Zainteresirao vas je LeechBlock Firefox add-on o kojem smo pisali nedavno, ali vam isti i nije bio od velike koristi obzirom da umjesto Firefoxa koristite Google Chrome kao svoj defaultni web browser? Imamo dobre vijesti za vas – pronašli smo i Chrome alternativu LeechBlocku, sa više-manje identičnim mogućnostima!

Za neupućene i sve one koji nisu pročitali recenziju LeechBlocka, riječ je o dodatku za vaš browser koji vam omogućava da sebi jednostavno blokirate pristup određenim web sajtovima u određenim vremenskim periodima i tako poboljšate produktivnost tokom radnog vremena (ili si ograničite pristup stranicama koje koristite na poslu nakon radnog vremena). A sve što smo rekli za LeechBlock možemo primjeniti i na StayFocusd, iako je tu i nekoliko manjih razlika.

Prije svega, nije nam dugo trebalo da primjetimo kako je StayFocusd interfejs nešto ugodniji za oči – nakon što ga pronađete na Chrome Web Storeu i instalirate, pored address bara ćete pronaći StayFocusd tipku, dok ćete ostalim opcijama za detaljnije podešavanje ekstenzije pristupiti putem Settings sekcije samog browsera. Spomenuta tipka koja će se smjetiti pored address bara vam nudi brzi pristup opcijama za blokiranje i odblokiranje sajtova na kojima se trenutno nalazite, ali vam u svakom slučaju preporučujemo da se prije toga pozabavite sa detaljnijim podešavanjem opcija u samom StayFocusd interfejsu.

1/1

A u dotičnom ćete pronaći nekoliko tabova u kojima su raspoređene sve StayFocusd opcije – lista sajtova koje želite blokirati, dani tokom kojih ih želite blokirati i vremenski period u kojem ih želite blokirati, dozvoljeno vrijeme za posjećivanje (npr. 30 minuta svakog dana), kao i nekoliko naprednijih opcija, poput uključivanja posebnog izazova u situacijama kada poželite pristupiti nekom od blokiranih sajtova ili recimo tzv. Nuclear opcije, koja će blokirati pristup određenim sajtovima određen broj sati, neovisno od ranije podešenih opcija (odabranih dana i vremenskih perioda u kojima ste ih blokirali).
Što se tiče ranije spomenutog izazova, moramo istaći kako je riječ o zanimljivom rješenju koje bi vas trebalo obeshrabriti u pokušajima pristupa sajtovima koje ste sami sebi blokirali tokom radnog vremena – naime, dotični će od vas zahtijevati da otkucate kraći tekst bez ijedne greške, a svako pogrešno slovo ili specijalni znak, kao i svako pritiskanje backspace ili delete tipki će vas vratiti na sam početak.

Također, tu je i nekoliko dodatnih i prilično korisnih opcija – podrška za Chrome Sync (kako ne bi pokušali zaobići vlastita ograničenja korištenjem Chromea na svom smartphoneu ili tabletu), opcije za podešavanje notifikacija koje će vas upozoriti koliko vremena vam je ostalo na određenom sajtu, kao i mogućnost promjene teksta kojeg je potrebno otkucati prilikom rješavanja onog izazova iz prošlog pasusa.

Na kraju, jedina zamjerka koju možemo uputiti na račun StayFocusd ekstenzije je podrška za tek jedan set blokiranih sajtova - za razliku od LeechBlocka, gdje smo mogli kreirati nekoliko različitih setova sa zasebnim listama blokiranih sajtova, ovdje je moguće imati tek jednu listu, pa ukoliko se nakon nekog vremena predomislite i poželite promijeniti vrijeme tokom kojeg želite sebi blokirati Facebook i Twitter, StayFocusd će vas obavijestiti kako to nije moguće i preporučiti vam da ponovo pokušate "sutra".

Stoga, ukoliko koristite Google Chrome i posao obavljate na kompjuteru, a pri tome imate problema sa samokontrolom kada je posjećivanje raznoraznih socijalnih mreža, foruma i trećih sajtova u pitanju, svakako instalirajte StayFocusd, podesite opcije i uživajte u nesmetanom radu.

StayFocusd on Chrome Web Store