Dok većina velikih distribucija eksperimentiše sa interfejsom ili pokušavaju da budu “inovativni” na druge načine, eveloperi koji stoje iza Minta prvenstveno su okrenuti ugodnom korištenju operativnog sistema. I to im odlično ide od ruke. 

Linux Mint je od svojim prvih verzija bio okrenut jednostavnom korištenju, što pokazuje jedna jednostavna ali rijetka osobina ove Linux distribucije - svi codeci za reprodukciju multimedije su uključeni na instalacionom mediju. “Sve spremo za rad odmah nakon instalacije” je moto kojim se vode Clement Lefebvre (clem) i ostali developeri zaslužni za ovu Linux distribuciju, što je vjerovatno najvažniji razlog zašto baš ova Linux distribucija već duže vrijeme važi za najpopularniju po web sajtu Distrowatch. I nova verzija, rednog broja 16, nastavlja u istom pravcu, popravljajući ono što stvarno treba popraviti, bez izmišljanja novih koncepata koji zapravo nikome ne trebaju (da, ovde mislim upravo na Ubuntu Linux).

O Linux Mintu smo pisali u više navrata, pa samo vrlo kratko da ponovimo da se radi o distribuciji porijeklom iz Irske, baziranoj na Ubuntu Linuxu, nastaloj sa ciljem da se stvori desktop operativni sistem pogodan i za početnike i za iskusne Linuxaše. I dok se u početku najveća razlika između Ubuntu Linuxa i Minta sastojala u već spomenutoj uključenosti multimedijalnih codeca u instalacioni mediji Linux Minta, danas je situacija bitno drukčija. Sve je počelo novim interfejsom imenom Unity koji je počeo koristiti Ubuntu Linux, a nastavilo se GNOME 3.x desktop okolinom koja je također potpuno promijenila standardni interfejs koji su korisnici do tada bez problema i sa zadovoljstvom koristili. Umjesto da rješavaju prave probleme koji muče Linux korisnike (bugovi, manjak kvalitetnih aplikacija, dodatne funkcije operativnog sistema, kvalitetan file manager i brojni drugi), Ubuntu, GNOME i velika većina Linux distribucija počela je da stvara nove probleme vezane za koncepte interfejsa koje niko živ ne razumije. Za to vrijeme Linux Mint je nastavio da koristi standardni sistem menija, taskbara, desktopa i ostalih elementa koje i danas svi koristimo, samo na nekim drugim operativnim sistemima.

Stvar je otišla toliko daleko da su developeri Linux Minta morali kreirati vlastitu desktop okolinu kako bi mogli nastaviti sa razvijanjem funkcionalnog operativnog sistema. Iako ne podržavam kreiranje “novih” stvari, a koje zapravo već postoje i sasvim dobro funkcionišu, moram priznati da sam tokom godina korištenja Linux Minta apsolutno na strani Linux Minta, jer je upravo on i dalje najljubazniji Linux operativni sistem koji postoji.

Desktop okolina Linux Minta se naziva Cinnamon i trenutno je u verziji 2.0, što je i najvažnija novost 16. izdanja Linux Minta. Ostatak teksta će se odnositi baš na ovaj desktop, ali treba reći da još postoji MATE verzija (desktop koji podsjeća na GNOME 2.x i koji radi odlično na slabijim kompjuterima), KDE, Xfcw, te verzija bazirana na Debianu koja je rolling tipa (nema novih verzija, već se sistem konstantno nadograđuje).

