Svi oni koji su bar jednom koristili macOS, sigurni smo da im se na prvu svdijela jedna funkcionalnost sistema, koja je vrlo jednostavna, ali vrlo korisna i učinkovita. Riječ je o mogućnosti za instant ili brzo pregledanje datoteka, a mi vam otkrivamo kako da do toga dođete i na Windowsima.

Naime, funkciju za preview ili brzo pregledanje datoteka Windowsi nemaju ugrađenu u sebi, pa je za ovu mogućnost neophodno instalirati pomoćni alat, koji se u ovom slučaju zove Seer.  Na zvaničnoj web stranici alata jednostavno ćete pronaći opciju za download besplatne verzije, koji će se nakon kratke instalacije udomaćiti u Windows trayu.

Za njegov rad je naravno neophodan Windows Explorer ili neki drugi fajl menadžer, a sve što je potrebno za brzo pregledanje neke datoeke je njeno označavanje i pritisak na tipku Space (ili neku drugu koju možete definisati u postavkama Seera), te će se na sredini ekrana pojaviti njen sadržaj.

Naravno, najučinkovitiji je za fotografije, video i tekstualne dokumente, ali Seer podržava i sve ostale tipove datoteka, PDF-ove, ZIP arhive, pa čak i EXE fajlove o kojima ćete saznati osnovne i detaljnije informacije. Iz njegovog preview prozora moguće je odmah datoteku otvoriti, a isto tako moguće je ostaviti preview prozor otvoren, te označavati datoteku po datoteku i brzo pregledati sadržaj recimo nekog foldera. Iako update-a aplikacije nije bilo već duže vrijeme, sve radi vrlo brzo i pouzdano, a ukoliko umjesto besplatne verzije želite podržati rad autora, doživotnu licencu možete kupiti za 12 dolara.

1/1