I tako naiđoh na SlimBoat, alternativni web browser kojeg s pravom možemo nazvati  bratom blizancem FlashPeakovog SlimBrowsera. Ako voda do grla dođe (čitaj: ne budem više mogla koristiti staru Operu), bar postoji nešto jako slično. I ne samo što je slično, nego je i – teška srca moram priznati, brže. SlimBoat koristi WebKit engine, zbog čega se web sajtovi učitavaju dovoljno brzo da ne morate otići napraviti kafu dok čekate da vam se izabrana stranica napokon "porodi" na ekranu. Inače, SlimBoat dolazi sa dva glavna aduta: ne samo što je dostupan u portabilnoj verziji,  nego je dostupan i za Linux te OS X. Za razliku od njega, SlimBrowser je, recimo, predviđen samo za Windows i koristi Internet Explorerov Trident engine.

Osim što su u najnovijoj popravljena dva buga, SlimBoat ostaje bez nekih većih promjena već nekoliko posljednjih verzija. Međutim, jedno je sigurno: ovaj browser je definitivno dostojan nasljednik Opere 12. Tu je i New Tab stranica sa thumbnailovima za omiljene web sajtove (fleksibilna kao i Speed Dial), a broj kolona i redova joj određujete preko za to predviđenog dugmeta koje se nalazi u gornjem desnom uglu prozora. Preko iste opcije dodajete i pozadinsku sliku ili mijenjate boju ako vam je početni izgled previše generički.

Glavna prednost SlimBoata u odnosu na mnoge druge web browsere jeste ogroman broj opcija i mogućnosti prilagođavanja interfejsa. Birajte šta želite uraditi: ograničiti širinu tabova, uključiti prikaz prognoze vremenskih prilika u Status liniji, dodati i ukloniti dugmad za integraciju sa društvenim servisima – sve je tu. Sa instalacijom čak dolazi i integrisani Ad Blocker, preko čije filter liste blokirate smetnje koje vam vade živce. Između ostalog, Ad Blocker vam omogućava da blokirate sve GIF-ove, uklonite iz pretrage korejske, japanske i ine sajtove, oslobodite prostor koji zauzimaju blokirane skrivene reklame…

1/1


A sada, najvažnija stvar: tradicionalni Bookmarks Manager je tu, ljubila ga majka njegova (kao što i treba biti, jel')! Nevjerovatno je kako čovjek počne cijeniti sitnice, kao što su bookmarksi i podesivost interfejsa, nakon što doživi elektrošok vidjevši da je nova verzija njegovog omiljenog browsera izašla bez esencijalnih mogućnosti. Moglo bi se reći da mi je SlimBoat vratio nadu u jednostavniji život. I u to da većina developera ima soli u glavi, te da neće svi iz dragih nam web browsera izbacivati opcije koje su njihovim korisnicima neophodne kao i zrak koji dišu.

Dakle, ako i među vama ima robova navike koji već sad cmizdre nad starom verzijom Opere, pokušajte surfati Internetom pomoću SlimBoata. Možda se na kraju i naviknete na njega, pa vam odvajanje od Operine sisice neće preteško pasti (kad za to dođe vrijeme, jer ne treba plaho žuriti). Čak i ako niste nostalgičar, ovo je vrlo moćan browser kojeg svakako preporučujemo i Linuxašima, i korisnicima Windowsa. 

http://www.slimboat.com/en/

Ocjena: 5

Cijena: Besplatno (za ličnu i komercijalnu upotrebu)

PLUS
Brzina, broj opcija, prilagodljivost, intuitivnost

MINUS
Ništa

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP/ OS X 10.6/Linux: Ubuntu, Fedora, Debial, RHEL, CentOS, Mint, SUSE, Slackware