Ako želite poludjeti, jedan od najbržih načina za to je ulazak u područje video produkcije, naročito na Divljem Zapadu kakav je po tom pitanju besplatni video softver. Jedan od ključnih dijelova bilo kakvog takvog posla, naročito za one koji žele uplivati u sve popularniji online video (za kojeg se predviđa da će biti jedan od trendova koji će najbrže rasti u ovoj i narednoj godini) jeste brzina i pouzdanost transkodiranja i kompresije videa, uz zadržavanje što kvalitetnije slike. Bilo da je riječ o ozbiljnim projektima ili organizovanju nečije kolekcije video uspomena sa planinarenja u Mongoliji i kampovanja na Grenlandu, često ćete se susretati s potrebom da jedan format prebacite u drugi, pogodniji za obradu ili recimo, objavljivanje na YouTubeu.  

Prema tome, kako vam živci ne bi otišli helać, a život se pretvorio u drijemanje oko računarskog stola dok se ne odradi upload ili nešto drugo, svim srcem preporučujemo da opletete po jednom od sljedećih programa. 

HandBrake

Svaka lista o video konverterima mora početi sa Handbrakeom, besplatnim alatom kojeg krasi vrlo bitna osobina – profesionalne je kvalitete, najbrži na ovom pregledu i generalno ne pravi probleme, pa čak ni sa sinhronizacijom videa i zvuka u većim projektima (dvosatni video i sl.). Barem prema našem iskustvu. Pored toga, izlazne video fajlove enkodirane sa njim karakteriše strašno visok nivo kompresije uz strašno nizak nivo gubitka kvalitete – dakako, sve zavisi od vaših postavki u Handbrakeu, a čak su i one defaultne prihvatljive – i to pri konverziji većih fajlova. 

Zbog svoje brzine i kvalitete odrađenog posla, Handbrake je izuzetno koristan za ljude koji barataju brojnim video fajlovima sa različitih izvora i različitih formata. S ovim i sličnim programima možete osigurati pokretanje videa na različitim uređajima različitih korisnika, bez bojazni da će oni morati instalirati dodatne codece i video playere. Handbrakeovi autori naglašavaju da program može učitati gotovo sve uobičajene video formate, uključujući i DVD-ove i Bluray diskove koji nemaju antipiratsku zaštitu, ali je zato u stanju eksportovati ih u samo dva multimedijska formata: MKV i MP4, uz podršku za H.264, MPEG-4, MPEG-2 i VP3 (Therora) video codece. Nažalost, implementacija ovog zadnjeg u Handbrakeu nije baš bajna i može rezultirati nešto mutnijim videom nego što bi to trebao biti slučaj sa Theorom – za održavanje relativno male veličine eksportovanog fajla uz pristojnu kvalitetu slike ne zaboravite pri enkodiranju podesiti Variable Bitrate, a ukoliko koristite VLC player, obavezno skinite njegovu zadnju verziju, jer je playback Theora videa u starijim obilježen artefaktima i kockama veličine onih Borgovih. S druge strane, prednost Theore je to što s njom dobivate istinski besplatno napravljen video, oslobođen od formata i tehnologija opterećenih besmislenim softverskim patentima oko kojih se kompanije godinama krve po američkim sudovima. Što se tiče zvuka, njega je u izlaznim fajlovima moguće enkodirati u MP3, AC3, AAC i Vorbis formatima, uz mogućnost podešavanja kvalitete. Theora video u kombinaciji s Vorbisom predstavlja idealno rješenje za nezavisne producente koji ne žele biti meta potraživanja novca za licence ili blokada na osnovu korištenja kakvog problematičnog patenta u videu.

Handbrake osim ručnog podešavanja kvalitete i rezolucije videa nudi i predefinisane setove opcija koji će njegovu veličinu, kompresiju, oštrinu, zvuk i slične stvari prilagoditi različitim uređajima poput iPhonea, iPada, te Android telefona i tableta. Zgodna stvar je to što je moguće dodati enkoderske zadatke u listu i onda pustiti program da eksportuje grupu videa dok se vi bavite nečim drugim. Prije nego što, pak, pokrenete taj proces, kvalitetu odabranih parametara možete provjeriti preko Previewa, gdje ćete renderisati mali dio videa i u nekom od playera na svom računaru pogledati kako će nakon odrađene konverzije izgledati. Izuzetno korisna cjelina, kakav je Handbrake, zaokružena je mogućnošću dodavanja već spremljenih SubRip titlova. 

