Obzirom da su fotografije danas nezaobilazna svakodnevnica, kao što pogađate, predstavljamo vam jedan odličan softver za obradu fotografija. Odmah na početku, najbitnije je što je besplatan, a zove se Darktable.

****

I dok je dugo vremena bio dostupan samo za Linux i Mac operativne sisteme, Darktable se sada udomaćio i na Windowsim-a. Riječ je o softveru koji je zamišljen da se pozicionira između profesionalnog alata za obradu RAW formata fotografija i nekog jednostavnog softvera kojeg bi mogao koristiti i prosječan korisnik. I što je najbolje, to mu polazi za rukom.

Brzina rada mu je na veoma visokom nivou, a logika i pristup obradi fotografija vrlo jednostavna i logična. Dizajnom najviše podsjeća na Adobeov Lightroom. Pored rada sa RAW formatom, tu je i podrška za sve standardne i često korištene formate fotografija, a zapravo je nemoguće nabrojati sve funkcije alata za obradu fotografija. Tu je mnogo toga, od korekcije ekspozicije, bijelog balansa, svjetloće i kontrasta, saturacije, do onih standardnih za isjecanje, rotaciju, ali i onih za primjenjivanje kolornih korekcija, filtera i slično.

Jedna od najboljih stavki Darktable alata jeste da sva obrada nije destruktivna, što znači da izmjene na fotografijama nisu odmah primjenje, nego su samo prikazane. Kompletna obrada se primjenjuju samo prilikom eksporta fotografija.

A i eksport pored JPG, PNG iTIFF formata nudi niz mogućnosti poput Facebook i Google albuma, e-mail attachmenta, kreiranje HTML web galerije i slično. Na kraju treba pohvaliti i veoma dobar online priručnik za manje iskusne korisnike, pa sve što možemo reći jeste da svakako isprobate ovaj odličan besplatni softver za obradu fotografija, koji god operativni sistem da koristite.

https://www.darktable.org

1/1