Android OS je još uvijek ograničen na to da na neki početni ekran interfejsa možete postaviti ikonicu ili shortcut za neku aplikaciju ili widget. Međutim, kako vam zvuči to da na ekran postavite shortcut za bilo koji dokument, sliku, video ili nešto treće? E tu uskače, Shorty.

Shorty, što dolazi kao skraćenica od shurtcut ili kako se kod nas još popularno može nazvati kratica, i omogućava da na nekom od ekrana vaše Android operativnog sistema kreirate shortcut za gotovo bilo koji dokument koji imate na uređaju. Aplikacija funkcioniše vrlo jednostavno. Potrebno je da dođete do datoteke za koju želite napraviti kraticu i konu, te u izboru standardne Share opcije, izaberete Shorty opciju za kreiranje kratice. Nakon toga, u mogućnosti ste da u odnosu na tip datoteke  (slika, PDF dokument, web link i slično) izgled ikone i naziv kratice prilagodite vlastitom ukusu, a odmah ćete i vidjeti kako će to izgledati u konačnici.

Nakon potvrđivanja, kratica će se pojaviti na nekom od početnih ekrana. I to je to. Listu kreiranih kratica možete dobiti standardnim pokretanjem Shorty aplikacije, a u slučaju da želite izvršiti neku promjenu na izgledu ikone kratice, morat ćete je obrisati i kreirati ponovo.

Aplikacija je besplatna, a sigurni smo da vam je ovakva funkcija bar jednom zatrebala, posebno za brzo otvaranje nekih često posjećenih web linkova.

1/1