Nazovite to banalnim, ali zadnji put mi je zakazivanje akcija na računaru trebalo za automatsko gašenje kompjutera sa puštenim ambijentalnim zvukovima tokom dva paklena mjeseca zujanja vertikala centralnog grijanja. Nevjerovatno je kako podešavanje jednog tako jednostavnog zadatka po prvi put u Windowsovom Task Scheduleru može biti iritantno onda kada vam baš treba da ga začas odradite. Enter System Scheduler, program koji će takve stvari za vas odraditi na jednostavniji, brži i pregledniji način.

System Scheduler je, dakle, zamjena za Windows Task Scheduler i iako je Microsoftov alat zaista koristan i fleksibilan, System Scheduler sadrži hrpu dodatnih mogućnosti te je nemjerljivo lakši za korištenje. Također, System Scheduler funkcioniše potpuno nezavisno (i mnogo brže) od Task Schedulera, pa se ne morate bojati da ćete nešto poremetiti u sistemu njegovim instaliranjem.

Iako je ovaj program dostupan u besplatnoj verziji, odlučili smo se na testiranje plaćenog, Professional izdanja zbog toga što je bogatije opcijama i samim time znatno upotrebljivije u odnosu na Task Scheduler. Za početak, program će vas odmah priupitati da li želite da ga pokrenete kao pozadinski servis, što će osigurati njegov rad čak i kada je korisnik odlogiran iz operativnog sistema. Spomenute opcije za gašenje i restartovanje računara su dostupne iz padajuće liste po dodavanju nove akcije preko New Event dugmeta, nakon čega birate da li ga želite ugasiti ili zakazati ulazak u hibernaciju, a na raspolaganju imate i opciju za prisilno gašenje otvorenih aplikacija, u slučaju da se neka pokaže kao žilava ili da zahtijeva reakciju korisnika.

Relativno duga lista mogućih akcija, pored izvršavanja aplikacija (zajedno sa podrškom za napredne parametre, poput otvaranja specifičnih fajlova), uključuje i postavljanje podsjetnika. Upisani tekst će vam se prikazati jedanput u određeno vrijeme ili će se automatski ponavljati svake godine, sedmice, dana, svake minute ili svake tri minute – sve zavisno od vaših želja. U "Advanced" tabu svake zakazane akcije možete odrediti u kojem periodu će trajati njeno izvršavanje, odnosno koliko dana, mjeseci i godina te od koliko do koliko sati.

Neke od drugih interesantnih mogućnosti kojima se System Scheduler ponosi su automatizovano slanje emailova nakon što se pokrene određena aplikacija i prikaže određeni prozor; ili recimo, automatsko gašenje određenog procesa ukoliko se on pokrene. Razne komande, kombinacije tipki i akcije možete organizovati u slijed događaja (Sequence of Events) kojim je vaš računar samostalno u stanju obaviti dosta repetitivnih i relativno komplikovanih zadataka dok niste tu. Želite da se u određeno vrijeme automatski pokrene snimanje zvuka sa mikrofona na računaru? No problem. Ukratko, System Scheduler se ne šali sa automatizacijom.

1/1


Ako vam ikada zatreba da računaru zakažete da sam nešto odradi, nema potrebe da tražite dalje od ovoga. Najljepše je to što SS osim novijih verzija Windowsa podržava i XP te Windows 2000 – trenutno je dostupan samo u 32-bitnoj verziji, ali ona radi i na 64-bitnim OS-ovima. Nažalost, za razliku od Professionala, System Scheduler Free je uveliko ograničen i sadrži samo mogućnost zakazivanja izvršavanja aplikacija, postavljanje podsjetnika i praćenje pokrenutih aplikacija, tako da zapravo ne predstavlja poboljšanje u odnosu na Task Scheduler nego tek pregledniju alternativu, ukoliko vam takva treba.

http://www.splinterware.com/download/index.htm

Ocjena: 5

Cijena: 30 dolara standardna licenca (jedan računar)/600 dolara poslovna licenca/ograničena besplatna verzija je dostupna za ličnu i poslovnu upotrebu

PLUS
Opcije, lakoća korištenja

MINUS
Pretjerano osakaćena besplatna verzija

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows 2000