Paint 3D - Jedan od najvećih noviteta u Creators Updateu je svakako Paint 3D - nova verzija Microsoft Painta, koja ovaj put podržava rad u tri dimenzije.

Novi Paint korisnicima omogućava da kreiraju i edituju jednostavne 3D modele, kao i da ih importuju iz aplikacije Remix3D, ukoliko već nemaju ideja za potpuno originalne kreacije. Paint 3D podržava i printanje kreiranih modela na 3D printerima, ukoliko ste jedan od sretnika koji imaju pristup ovoj tehnologiji.

Poboljšano upravljanje tabovima u Microsoft Edgeu - Creators Update donosi i nekoliko poboljšanja na polju upravljanja tabovima u Microsoft Edgeu. Otvoreni tabovi sada imaju i minijaturni vizuelni preview, kojem pristupate klikom na strelicu pored tipke za otvaranje novog taba. Osim toga, listu otvorenih tabova je moguće urediti i ostavljanjem određenih tabova na hrpu kojoj ćete pristupiti kasnije, korištenjem opcije ‘Set these tabs aside’.

Podrška za čitanje e-knjiga u Microsoft Edgeu - Pored novih opcija za rad sa tabovima, Edge je dobio i podršku za čitanje e-knjiga, odnosno EPUB fajlova, a korisnici na raspolaganju imaju i opcije poput onih za podešavanje veličine teksta, ostavljanje bookmarksa i pretrage pojmova u samom tekstu knjige.

Game Mode - Microsoft je u Creators Update ubacio i jedan novitet koji bi trebao biti koristan igračima. Naime, Game Mode će se - barem u teoriji - brinuti za optimizaciju performansi tokom igranja igara, pazeći na to da aplikacije koje se vrte u pozadini ne zauzimaju previše resursa.

Game Mode je moguće uključiti i isključiti iz nove Gaming sekcije unutar Settings menija.

1/1

Podrška za mixed reality headsetove - Creators Update donosi i podršku za rad sa mixed reality headsetovima, koji kombinuju tehnologije za prikaz virtuelne i augmentovane stvarnosti. Što se pak tiče samih headsetova, iz Microsofta tvrde da će se na tržištu do kraja godine pojaviti nekoliko modela, uključujući uređaje iz HP-a, Della, Acera i Asusa, te da će se njihove cijene kretati od 300 dolara, pa naviše.

Dynamic Lock - Ukoliko često zaključavate svoj računar, Dynamic Lock je opcija koju ćete vjerovatno dočekati raširenih ruku. Naime, dotična omogućava da povežete računar sa smartphoneom, te da uključite automatsko zaključavanje računara kada vaš telefon izađe iz opsega njegove Bluetooth konekcije.

Podrška za crtanje u Maps, Photos i Videos aplikacijama - Pored navedenih noviteta, Creators Update donosi i podršku za "šaranje" stylusom, prstima ili kursorom miša po ekranu u nekoliko aplikacija.

Nakon što instalirate Creators Update, tako ćete moći crtati po slikama i video klipovima u Photos i Videos aplikacijama, dok je unutar Maps aplikacije moguće mjeriti udaljenost između lokacija koje ste povezali linijom. Pored toga, Maps aplikacija podržava i kreiranje ruta putovanja njihovim crtanjem po samoj mapi.