Sa ovim programom smo se prošli put družili dok je bio u verziji 3, kada nas je impresionirala njegova simulacija razmazivanja boja po virtuelnom platnu. Artweaver je, vidite, alat za digitalno slikanje, koji se ponosi sposobnošću realističnog prikaza boja kako ih povlače različite vrste kistova, olovki i kreda – simulacija različitih načina slikanja ide do takvih detalja da ovaj program komotno možemo preporučiti svim slikarima početnicima kao relativno ozbiljnu alternativu slikanju na stvarnom platnu ili papiru. Pitate se zašto bi iko slikao digitalne slike umjesto pravih? Pa, osim što slikanje može biti skup i neuredan hobi, isparenja od boja i rezultirajuće glavobolje mogu vam čitavo iskustvo učiniti poprilično neugodnim.

Od četvrte verzije, Artweaver ima nativnu 64-bitnu podršku i bolju optimizaciju za višejezgrene procesore, pa primjenjivanje zahtjevnih filtera (npr. Oilify) na kompleksne slike neće zahtijevati odlazak do prozora na protezanje. Također, nanošenje boja u debelom sloju je poboljšano, pa bi one sada trebale ostavljati još uvjerljiviju teksturu i reljefni utisak, mada, ništa nije ravno opipljivoj gomili boje na stvarnoj slici. Dakako, sve to vam neće pretjerano koristiti sve dok se sa Artweaverom igrate pomoću miša; za ozbiljnije i preciznije korištenje koje u potpunosti iskorištava sve prednosti brojnih kistova i njihovih parametara, potrebno je nabaviti tablet za crtanje i podesiti Pen Calibration u Edit/Preferences meniju prije njegovog korištenja.

Glavni adut programa je, pored dobre simulacije kistova, gomila opcija smještena na lako dostupna logična mjesta. To znači da odmah po pokretanju, čak i ako se niste nikada susreli sa Artweaverom ili nekim drugim sličnim alatom, možete početi raditi u njemu – praktično je dovoljno samo da ste imali časove likovnog u školi. S desne strane interfejsa nalazi se širok izbor kistova zajedno sa parametrima poput lakoće poteza, teksture, dubine i sličnih stvari. Tokom slikanja, boje se uglavnom realistično miješaju zavisno od izbora kista i njegovih postavki, tako da konačni rezultat izgleda poprilično prirodno sa manjim veličinama kistova. Budući da na raspolaganju imate sve načine slikanja (vodene i uljane boje, kaligrafija, crtanje, itd.) možete ih vrlo lako kombinovati, te na taj način stvoriti izuzetno zanimljiva umjetnička djela.

1/1


Još jedna prednost Artweavera je to što se on ne zadržava na pukom slikanju – tu je i podrška za layere zajedno sa blend modovima, zatim lasso, shape i magic wand selekcijski alati, nanošenje gradienta i iscrtavanje jednostavnijih geometrijskih oblika, kao i mogućnost učitavanja fotografija, njihove jednostavnije obrade i upisa teksta. U kombinaciji sa kvalitetnom simulacijom nanošenja boja, sve ovo rezultira tolikim brojem mogućnosti za kreativno izražavanje da je granica samo vaša mašta. Želite od dosadne fotografije kuće napraviti nešto bizarno tako što ćete naslikati kako joj cvijeće raste iz zidova? Nema problema. Da vam je da od fotografije snimljene u podne napravite disneyevski živopisan noćni pejzaž? Ništa lakše. Tu je čak i alat za simulaciju razmazivanja boja prstom, koristan, recimo, za sjenčanje.

Šta da vam kažemo – ako tražite narednu kreativnu aktivnost kojom ćete se baviti, navalite! Samo imajte u vidu da je besplatna verzija Artweavera manje-više beskorisna. Osim što u odnosu na plaćeno "Plus" izdanje programa ima manji izbor kistova i lošiju podršku za grafičke tablete, Artweaver Free nema ni podršku za višejezgrene procesore. Pretpostavljamo da već možete zamisliti bolno procesiranje na složenijim umotvorinama. Uostalom, licenca besplatne verzije vam ne dozvoljava da je koristite za zarađivanje novca.

A, danas je umjetnost cijenjena, znate.

http://www.artweaver.de/en

Ocjena: 5

Cijena: Ograničena verzija je besplatna, dok Artweaver Plus košta 30 eura

PLUS
Simulacija nanošenja boja, izbor kistova, layeri, alati

MINUS
Miješanje boja može biti još i bolje

SPECIFIKACIJE:
Minimum: 1GHz, 512MB RAM, Windows XP