PerfectFrame je besplatni kreator kolaža koji se od konkurencije razlikuje po tome što svoju besplatnost ne uslovljava watermarkovima i drugim podvalama usmjerenim na to da vas potaknu na kupovinu komercijalne verzije. Program je ultra-lagan za korištenje i generalno ne davi suvišnim opcijama, počevši od instalacije operisane od dodatnih toolbarova i browsera, pa do činjenice da ne pokušava automatski pokupiti fotografije sa sistema, te da ne sadrži nikakve organizatore, integraciju sa društvenim mrežama i slične stvari. Mada, upitno je koliko je ovo zadnje dobro, pošto ćete kolaže najvjerovatnije htjeti podijeliti baš na društvenim mrežama. Pred sobom ćete po pokretanju PerfectFramea jednostavno imati old school program sa alatima i kolažnim predlošcima sa lijeve strane i velikim glavnim prozorom sa učitanim fotografijama.

Na raspolaganju imate preko 100 templatea za kolaže u "Layout" tabu u okviru s opcijama, zavisno od broja fotografija od kojih ih namjeravate napraviti, a podržano je do 10 slika po jednom kolažu. Naročito je fino to što svaki od predložaka možete dodatno podesiti pomjeranjem granica između slika, tako da imate slobodu da bolje istaknete detalje na određenim fotografijama i date više prostora onima kojima to treba. Pri tome svaku sliku možete zumirati, rotirati i pomjerati po želji u slučaju da se ne uklapaju sa okvirom u kojem se trenutno nalazi.

"General" tab, pak, krije naprednije opcije za podešavanje margina i razmaka između slika, odabir pozadine i određivanje veličine, odnosno rezolucije kolaža. Pozadina može biti posebna fotografija, gradient – prelaz iz jedne u drugu boju, zatim jedna od brojnih ponuđenih tekstura koje u sjećanje prizivaju stolnjake u bakinim kuhinjama '80-ih ili naprosto jednobojna. Ovdje također možete ukinuti po defaultu aktivirane zaobljene uglove slika ili ih učiniti još zaobljenijim – zavisno od vašeg ukusa i sadržaja fotografija u kolažu. Kako i pristoji jednom ovakvom alatu, tu je i mogućnost upisivanja kraćeg opisa na kolaž, kojeg možete rasporediti u tri linije teksta, ako vam treba toliko, a opcije za odabir fonta, poravnjanje, boju slova i sjenke ispod teksta nalaze se na kraju General taba, te generalno od PerfectFramea stvaraju jedan poprilično koristan program.

Dakako, razočarani smo odsustvom u cijelosti ručnog rasporeda fotografija u kolažu, jer, zahvaljujući tome što ih je moguće organizovati samo prema predlošcima, oni će uvijek izgledati izgledati uredno i pomalo sterilno, budući da fotografije ne možete nakriviti i razbacati onako spontano, divljački, niti na izboru imate kakve druge kreativnije predloške. Doduše, takve improvizacije možete raditi u GIMP-u.

1/1


Kada napravite željeni kolaž, možete ga eksportovati u JPG, BMP, PNG, GIF i TIFF formate, što nas dovodi do Problema(tm) od kojih ovaj program pati. Vidite, ukoliko napravite neki kompleksniji kolaž i odlučite ga sačuvati za kasnije prilagođavanje, PerfectFrame vam daje mogućnost da ga snimite u projekat. Međutim, postoji mogućnost da će se pri tome program rušiti, onemogućavajući vam snimanje projekta. Razlog za ovo je, blago rečeno, bizaran: ukoliko makar jednu fotografiju učitate direktno iz Perfect Framea (desnim klikom na okvir u kolažu i odabirom opcije Set Photo), pokušaj snimanja projekta će rezultirati errorom, tako da ćete morati kolaž odmah završiti do kraja i eksportovati ga. Da biste se ovoga riješili, potrebno je da željene fotografije prevučete sa svog sistema u program – ni slučajno ih ne trebate učitavati direktno iz PerfectFramea. Sve gore navedene formate možete prevući na učitani kolažni predložak u PerfectFrameu, osim BMP fajlova; njih možete importovati samo preko Set Photo opcije. Prema tome, u slučaju da među slikama imate BMP-ove, prebacite ih u PNG ili JPG kako biste ih mogli drag and drop metodom ubaciti u kolaž ili jednostavno završite kolaž do kraja i eksportujte ga.

Voljeli bismo da je to sve, ali nije. U slučaju da odlučite isprobati PerfectFrame, vrlo vjerovatno ćete otkriti da nešto nije u redu sa eksportovanim kolažima – tačnije, da slike na njima nisu na mjestu na koje ste ih postavili. Srećom, rješenje za ovo je prosto kao pasulj: prije eksportovanja vratite Zoom u interfejsu programa na 100 posto. Možete vi raditi pri većem zoomu, ali ako želite da sve izgleda kako ste zamislili, morate ga postaviti na spomenutu vrijednost kada završite.

Ne znam šta da vam kažem o svemu ovome – nije baš najelegantnije riješeno, ali barem sada znate kako da zaobiđete greške i errore bez poludnevnog eksperimentisanja, budući da u "dokumentaciji" PerfectFramea ne piše ništa o njima. Tu su i još neki errori pri učitavanju projekata, ali, hvala Ozirisu, njih možete ignorisati, pošto u tim slučajevima nismo primijetili nikakve probleme u radu i prikazu projekata.

Jednom kada se naviknete na njegove mušice, program radi kao podmazan i ponovo naglašavamo da predstavlja jedan od rijetkih besplatnih kreatora kolaža za Windows koji nema watermarkove, niti druga vještačka ograničenja. Želite li na lagan način složiti tematski slične slike i tako ih spremiti za dijeljenje, a bez uploadanja slika na za to namijenjene online servise, navalite:

http://www.tweaknow.com/perfectframe.php

Ocjena: 4

Cijena: Besplatno

PLUS
Opcije, jednostavno korištenje

MINUS
Čudni bugovi i mušice, nedostaju kreativniji kolaži

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows 7