Ekipa koja je kreirala Clipular ga opisuje kao "makaze, kameru i kolekcije isječaka modernog weba", sa čime zapravo žele reći kako je riječ o programu koji ćete koristiti kako bi zabilježili raznorazne sitnice sa Interneta i skupili ih na jednom mjestu. A iako smo se do sada susreli sa bezbroj programa za uzimanje screenshotova i njihov upload na web, Clipular je prvi koji nam je ponudio jednostavno i organizirano rješenje o kojem ne moramo razmišljati i koje ne moramo pokretati svaki put kada poželimo uzeti novi screenshot sa weba.

U biti, radi se o ekstenziji za Google Chrome koja će vam nakon instalacije i kreiranja Clipular korisničkog računa omogućiti da brzo i jednostavno uzmete screenshot sa web stranice kojom surfate (bilo da želite screenshot cijelog ekrana ili samo jednog njegovog dijela), te potom isti taj screenshot uploadovati u vašu online Clipular kolekciju. I dok je Clipular ekstenziju za sada moguće koristiti isključivo u Chromeu (najavljena je i Firefox verzija), svojoj kolekciji screenshotova možete pristupiti iz bilo kojeg web browsera.

Same screenshotove možete uzimati na dva načina – klikom na Clipular ikonicu koja se nalazi odmah pored address bara u Chromeu, ili korištenjem neke od tastaturnih kratica (dupli pritisak tipke Alt će aktivirati opciju za uzimanje screenshota određenog dijela ekrana, a dupli pritisak na Alt i potom jedan pritisak tipke Space će uzeti screenshot cijelog ekrana). Svi screenshotovi se automatski uploaduju u vašu Clipular kolekciju, a tu je i opcija za povezivanje sa Google Driveom.

1/1

Također, vrijedi napomenuti kako će se Clipular prilikom uzimanja screenshota određenog dijela ekrana automatski pokušati prilagoditi određenim ivicama (rubovima web browsera, slike na web stranici i sl.), što možete jednostavno deaktivirati držanjem pritisnute tipke Alt. Isto tako, program podržava i uzimanje screenshotova dijelova ekrana neovisno od njihove visine – aktivirajte dotičnu opciju i potom jednostavno skrolajte gore/dole dok ne obilježite željeni dio ekrana.

Još jedan zanimljiv detalj je i automatsko ubacivanje linkova na slike – naime, prilikom pregledanja skupljenih screenshotova putem Clipular interfejsa, klik na otvoreni screenshot će vas odvesti na web stranicu sa koje ste ga uzeli. Pri tome, uploadovane screenshotove možete jednostavno grupisati, brisati, downloadovati, kopirati link na njih u clipboard ili im recimo dodavati bilješke.

I tu se vraćamo na onaj zaključak iz uvoda – Clipular je zaista jedan od onih programa za koje nikada ne bi rekli da nam trebaju dok ih ne isprobamo. A sada, nakon što smo ga isprobali, shvatamo koliko bi mogao biti koristan, bilo da želite zabilježiti neke od glupih (ili, što da ne, pametnih) komentara na Facebooku ili forumu, neku od smiješnih slika sa 9gag-a ili neki recept na koji ste naišli u svojim najnovijim Internet putešestvijama.

Stoga, ukoliko koristite Google Chrome i mislite kako bi vam kolekcija raznoraznih screenshotova sa weba jednog dana mogla biti od koristi ili vas barem malo nasmijati, obavezno isprobajte Clipular.

www.clipular.com