Pregledanje fotografija je sasvim lična stvar. Ako ne vjerujete, samo pokušajte instalirati IrfanView nekome ko je navikao koristiti ACDSee. Čovjek bi rekao da između ta dva programa ima malo prostora za konkurenciju, ali jok – softversko tržište je puno preglednika slika, što besplatnih, što komercijalnih, a XnView je dugo vremena jedan od najpopularnijih, najbržih i opcijama najbogatijih.

Njegova naprednija verzija kojom se bavimo ovdje, XnViewMP, trenutno se nalazi u testnoj fazi i donosi stotine noviteta u odnosu na stariju varijantu programa (uz zadržavanje onih po kojima je on postao poznat, kao što je podrška za nekih 500 fajl formata) te će vremenom potpuno zamijeniti stariji XnView. Prije svega, "MP", odnosno "Multi Platform" izdanje, bolje je optimizovano za višejezgrene procesore, a sam program bi trebao imati bolju podršku po pitanju funkcionalnosti i prikaza interfejsa na svim platformama za koje se razvija – Windowsu, Linuxu i OS X-u. Interfejs je doživio blagi redizajn, te je sada malo bolje objedinjen; tamo gdje su različiti elementi interfejsa bili razbacani po odvojenim prozorima, sada su skupljeni na jednom mjestu, uz mogućnost prebacivanja na različite sekcije po tabovima (na primjer, u slučaju podešavanja boja, osvjetljenja i kontrasta, te pri podešavanju dubine boja i prebacivanju u crno-bijeli prikaz).

U moru sitnijih noviteta, ističu se konkretnije opcije poput Web Capturea i Spotlighta. Prva se nalazi u Create meniju u Browse modu programa te dodaje korisnu mogućnost hvatanja screenshota kompletne web stranice, čak i onih dijelova koji nisu vidljivi na ekranu. Druga se, pak, tiče pripremanja slika za prezentacije i druge situacije gdje je potrebno istaknuti određene dijelove fotografije ili screenshota. Naime, u Spotlight modu XnViewMP će automatski potamniti i ako to želite, zamutiti neselektovane dijelove slike, čime možete staviti fokus na određeno dugme, nečije lice ili detalj. Naravno, ovo je u svakom pristojnom editoru fotografija moguće postići obrtanjem selekcije te podešavanjem kontrasta i osvjetljenja u selektovanim područjima, ali XnViewMP je prvenstveno preglednik slika i konverter, tako da je ovakva opcija više nego dobrodošla.

Sve ovo radi tako dobro i brzo, da je prosto nevjerovatno da je dio besplatnog proizvoda.

Kad smo kod konvertovanja, Batch Convert alat je definitivno jedna od par najkorisnijih karakteristika XnViewa, a do njega dolazite u Tools/Batch Convert meniju nakon pritiska na Browse dugme u traci s alatima. Opcije dotičnog su podijeljene u nekoliko tabova – u Inputu birate slike koje želite konvertovati, u Actionsu dodajete akcije koje želite primijeniti na njih iz širokog izbora dostupnih (npr., mijenjanje rezolucije, primjenu watermarkova i vinjetiranje), a u Outputu odredišni folder. Slično važi i za Batch Rename alat za grupno preimenovanje slika – sve ovo radi tako dobro i brzo, da je prosto nevjerovatno da je dio besplatnog proizvoda. Pri tome je učitavanje i izlistanje thumbnailova munjevito, što je zapravo jedna od novooptimizovanih stvari u ovoj verziji programa.

1/1


E, sad, kako ni Šaćirove paprike nisu uvijek savršene, tako ni XnViewMP nije operisan od mušica koje će cjepidlakama i svima onima koji se tako osjećaju izazvati glavobolje. Prvo i osnovno, budući da koristim pet godina staru verziju ACDSee Photo Managera, moram reći da je XnViewMP daleko manje responzivan od njega pri pregledanju fotografija. Također, JPEG kompresija mu je pri sličnim postavkama kao u ACDSeeju bila nešto lošije kvalitete, sa uočljivijim artefaktima oko slova i drugih finih detalja na slikama. Beta status programa je očigledan i u rušenju nakon desnog klika na traku sa alatima u View modu i odabira Customize Toolbar opcije – tj. barem je kod nas to bio slučaj. Ne pomaže ni to što odmah nakon instalacije morate isključivati Playbar i informacije o trenutno gledanom fajlu koji se prikazuju u fullscreen modu. Mislim, zadnja stvar koju želite gledati pri listanju fotografija familije i susjedove svadbe je kocka sa informacijama o formatu i rezoluciji u uglu slike, zar ne?

Kako god, čak i u beta verziji, XnViewMP je vrlo dobar preglednik slika i imate sve naše preporuke da ga instalirate ukoliko ste u dilemi koji alat da koristite ili vam neki drugi naprosto ne odgovara. Jeste da je za nijansu sporiji i lošiji pri kompresiji (naglasak na "nijansu") nego što smo očekivali, ali je isto tako i besplatan – a za nula maraka teško da ćete naći nešto bolje.

Program sa zvaničnog web sajta možete skinuti za Windows (minimalno XP), Linux i OS X u 32-bitnim i 64-bitnim verzijama, a za Windows je dostupan i u portabilnom izdanju.

 

Cijena: Besplatno za ličnu upotrebu, edukacijske svrhe i korištenje u nevladinim organizacijama (komercijalna verzija neće biti dostupna do kraja beta faze).

PLUS
Brzo učitavanje thumbnailova, konvertovanje, broj opcija, generalna brzina programa, portable verzija

MINUS
Mogao bi biti još malo brži pri pregledanju slika, malkice problematična JPEG kompresija