Upravo ovakvi uređaji predstavljaju osnovu Android uređaja kojima se proizvođači pokušavaju probiti na rastućim tržištima – pristupačna cijena, dual SIM, relativno svjež Android i solidne specifikacije za tečno korisničko iskustvo. Međutim, Rey R3 krasi i solidan dizajn, kojim svakako dominira soft touch plastika na zadnjem dijelu koju uvijek volimo vidjeti na svim uređajima, bez obzira na namjenu. S druge strane, plastični rubovi ne ulijevaju previše povjerenja i dosta su skliski, pa pazite na rukovanje uređajem. Raspored tipki je standardan, uz izuzetak MicroUSB slota, koji se nalazi sa gornje strane.

Ekran je dijagonale 4,5 inča, te je rezolucija od 480x854 piksela i 218 ppi sasvim dovoljna za ugodno korištenje – pohvala Gigabyteu što je konačno promijenio matrice, pa su sada uglovi gledanja zaista solidni. Ispod haube se nalazi MediaTek MT6572 čipset, a unutar kojeg se nalaze Cortex-A7 dualcore procesor na 1,3 Ghz, 1 GB RAM memorije i Mali-400 GPU. Rečeno običnim jezikom – sve što novom Android korisniku treba za ugodno prvo korištenje svog naprednog telefona. Jedina stvar koja će vam eventualno nedostajati je prostor, jer se 4 GB sistemske memorije lako troši sa Google Play aplikacijama, ali će slot za SD karticu, sa podrškom do 32 GB, itekako biti od pomoći.

Kamera je možda mali napredak u ovoj kategoriji - senzor od 8 megapiksela, LED bljeskalica, autofokus i touch focus su elementi koje ne viđamo u ovoj klasi uređaja. Fotografije imaju osjetan noise, ali će za prve foto-momente kamera biti i više nego dovoljna, dok je za video pozive i Skype ugrađena i prednja kamera dosta lošije rezolucije. Kada je u pitanju OS, Gigabyte se odlučio za sada već pomalo ostarjeli Android Jelly Bean u verziji 4.2.2, ali je ogroman plus što su izmjene interfejsa skoro pa nepostojeće, pa vas očekuje poprilično čisto Android iskustvo korištenja.

Konačno, jedina iskrena zamjerka je u bateriji, koja sa 1,800 mAh i umjereno korištenje može jedva izdržati jedan dan. Ipak, ovdje govorimo o uređaju za manje zahtjevne korisnike, pa je to možda čak i sitničarenje. Jer, ako ste jedan od takvih korisnika i ako tek ulazite u svijet naprednih telefona, teško ćete naći pristupačniji Android uređaj po ovoj cijeni, a koji čak i nudi solidan dizajn, skoro čisti Android i sasvim OK performanse.

Cijena: 299,00 KM
Asbis, Sarajevo

http://www.asbis.ba