Za Windows je program dostupan u 32-bitnoj i 64-bitnoj varijanti, te u 64-bitnoj za OS X, a u redovno ažuriranoj verziji možete ga skinuti i na Ubuntu Linuxu.

http://handbrake.fr

Freemake Video Converter

Ideja koja stoji iza ovog programa je upravo onakva kakva je potrebna svim amaterima sa gomilom video snimaka sa odmora, ali i wannabe producentima – sasvim besplatno omogućiti konverziju u jedan od brojnih popularnih formata, uključujući i FLV. U svojim ranijim verzijama Freemake Video Converter je patio od razočaravajuće nesposobnosti da sinhronizuje zvuk sa slikom. Međutim, sada je to popravljeno i program je bolji nego ikada prije. Jeste, doduše, da enkodiranje traje čitavu vječnost – tj. najmanje dvostruko duže od Handbrakeovog – ali, aduti FVC-a se ne kriju u brzini, nego u broju podržanih formata. 

Za početak, Freemake može “sažvakati” preko 200 formata, uključujući i mogućnost ubacivanja JPEG, BMP, PNG i GIF slika, a eksportovati ih možete u AVI, MP4, MKV, FLV i 3GP. Prebacivanjem nekompresovanog u Flash video Freemake će vam također ponuditi ugrađivanje video playera za vaš web sajt sa pratećim kodom. Super? Super! 

1/1

 

Preseti, između ostalog, uključuju one koji će video snimke prilagoditi za Xbox, PlayStation i direktno ih uploadati na YouTube. Za grupno eksportovanje naprosto je dovoljno učitati video snimke i ostaviti ih izlistane u glavnom prozoru prije početka konverzije. Kada je kompresija u pitanju, Freemake ima inovativan pristup – omogućava vam, naime, da upišete željenu veličinu videa, dok će se Freemake automatski pobrinuti za ostalo pri enkodiranju i ispljunuti video najbolje kvalitete s obzirom na upisanu veličinu. Još jedna zanimljiva stvar je sasvim solidan i brz ugrađeni alat za sječenje videa, u kojem strelicama na tastaturi možete precizno štimati selekciju neželjenih scena.

Handbrake je uprkos manjem broju opcija bolji, ali Freemake definitivno nije više za odbaciti, mada mu je brzina (odnosno, sporost) velika mana. Međutim, osim tog problema, Freemake Video Converter radi bez greške i s obzirom na mogućnosti, prosto je nevjerovatno da je besplatan. Čak je i stabilniji nego što je bio. To je toliko čudno, da pojedincima možda može biti sumnjivo. Ali, ovdje nema razloga za sumnjičavost i pretjerani oprez – autori programa se finansiraju prodajom Gold verzije Video Convertera, koja donosi mogućnost uklanjanja crnih rubnih linija iz videa, automatski backup i DVD menije.

http://www.freemake.com/free_video_converter

Video to Video Converter

Zaista nam nije jasno zašto ovaj program nije poznatiji. Mora da njegovi autori rade nešto opasno pogrešno kada je promocija u pitanju. VTV je zapravo odličan kandidat da u skorijoj budućnosti prešiša Handbrake po kvaliteti, samo dok postane za nijansu brži. Za početak, uspijeva imati visok nivo kompresije (skoro kao Handbrake, a u nekim slučajevima i bolje) uz zadržavanje oštrine slike iz izvornog videa. Ako imate bilo kakvog posla s videom, obavezno morate isprobati kako se VTV nosi sa podržanim formatima – kao i Freemake, može učitati preko 200 formata i konvertovati ih u MP4, MKV, FLV, MOV, 3GP, AVI, WMV, M2TS, itd. Opcija za podešavanje svakog od njih je more, a ako vam je mrsko to raditi, na izboru imate sasvim skromnu cifru od 700 preseta. Yep!

