Iako je to skoro pa suvišno, odmah to moramo istaći – ovaj telefon je zaista ogroman. Zadnja strana uređaja je obložena soft touch plastikom, što je jako korisno iz više razloga. Prvo, osjećaj držanja uređaja je jako ugodan, a s druge strane, držanje čak i sa jednom rukom postaje moguće ako ste vlasnici nešto većih šaka. Power dugme je postavljeno desno, što će odgovarati i jednoručnom i dvoručnom korištenju, a jedina iznimka od klasičnog rasporeda ulaza je opet, microUSB slot sa gornje strane.

Sa dijagonalom ekrana od čak 6 inča i poprilično velikim rubovima, pogotovo sa donje i gornje strane, Saga S3 je gigantskih dimenzija. Međutim, Gigabyte je pametno odigrao sve karte vezane za dimenzije, te je tako u ovu cijenu ugurao i 720p ekran i odličnu IPS matricu, tako da ćete zaista uživati u tome da gledate video na ovom ekranu, listate web stranice i čitate tekstove. Pored toga, za razliku od drugih modela iz Gsmart serije, ovaj posjeduje i izuzetno dobru pozadinsku osvjetljenost ekrana, pa vam ni sunčan dan neće biti neki veliki problem.

Ispod haube se sakrio QuadCore MediaTek procesor na 1,3 Ghz, 1 GB RAM memorije te Mali-400 GPU. Naravno, radi se o sasvim solidnoj konfiguraciji koja će omogućiti ugodno i tečno korištenje telefona, izuzev u jednom slučaju. Naime, ako ćete gledati HD video na YouTubeu, moći ćete primijetiti blagi lag. Međutim - gledanje 720p i full HD videa sa samog telefona radi bez ikakvih problema, a uz solidno jak zvučnik Saga S3 postaje prava multimedijalna stanica za one u pokretu. Međutim, imajte na umu da za sve vaše multimedijalne potrebe 8 GB flash memorije neće biti dovoljno, ali srećom tu je SD slot za proširenje čak do 32 GB. Ukratko, dobivate superdobar specifikacijski paket za casual igre, tečan HD video i ugodno čitanje skoro na nivou tableta.

Gigabyte već duže vrijeme nudi Android 4.2.2 kao svoju odabranu verziju OS-a, što je sasvim dovoljno svježa verzija sa kojom možete očekivati najnoviji update najvažnijih aplikacija. Pored toga, interfejs je minimalno izmijenjen, pa se kod Sage S3 nećete morati boriti sa čudnim interfejs pokušajima, kao kod drugih manje zvučnih proizvođača. Konačno, treba spomenuti i kameru, koja je jako jako ugodna za korištenje. LED bljeskalica i autofokus su se već pojavljivali i kod drugih Gsmart uređaja, ali je vidljivo na kvaliteti fotografija da je Gigabyte ovaj put u model Saga S3 ugurao dosta bolji senzor, te da je noise dosta manji, dok je rad autofokusa mnogo bolji kod npr. makro fotografija.

Ukratko, Gigabyte je zaista ponudio vrlo interesantan i neobičan uređaj po iznimno atraktivnoj cijeni sa kojom se teško nositi – pa ako vam ne smeta da sa mini-tabletom na uhu hodate ulicom, možete dobiti sjajnu multimedijalnu stanicu za jako malo novca.

 

Cijena: 449,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba