Ako ste iole zainteresovani za programiranje, ali vas je iz nekog razloga strah istog, imamo Android aplikaciju uz koju biste na jednostavan i zabavan način mogli napraviti svoje prve programerske korake i usput naučiti osnove pisanja koda u jednom od najpopularnijih programskih jezika današnjice.

****

Odmah na početku, Grasshopper će vam - uz simpatične ilustracije - objasniti šta je zapravo programiranje, da bi vas odmah zatim upoznao i sa svojim sistemom kvizova, koji će nakon svake lekcije testirati vaše novostečeno znanje.

Same lekcije su kratke i jasne, te će vas naučiti osnovama JavaScripta na prilično zabavan način.

Svaka lekcija počinje zadatkom i prikazom rezultata koji aplikacija očekuje od vas. Nakon toga, Grashopper će vam ponuditi osnovne elemente sa kojima možete uraditi zadatak, koje ćete potom - poput djelića slagalice - ubaciti u već napisani kod.

Nekoliko lekcija kasnije, pored baratanja sa gotovim elementima ćete pisati i vlastiti kod, a aplikacija će vas u kratkom roku naučiti - između ostalog - šta su to varijable i nizovi, ili kako da recimo napišete “if statement”.
Prvi zadaci će tako od vas tražiti tek da iscrtate nekoliko kockica različitih boja kako bi od njih sastavili francusku zastavu, da bi kasnije počeli pisati programe koji će imitirati semafore ili bacati novčiće, prije nego se dohvate matematike i nekih kompleksnijih elemenata JavaScripta.

Naravno, aplikacija uz sve to nudi i sistem achievementa, koji će vas pokušati inspirisati da što ćešće radite nove lekcije i učite nove stvari, pa ukoliko ste razmišljali o tome da se okušate u pisanju koda, sumnjamo da ćete ovih dana naći boljeg i pristupačnijeg učitelja od Grasshoppera.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.area120.grasshopper&hl=en

1/1