1/1

 

Cinnamon se u svojoj 2.0 verziji potpuno oslobodio GNOME nasljedstva, što znači da više nije potrebno imati GNOME desktop da bi Cinnamon funkcionisao. I pored toga zadržana je puna kompatibilnost sa GTK toolkitom na kojem je baziran i GNOME, pa nikakvih problema sa kompatibilnošću nema. Cinnamon je sada još brži u radu, pa kako ni u prethodnim verzijama nije bio spor, osjećaj tokom korištenja je odličan. Izgled Cinnamona je vrlo dobar, mada postoje elementi koji bi se mogli dodatno popraviti, ali obzirom na trenutnu situaciju Linux ekosistema, situacija je dovoljno dobra. Upravo je dotjeranost jedna od stvari kojim bi se Linux zajednica trebala mnogo više baviti - to je ono što Apple proizvode čini jedinstvenim. Ovako, velika većina Linux softvera odaje utisak nedovršenosti. Srećom, to ne važi za Linux Mint 16.

Ipak, nije sve tako bajno ni u svijetu Linux Minta. Najviše mi smeta Sound Effects - nova “mogućnost” operativnog sistema da proizvodi zvukove tokom operacija kao što su zatvaranje prozora, minimiziranje i slično. Baš se pitam kome je ovo palo na pamet i ko je potrošio svoje dragocjeno vrijeme na ovakvu glupost. Svako normalan po instalaciji Windowsa gasi zvučne efekte operativnog sistema kako mu razni vuš, sviš i ostali efekti ne bi kvarili slušanje muzike, gledanje filmova ili, jednostavno, uživanje u tišini. Zašto, Linux Minte, zašto?

Srećom, zvučne efekte je lako isključiti. Druga stvar koja mi smeta je file manager. Iako su developeri Cinnamona stvorili prilično dobar file manager imena Nemo, nije mi jasno zašto su se bazirali na GNOME-ov Nautilus, kada svi znamo da je dual panel legendarnog NC-a (ako ne znate šta je NC teško vam mogu objasniti zašto je Norton Commander apsolutno savršenstvo) najbolje rješenje za upravljanje fajlovima. Na kraju krajeva, ako su se već ugledali na nešto, zašto nisu izabrali KDE-ov Dolphin koji je mnogo bolji od Nautilusa. 

Djelimično je popravljen problem asocijacije ekstenzija fajlova sa programima koji ih otvaraju (da li je uopšte moguće da u 21. vijeku razgovaramo o ovim stvarima?), ali je i dalje jeko teško povezati magnet linkove i torrent klijent. 

I to je zapravo većina loših stvari. Sve ostalo je jako, jako dobro. Novi User manager je prilično dobar, mada za njega važi isti komentar kao i za asocijaciju ekstenzija - zar o tome uopšte treba pričati? Edge-tiling i edge-snaping po uzoru na Windows 7 je odlično implementiran i značajno doprinosi udobnom korištenju operativnog sistema. Login ekrani se kreiraju uz pomoć HTML-a i CSS, što je simpatično, ali potpuno nepotrebno (napravite jedan ali dobar login ekran i gotovo.). Software manager je dorađen, ali i dalje nije dovoljno dobar. Čitav sistem je brži i troši manje resursa, pa sa te strane Linux Mint zaslužuje pohvale. O instalaciji i defaultnom softveru nema potrebe trošiti riječi, tu su stvari već neko vrijeme iste. A softver svakako svaki korisnik izabira sam, bitno je napomenuti da je ono što se nalazi na instalacionom mediju sasvim dobro.

I pored toga što je veći dio ovog teksta bio posvećen pritužbama, za Linux Mint zapravo imam samo riječi hvale. Ova distribucija je idealna za početnike u Linux svijetu, a ni iskusni pingvinaši neće imati ništa protiv da im muzika i filmovi rade odmah nakon instalacije. Linux Mint je trenutno najbolja desktop Linux distribucija i gotova priča. 

http://www.linuxmint.com

 

 

PLUS
Sjajne out-of-the-box mogućnosti, veliki napredak svake nove verzije

MINUS
Sound Effects “mogućnost”, sitni detalji u interfejsu, Software manager nije stigao Ubuntuov

SPECIFIKACIJE:
Minimum: x86 CPU, 512 MB RAM, 5 GB HDD, 800x600 rezolucija, USB ili CD/DVD