Ukoliko ste odgovorili potvrdno na sva tri pitanja iz uvoda, imamo dojam da bi bilo krajnje vrijeme da instalirate LeechBlock i tako sebi poboljšate produktivnost tokom radnog vremena. Naime, riječ je o add-onu za Firefox koji će vam omogućiti da bez puno muke sami sebi blokirate pristup određenim sajtovima u određenim vremenskim periodima.

Sam add-on ćete pronaći na zvaničnoj Firefox stranici, a nakon njegove instalacije i restarta browsera, biće dovoljno da odvojite nekoliko minuta na podešavanje opcija koje nudi i bićete spremni za povratak na posao – ovaj put bez ikakvih online distrakcija.

Opcije koje LeechBlock nudi su prilično jednostavne za podesiti – možete kreirati do 6 setova sa sajtovima koje želite blokirati, a u svakom možete detaljno podesiti tokom kojih dana u sedmici ih želite blokirati i u kojim vremenskim periodima. Tako recimo možete sebi uskratiti pristup Facebooku i Twitteru tokom radnih dana, u periodu od 09:00 do 17:00. Ili, ukoliko sebi ipak želite ostaviti malo prostora za predah, tu je mogućnost da blokiranim sajtovima pristupite u određenim periodima – tako na primjer možete blokirati pristup određenim sajtovima nakon što ste na njima proveli 10 minuta u jednom satu. Pored toga, umjesto blokiranih sajtova, LeechBlock vam može prikazati neki sasvim drugi sajt ili jednostavnu obavijest/podsjetnik da ste ga uključili.

1/1

No, LeechBlock se ne zaustavlja tu, već nudi i nekoliko dodatnih i prilično korisnih mogućnosti – prilikom blokiranja sajtova možete blokirati sve sajtove na određenoj domeni ili recimo dodavati iznimke. Na primjer, moguće je blokirati sve sajtove na .com domeni izuzev gmail.com i youtube.com, a sve što trebate uraditi u LeechBlock opcijama je na listu blokiranih sajtova upisati "*.com +gmail.com +youtube.com" (bez navodnika).

Također, tu je i nekoliko opcija za sve one koji misle kako im jednostavno blokiranje sajtova neće biti dovoljno, jer uvijek mogu otvoriti LeechBlock opcije i ukloniti sva ograničenja – naime, u opcijama možete uključiti i zahtjev za ukucavanjem šifre prilikom pristupa LeechBlock opcijama (što bi vas trebalo obeshrabriti u trenucima kada budete "slabi"), sakriti LeechBlock ekstenziju u Firefox Add-on menadžeru, sakriti "Restart with Add-ons Disabled" opciju, ili čak u potpunosti zabraniti pristup opcijama za podešavanje LeechBlocka (i/ili about:addons i about:configs sekcija u Firefoxu) u periodima tokom kojih ste sebi blokirali pristup određenim sajtovima.

Dodatna pojašnjenja za podešavanje svih opcija koje LeechBlock nudi, ali i ideje za njihovu upotrebu možete pronaći na stranici njegovih kreatora. Pa, ukoliko sebi želite poboljšati produktivnost i otežati pristup sajtovima koji vam oduzimaju dragocjene minute tokom radnog vremena (ili možda otežati pristup sajtovima na kojima obavljate posao nakon što se vratite kući sa posla), ne vidimo zašto ne bi instalirali LeechBlock i sebi olakšali život.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/leechblock/