Boje igraju jako važno ulogu u našim životima, od odabira odjeće, do odabira kućnog namještaja, raznih potrepština i slično. Zbog toga, dizajneri i umjetnici svakodnevno imaju potrebu za adekvatnim izborom i prezentacijom boja, pa im aplikacija poput Color Graba tu lako može uskočiti u pomoć.  No, pored grafičkih i produkt dizajnera, daltonisti i slabovidne osobe definitivno mogu imati pomoći od Color Grab aplikacije koja omogućava prepoznavanje i prikupljanje boja sa bilo koje površine u vašoj okolini.

Naime, ova Android aplikacija koristi kameru vašeg mobilnog uređaja za prikupljanje i snimanje bilo koje boje na koju naiđete. Sve što trebate je uperiti vaš telefon u površinu sa bojom koju želite „prikupiti“ i snimiti, potruditi se da centralna tačka ekrana bude na pravoj poziciji i kliknuti bilo gdje na ekran. Uzorak boje je prikupljen i snimljen u vašu paletu. Zanimljivo je da aplikacija boje prepoznaje u realnom vremenu, uključujući ime i nijansu zajedno sa RGB, HEX, HSV i LAB vrijednostima. Najzanimljivije je to što je aplikacija bila skoro 100% tačna u prepoznavanju boje. Naravno, preporučuje se dobro osvjetljenje za što bolju preciznost. Zbog toga je tu mogućnost uključivanja blica za dodatno osvjetljenje, ali i ručna kalibracija uz pomoć druge bijele površine. Nakon svega boje možete detaljno podešavati, editovati i miješati, te istu eksportovati i podijeliti u nekom od mnogobrojnih formata uključujći Adobe, AutoCAD i drugim.

Sve u svemu, želite li profesionalnu aplikaciju za rad sa bojama, uz to još i potpuno besplatnu, Color Grab je siguran izbor.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.loomatix.colorgrab&hl=en

1/1