Info Redakcija

Info Redakcija

utorak, 19 Januar 2021 09:48

Google kompletirao kupovinu Fitbita

Kupovina koja je najavljena prije više od godinu dana, sada je zvanično završena. Google je objavio da je kupio kompaniju Fitbit za 2,1 milijardu dolara.

Zabrinutost za privatnost i sigurnost podataka, potaknula je regulatorna tijela širom svijeta da se istraži ova akvizicija. Nakon objave EU-a da je odobrila posao, Google se obavezao na planirano funkcionisanje Fitbita i upotrebu njihovih zdravstvenih podataka, što znači da se neće upotrebljavati podaci o zdravlju i wellnessu korisnika Fitbit-a za Googleovo praćenje oglasa. S druge strane iz Fitbita su izjavili da će akvizicija omogućiti kompaniji da se brže inovira, pruža više izbora i proizvodi još bolje proizvode, te što je najbitnije, da će Fitbitovi proizvodi i usluge nastaviti raditi na iOS-u i Androidu.

Fitbit je do sada prodao više od 120 miliona uređaja u više od 100 zemalja.

Tokom svog keynota na ovogodišnjem CES sajmu, Sony je javnosti ponudio mali uvid u njihov prvi dron nazvan Airpaek, koji je prvi put najavljen u novembru prošle godine.

Detalji su i dalje vrlo simbolični, ali iz kompanije su otrkili da je Airpeak najmanji dron do sada koji će omogućiti postavljanje i letenje sa nekom DSLR ili Mirrorless kamerom, što bi kreativnim korisnicima i kraetorima sadržaja omogućilo korištenje većih i naprednijih kamera, u odnosu na one koje dolaze ugrađene sa većinom dronova. Sony tvrdi da je čak i sa većom i snažnom kamerom pričvršćenom za njega, Airpeak i dalje "sposoban za dinamično snimanje i precizan te stabilan let". Bez obzira na ovo debitantsko predstavljanje, Airpeak je još uvijek u fazi testiranja i razvoja.

Lansiranje se očekuje na proljeće, pa ostaje da se vidi da li će se Sony-u čekanje i vrijeme uloženo u razvoj drona na kraju isplatiti.

AMD i Intel su se godinama izdvajali po pitanju proizvodnje procesora, i dugi niz godina činilo se da AMD nikada neće moći sustići Intel po pitanju tržišnog udjela. Ipak u posljednjih nekoliko godina taj razmak je sve manji zahvaljujući AMD Ryzen procesorima koji su počeli sticati veliku popularnost među korisnicima.

Prema analizi proizvođača PassMark softvera za benchamrking, AMD je po prvi put od 2006. godine pretekao Intel po pitanju tržišnog udjela u segmentu procesora za desktop računare. Intel itekako i dalje dominira na polju prenosnih računara i servera. Intelu u posljednje vrijeme mnogo toga nije naklonjeno, od toga da su bili prisiljeni prodati svoj modemski posao Apple-u, do toga kako je Apple krenuo prema izgradnji vlastiti prilagođenih procesora. Čak se šire i glasine da bi se i druge kompanije kao što je Microsoft mogle odlučiti na sličan korak. Daleko je od toga da Intel gubi desktop bitku, ali će svakako biti zanimljiv razvoj događaja u godinama koje dolaze.

Kompanija Dell poznata je po svojim brojnim monitorima u raznim formama i veličinama, a u svoj portfolio sada su dodali i prvi 40-inčni ultraširoki zakrivljeni monitor.

Dell UltraSharp 40 Curved WUHD monitor ima nešto veću rezoluciju od one koju možete očekivati od 4K monitora. Njegova rezolucija iznosi impresivnih 5120 x 2160 piksela, što znači da će ponudi čak 33% više prostora na ekranu od nekog standardnog 4K monitora sa 16:9 odnosom stranica. Monitor ima vrijeme odziva od 5 ms i brzinu osvježavanja od 60 Hz, što je više nego dovoljno za većinu poslovnih i kreativnih korisnika. Iz kompanije napominju da je monitor opremljen “true-to-life” funkcijom prikaza boja, uz veliki niz mogućnosti povezivanja. To uključuje standardne HDMI priključke, DisplayPort, Thunderbolt 3 koji pruža punjenje od 90 W za uređaje poput prenosnih računara, USB-C i veliki niz drugih USB priključaka.

