TeamViewer je softver dizajniran da IT administratorima omogući daljinski pristup kompjuterima u svrhu tehničke podrške, te za virtuelne sastanke. Među konkurentskim proizvodima su GoToMyPC i LogMeIn, ali TeamViewer je daleko ispred svoje konkurencije, velikim izborom mogućnosti i jednostavnošću interfejsa. Program uključuje besplatnu i tri plaćene verzije, mogućnost spajanja različitih platformi, te pristup sa bilo kojeg Android, iOS ili Windows Phone 8 uređaja. 

Novi TeamViewer 9 na tržište izlazi udarajući se o prsa junačka, sve urlajući - Inovacije! Inovacije! Ova verzija daje mogućnost otvaranja više konekcija u različitim tabovima, te prebacivanje dokumenata copy/paste metodom između računara. Korisnici također mogu uključivati druge kompjutere Wake-on-LAN opcijom. 

Životno zagušenje

Za rad je potrebno da svaka mašina ima instaliran TeamViewer klijent. Opcija “surfanja” po tuđim kompjuterima kroz tabove, ne samo da smanjuje zagušenje koje je sastavni dio stresnog života svakog IT operativca, već i pojednostavljuje rad, jer tabovi blinkaju kada im je potrebna vaša pažnja (ovo također može biti i stres faktor, al’ nećemo sad o tome!). Također postoji opcija povezivanja tih tabova sa različitim monitorima pa, ukoliko ispred sebe imate dva ili više ekrana, možete ih poredati za još praktičniji rad.

Još jedan od noviteta je mogućnost drag-n-drop dokumenata između kompjutera. Iako ovo ne djeluje kao velika promjena, sa praktične strane je izuzetno korisna, jer se prije morala otvarati posebna konekcija, pa raditi kompletna procedura da bi jedan kompjuter primio dokument drugog.

Sada možete, na primjer, bez puno muke priložiti dokument sa sistema “domaćina”, u email koji se šalje sa sistema koji upravlja – i obratno. Pored svega, za slanje dokumenata između dvije mašine, više nije potrebno pokretati novu vezu među sistemima.

Možda i jedna od najboljih inovacija koju TeamViewer 9 ima je Wake-on-Lan, odnosno mogućnost pokretanja kompjutera koji su isključeni. Ipak, za ovu opciju je potrebno i dodatno podešavanje BIOS-a kompjutera koji se uključuje, kao i da je spojen na server koji – se ne isključuje.

1/1

 

Pojednostavili su i spajanje sa redovnim klijentima – nakon što ih unesete u Computers & Contacts listu, jednostavnim drag-n-dropom ih možete poredati po vašem desktopu za spajanje jednim klikom. 

Također valja spomenuti i dvoslojnu autentifikaciju za veći osjećaj sigurnosti. 

Skupo k’o vrag

Kao i sa ranijim verzijama, TeamViewer 9 je besplatan – ukoliko ga koristite privatno. Sve ključne funkcije za daljinsko upravljanje kompjuterima i opcije konferencijskih poziva su dostupne, uz već dobro poznati podsjetnik da je fer platiti – ako ga koristite u komercijalne svrhe.

A “komercijalne svrhe” podrazumijevaju korištenje ovog programa na radnom mjestu, za šta postoje tri licence. Najjeftinija košta 1.033 KM (bez PDV-a) i uključuje sastanke sa do 15 učesnika, dok najskuplja košta 4.155 KM (bez PDV-a), a uključuje i cjelogodišnju tehničku podršku.

Novi korisnici će sigurno biti oduševljeni novim TeamViewerom. To je veoma lagan, brz i kvalitetan proizvod, koji posao za koji je napravljen – odrađuje besprijekorno. Oni koji već imaju stariju verziju instaliranu, a pri tome su je i skupo platili, neka dobro razmisle. Važno je napomenuti da se TeamViewer 9 može koristiti za upravljanje kompjuterima koji imaju stariju verziju instaliranu, ali ne i obrnuto, što može značiti dodatni trošak, ukoliko se vaši klijenti odluče za novu verziju, bez vašeg savjeta. Sve u svemu, ovaj program je bio i ostao jedan od najpraktičnijih, najkvalitetnijih, ali i najskupljih programa za daljinsko upravljanje. Ako vaš posao zavisi od radnika koji sa vama ne dijele radni prostor, TeamViewer 9 je topla preporuka. 

http://www.teamviewer.com

 

PLUS
Najbolji u svojoj klasi

MINUS
Cijena

SPECIFIKACIJE:
Minimalno: Windows XP, Mac OS Lion, Android 2.x, iOS 5.x, Windows Phone 8