Ako ste mislili da ste se za istraživanje Internet besupća zauvijek usrećili sa Chrome ili možda Firefox i Opera browserom, vjeruje nam na riječ, ima tu još mnogo alternativa koje će vas na ovaj ili onaj naći pokušati privući. Evo recimo, nas je u posljednje vrijeme zaokupirao Brave Browser.

Prva bitna stvar koja se veže za Brave Browser je ta da je jedan od njegovih tvoraca Brendan Eich, suosnivač Mozille i kreator JavaScripta. Brave je naravno opensource i baziran je na Chromiumu, pa su mu iduće stavke kojima se ističe – brzina rada i sigurnost, te blokiranje oglasa i praćenje vaših online aktivnosti.

Međutim, obzirom da se web stranice koje posjećujete uglavnom finansiraju iz reklama koje se plasiraju korisnicima, Brave se odlučio za specifičan pristup tome. Brave integriše sistem mikro-plaćanja – vi ako želite zarađujete tokene gledajući reklame, a istima koje dodatno možete dokupiti, omogućeno vam je da podržite web sajtove koje želite, kako bi osigurali njihov dalji rad. Moramo priznati, vrlo zanimljiva ideja. Osim ovoga, Brave integriše i HTTPS Everywhere kroz cijeli browser, što će obezbijediti korisnicima najsigurnije rute kroz koje prolazi njihov Internet sadržaj. Opcije za sigurnost i privatnost se čak mogu podešavati za svaki sajt posebno, a tu je i veliki niz drugih postavki.

Zbog Chromium baze najviše liči na Chrome, tako da će se svi Chrome korisnici snaći za svega nekoliko klikova. Odlično je optimizovan te je brzina rada zaista vidljiva odmah na prvu. Naravno, podržana je i i jednostavna sinhronizacija između browsera na različitim uređajima u izdanjima za Windows, Mac i Linux, kao i za Android i iOS, pa ukoliko ste za novi omiljeni web browser – Brave zaslužuje svaku preporuku.

https://brave.com/

1/1