S obzirom na njegovu veličinu i mogućnosti, monitor neće biti jeftin. Na tržište stiže krajem januara, po cijeni od 2.100 američkih dolara.

Qualcomm je predstavio svoj novi Snapdragon 480 čipset, čime su omogućili da njihova cjenovno prostupačnija 4xx serija dobije svoj prvi SoC sa 5G podrškom. Očekuje se da čipset bude osnova za lansiranje 5G telefona sa pristupačnijom cijenom.

Snapdragon 480 je kreiran u 8nm proizvodnom procesu i dolazi sa integrisanim Snapdragon X51 5G Modem-RF sistemom, koji podržava i mmWave i Sub-6 GHz mreže. Što se tiče procesera, za bolje performanse biće zaduženje Kryo 460 jezgre bazirane na Cortex-A76 arhitekturi sa radnim taktom od 2 GHz, zajedno s energetski učinkovitijim A55 jezgrama koje rade na 1,8 GHz. Grafički procesor je Adreno 619. Izvođenje AI zadataka biće 70% brže zahvaljujući Qualcomm Hexagon 686 čipsetu. Ostatak specifikacija Snapdragon 480 čipseta uključuje podršku za 120Hz stopu osvežavanja displeja, FHD+ rezoluciju, 64MP senzor kamere i snimanje do 1080p @60 fps.

Očekuje se da će Snapdragon 480 debitovati na budžetskim 5G telefonima različitih proizvođača, kao što su Oppo, Xiaomi, Motorola i Nokia, u toku prvog tromjesječja ove godine.

Xiaomi, koji je nedavno pretakao Apple i postao treći njaveći dobavljač telefona na svijetu, predstavio je svoj novi flagship. Model Mi 11 dobar je uvid u ono kako bi vrhunski telefoni u idućoj godini mogli izgledati.

Zbog malo promjene u dizajnu kućišta, Mi 11 sa dolazi sa nešto većim ekranom u odnosu na prethodnika. Krasi ga OLED ekran od 6,81-inča sa rezolucijom od 3200 x 1440 piksela, uz 120 Hz osvježavanje slike. Pokreće ga najnoviji Snapdragon 888 procesor, sa 8 ili 12 GB RAM-a, odnosno 128 ili 256 GB interne memorije, što nije tako izdašno u odnosu na današnje trendove. Mi 11 ima tri stražnje kamere: glavni senzor od 108 megapiksela, telefoto sa 5 megapiksela i ultra-široki od 13 megapiksela. Mi 11 također ima brže bežično punjenje od 50 W, kako bi se uparilo sa svojom baterijom od 4600 mAh. Naravno, prisutni su Wi-Fi 6 podrška za 5G, a zanamljivo je da Xiaomi slijedi Apple u neisporučivanju punjača iz razloga zaštite okoliša i troškova.

Navodno će se verzije za azijsko i evropsko tržište razlikovati, a na tržište u Kini Mi 11 već stiže od 1. januara iduće godine po početnoj cijeni od oko 610 dolara.

Kada se spomene e-mail, danas je gotovo nemoguće odmah pomisliti na Gmail. Skoro svi danas imaju Gmail adresu, i ako je ne moraju nužno koristiti, ali je definitvno najveći –email, i to besplatni, servis na svijetu. Da li lansiranje nekog novog mail servisa danas ima smisla, teško je reći, ali izgleda da kompanija Zoom, ima svoje adute.

Naime, kako prenosi „The Information“, čini se da se Zoom  priprema za pokretanje vlastitih e-mail i kalendar usluga, koji bi upotpunili njihovu popularnu i sve veću platformu za video konferencije. Na neki način to i ima smisla, jer ako imate Zoom mail i kalendar, onda će korisnicima značajno biti olakšane neke stvari, od samog logiranja, do automatizovane sinhronizacije online sastanaka i slično. Također, navodi se da bi nova Zoom usluga trebala biti neka vrsta next-gen servisa, što znači da neće biti samo neka kopija drugih e-mail usluga, a lasniranje se očekuje u prvoj polovini iduće godine.

Stranica 1 od 25