To nije sve – Video to Video Converter sadrži i naprednije alate, kao što je onaj za vađenje isječaka (samo tada pazite da izaberete Direct Stream Copy kako vam se izdvojena scena ne bi pretvorila u čorbu od grafičkih artefakata), mogućnost dodavanja watermarka, miksanje videa i zvučne pozadine po želji, kao i spajanje više snimaka u jedan. I konačno, program je dostupan u portabilnoj verziji. Da ne dužimo, obavezno posjetite zvanični web sajt

http://www.videotovideo.org

Format Factory

Ako neki program može izgledati nekulturno, onda je to ovaj. Jeftinog interfejsa koji djeluje kao nešto što bi se moglo pronaći u kineskoj prodavnici, prva stvar koju Format Factory servira korisniku je šašavi logo s efektom talasanja vode i interfejs koji u sjećanje priziva 1999. godinu i shareware programe po CD-ovima informatičkih magazina. Međutim, ispod njegove neugledne haube krije se jedan od najmoćnijih konvertera na koje je trenutno moguće nabasati. 

Broj podržanih formata se ne razlikuje previše od onog u Video to Video Converteru i Freemakeu, te im je svima moguće detaljno podesiti rezoluciju i parametre kao što su bitrate, slika u sekundi i način enkodiranja. Pri tome možete odabrati generalne predefinisane postavke za nisku, normalnu i visoku kvalitetu, kao i one prilagođene specifičnim uređajima. Kao i u slučaju ostalih programa opisanih u ovom tekstu, Format Factory je pouzdan i daje dobar omjer kompresije i kvalitete slike, mada ne toliko kao Handbrake. I ne toliko brzo. 

Od ostalih opcija, tu je alat za kombinovanje muzike i video snimka, spajanje više audio ili video fajlova, dodavanje titlova i watermarka. Moramo priznati da nam se FF manje sviđa od inače sličnog Video to Video Convertera, a razlog za to ne leži samo u interfejsu – VTV-ov alat za izdvajanje scena je nešto bolji, kao i izbor opcija. Ipak, u slučaju da vam VTV ili neki drugi program zakaže, sa Format Factoryjem definitivno nećete promašiti. 

http://www.pcfreetime.com

Xmedia Recode

A, nećete promašiti ni sa ovim. Xmedia Recode se manje oslanja na pojednostavljivanje, intuitivnost, šljaštavost i slične pojmove, a više na eksperimentisanje. Na prvi pogled, ovo je upravo jedan od onih konvertera/transkodera radi kojih biste, kako smo na početku teksta spomenuli, mogli izgubiti razum – opcija ima kao luka na pijaci, a šta god pokušali, imate utisak da niste postigli dobar omjer kompresije i kvalitete. Ali, onda ćete početi obraćati više pažnje na opcije i vidjeti da mutan video možete donekle izoštriti i popraviti filterima, te iskoristiti brojne napredne parametre poredane po hrpi tabova unutar postavki za formate. Na vašu i našu nesreću, pomoćna dokumentacija programa je na njemačkom jeziku, tako da ponekad neće biti druge nego posegnuti za svemoćnim Googleom. Ovdje generalno važi pravilo da ni slučajno ne koristite automatske postavke koje vam Recode izbaci kada učitate izvorni fajl, jer su grozne, nego da se poigrate sa različitim tipovima kompresije, filterima i parametrima.

Osim toga, program djeluje kao proširena verzija Handbrakea, s podrškom za mnogo više formata (uključujući i Theoru), te ga karakteriše par jako finih osobina. Kao prvo, poprilično je brz. Dakako, brzina je ovdje relativan pojam. Recimo, umjesto da enkodiranje nekog videa traje sat vremena, trajat će 45 minuta. Brzo nije, ali razlika je ipak velika, pa je po brzini obavljanja zadataka Xmedia Recode odmah iza Handbrakea. Kao drugo, Recode ima zgodan sistem redanja zadataka u listu (preko Add Job dugmeta), koji vam omogućuje da jedan video ili samo jednu scenu iz njega istovremeno transkodirate u više formata i u različitim nivoima kvalitete. Na isti način također možete eksportovati različite scene iz videa, selektujući ih u Filters/Preview tabu i dodajući na listu zadataka Add job dugmetom. I na kraju, slično kao u Freemake Video Converteru, Bitrate Calculator vam omogućuje automatsko podešavanje kvalitete videa prema veličini izlaznog fajla koju upišete.

Zbog raznih razloga, od fokusiranosti na najbitnije stvari, pa do kvalitete slike i brzine rada, preporučujemo da najprije isprobate Handbrake. Ali, slagali bismo ako bismo rekli da nas Xmedia Recode nije za trenutak pokolebao u tom zaključku. 

http://www.xmedia-recode.de