Činjenica je da nam svima treba password manager, pa ako ih do sada niste koristili, nije zgoreg da počnete sa F-Secure Keyem.U vremenu u kojem ne prođe nijedan dan bez hakerskog napada, malo je reći da nam je, kao korisnicima Interneta, neka mjera sigurnosti neophodna. Nažalost, nije rijetkost da korisnici imaju jednu lako pamtljivu šifru za većinu ili čak i sve svoje online profile, pa je samo pitanje vremena kada će oni biti hakirani. Kako bismo uticali bar na svoje čitaoce, u ovom broju magazina INFO predstavljamo vam vjerovatno najjednostavniji poznati password manager, koji vas neće gnjaviti dodatnim kerefekama. Ako volite jednostavnost, onda čitate pravi tekst.

Key je program za organizaciju lozinki kojeg mogu koristiti i trogodišnjaci, a djelo je kompanije F-Secure iz Helsinkija. Firma je davno započela svoj put kao Data Fellows, pod vodstvom dvojice prijatelja, Petrija Allasa i Rista Siilasmaae, koji su se te 1988. godine bavili podučavanjem zainteresovanih za rad na kompjuterima i izrađivanju baza podataka. Tri godine kasnije, počeli su sa proizvodnjom antivirusnih programa, da bi kasnije čak dva puta njihova firma bila proglašena jednom od najboljih za rad u Finskoj.  

Ključ je u jednostavnosti

Prvo što ćete primijetiti pri pokretanju F-Secure Keya jeste njegov šturi interfejs kojeg krasi jednostavnost i pristupačnost i koji od vas ne zahtijeva ništa više od samih osnova znanja rada na računaru. Key koristi AES-256 algoritam za enkripciju šifri u CCM modu, a generator šifri omogućava vam kreiranje istih u rasponu od 32 karaktera, s tim da kombinacije mogu biti sastavljene od slova, brojeva i simbola. U F-Secureu tvrde da se sve lozinke pohranjuju na vašem računaru, a čak i pri sinhronizaciji na različitim uređajima preko Connect Devices opcije (Key je, uz Windows i OS X, dostupan i za iOS i Android), šifre su zaštićene enkripcijom.

Iako su neki korisnici nezadovoljni time što u ovom menadžeru mogu samo pretraživati svoju pasword listu prema ključnoj riječi, a ne i sortirati je prema, recimo, ikonicama, to neće smetati onim nezahtjevnim korisnicima koji žele naprosto osigurati svoje šifre. Dalje, Key još uvijek nema mogućnost organizovanja lozinki prema kategorijama, nego sve radi po automatizmu unaprijed predviđenom od strane tvoraca programa. Uprkos tome, kreiranje novih šifri jako je intuitivno, a mogu se i s lakoćom eksportovati po želji korisnika. Kao i uvijek kada su ovakvi alati u pitanju, sve što trebate zapamtiti je jedan glavni kod koji će vam biti potreban za pristup ostalima.

Koristan dodatak je to što Key izlistava vijesti o najnovijim hakerskim napadima koje se pojavljuju u gornjem dijelu programa, što vam omogućava brzo djelovanje u slučaju da je hakiran neki sajt na kojem i vi imate svoj account, pa vam program nudi instantnu promjenu šifre vezane za njega.

Opcije

Što se tiče nekih naprednijih opcija, njih F-Secure Key jednostavno nema, zbog čega je, opet ponavljamo, najpogodniji za početnike. Oni koji su navikli na programe poput LastPassa, bit će razočarani činjenicom da ovaj ima ograničene autologin mogućnosti – Key neće automatski popuniti polja za unos login podataka tamo gdje je to potrebno, nego morate pritisnuti CTRL + F2, nakon čega vam se izlistavaju šifre koje ste unijeli u program. Tek će odabirom one odgovarajuće F-Secure Key automatski upisati korisničko ime i šifru u za to predviđena polja. Drugi poluautomatski način pristupa vašim accountima, jeste da kliknete na dio za šifru, nakon čega ćete ugledati mali plavi F-Secure znak koji, kad kliknete na njega, automatski ispisuje vašu šifru, ali ne i korisničko ime. 

1/1

 

Također, ovaj menadžer nema automatske opcije za preuzimanje login podataka iz browsera i njihovo prebacivanje u stavke u programu kao što ga ima LastPass kod kojeg se čitav taj proces obavlja potpuno automatizovano.  Međutim, to i nije tako loša stvar za one koji, zarad dodatne sigurnosti, više vole ručno unijeti svoje podatke ili bar dio njih. Uzdaj se u se i u svoje kljuse, što bi se reklo.

Trebate imati na umu i to da F-Secure podržava XML format za importovanje, što znači da, u slučaju da ste do sada koristili LastPass i želite probati Key, nećete moći prebaciti šifre sa jednog na drugi jer LastPass eksportuje lozinke u CSV formatu. 

Mnogi će reći da jedan ovakav menadžer lozinki i online identiteta, koji ne sadrži neke naprednije opcije, ne trebaju koristiti oni koji koriste LastPass ili neki drugi bogatiji alat, ali činjenica je da LastPass podliježe američkim zakonima i njihovim hirovima po pitanjima sigurnosti podataka, a F-Secure podliježe evropskim. Serveri ove finske kompanije nalaze se u Evropskoj uniji i potpadaju pod njenu, navodno strogu legislativu kada je u pitanju kontrola privatnosti. Dakle, znate šta vam je činiti ako vas brinu pitanja nadležnosti. Key je načelno besplatan, ali nudi i Premium verziju za 14,50 eura godišnje, koja sinhronizaciju šifri na različitim uređajima obavlja putem zaštićenog evropskog clouda.

A, ako ste zabrinuti zbog pitanja vezanih za online sigurnost, ne bi bilo loše da s vremena na vrijeme posjetite i njihov blog, F-Secure Labs, na kojem čitatelje i korisnike izvještavaju o prijetnjama sigurnosti na Internetu i mobilnim uređajima. To nije loše iskoristiti čak i ako ne koristite, niti imate u planu da isprobate F-Secure Key.  

http://www.f-secure.com/en/web/home_global/key

 

Besplatna osnovna verzija

PLUS
Intuitivnost, evropska legislativa

MINUS
Nedostatak naprednih opcija, štur dizajn

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows 7, OS X 10.7, Android 4.0, iOS 5; Testirano na: Core i5, 4GB RAM