tehnologije. Kako sa USB prijemnikom, tako i sa Bluetooth povezivanjem nismo imali nikakvih problema, pa jednostavnosti korištenja dajemo maksimalnu ocjenu.

petak, 30 Juni 2017 08:00

Lenovo Ideapad Miix 310

IdeaPad Miix seriju svojih uređaja Lenovo naziva pristupačnim tabletom i laptopom u jednom, a oni se razlikuju u zavisnosti od dimenzija ekrana i hardverske konfiguracije.

U slučaju našeg testnog Miix 310 modela, pokreće ga četverojezgreni Intel Atom X5 procesor, uz 4 gigabjta memorije, te 64 gigabajta flash memorije za pohranu podataka. Obzirom na namjenu ovog uređaja, odnosno jednostavne kompjuterske zadatke poput kucanja kraćih tekstova i surfanja Internetom, hardver je sasvim odgovarajući. Na ovo treba dodati i veoma dobar 10-inčni ekran sa Full HD rezolucijom, te Windows 10 operativni sistem, tako da se dobija vrlo praktičan i funkcionalan sistem.

Ekran nudi veoma dobre uglove vidljivosti i reprodukciju boju, jedino bi osvjetljenje za nijansu moglo biti bolje.

Stranica 1 od 66