Programi za kreiranje screenshotova i njihovo dijeljenje sa drugima nisu nikakav novitet na softverskoj sceni, ali nove alternative starim favoritima su uvijek dobrodošle. Jedna od takvih je i ShareX, program koji nudi gomilu opcija za kreiranje, obrađivanje i uploadovanje screenshotova na neki od brojnih online servisa.

Instalacija je jednostavna i pored standardnih opcija za ubacivanje kratica na desktop, taskbar i Start meni, odmah će vam ponuditi i opciju da uključite podizanje ShareX-a sa operativnim sistemom. Nakon pokretanja, dočekat će vas relativno pregledan interfejs sa svim opcijama lako dostupnim u lijevoj traci sa alatima.

Po defaultu, kreiranje screenshotova sa pokrenutim ShareX-om će rezultovati njihovim automatskim snimanjem u poseban folder i popratnim uploadom na Imgur servis, dok ćete u opcijama pronaći i brojne druge koje možete podesiti kao defaultne (Picasa, Tinypic, Yfrog, Flickr itd.). Osim toga, ShareX podržava i kopiranje i upload tekstova i kompletnih fajlova, za koje će koristiti neke od drugih popularnih servisa (Pastebin, Dropbox, Mega i sl.).

No, kako je fokus programa ipak na kreiranju screenshotova, tu je prilično bogata ponuda opcija – dodavanje watermarka, printanje, uređivanje, kao i kreiranje screenshotova cijelog ekrana, pojedinačnih prozora ili raznoraznih custom oblika. I što je najbolje od svega, skoro kompletan proces kreiranja screenshota, njegovog editovanja, uploadanja na odabrani Internet servis i kopiranja finalnog linka u clipboard je moguće automatizovati, nakon čega dijeljenje screenshotova sa prijateljima i kolegama postaje lakše nego ikada prije.

http://getsharex.com

1/1

Besplatan