Čuli ste pjesmu za koju niste sigurni kako se zove ili ko je tačno izvodi - i ne možete prestati razmišljati o njoj? Nikakav problem, pokrenite Shazam na svom telefonu i u svega nekoliko sekundi ćete doći do tih informacija. No, šta uraditi kada poželite doći do sličnih informacija o slici neprocjenjive vrijednosti koju ste vidjeli u kakvom muzeju ili galeriji? Pa, pokrenite Smartify.

Smartify je besplatna iOS i Android aplikacija koju je u saradnji sa britanskom vladom razvila agencija InnovateUK, a uz čiju pomoć možete, na osnovi tehnologije prepoznavanja slika, brzo i jednostavno doći do informacija o umjetničkim djelima koje u tom trenutku snimate kamerom svog telefona.

I to je doslovno sve što trebate uraditi kako bi došli do željenih informacija - instalirajte Smartify i okrenite kameru svog telefona ka umjetničkom djelu koje vam je privuklo pažnju.

Među informacijama koje aplikacija nudi, pronaći ćete kratke priče o nastanku samih djela i audio komentare o istim, kao i detalje o njihovim autorima. Pored toga, Smartify korisnicima nudi i opciju da kreiraju vlastite “kolekcije” umjetničkih djela, kako bi se kasnije mogli prisjetiti slika koje su vidjeli - i usput saznati nešto više detalja o njima.

Smartify trenutno nudi informacije o umjetničkim djelima iz desetak muzeja, uključujući amsterdamski Rijksmuseum i londonski Royal Academy of Arts, kao i informacije o odabranim djelima iz Louvrea i iz newyorškog muzeja The Met.

Kreatori aplikacije tvrde kako je Smartify najbolje koristiti za pristup dodatnim informacijama o umjetničkim djelima sa kojima ćete se upoznati prilikom posjeta pravim muzejima, a nadaju se da će uskoro sklopiti dogovore sa još nekoliko muzeja čija će umjetnička djela moći ubaciti u svoju aplikaciju.

http://smartify.org.uk

1/1