Međutim, titula "najbolji do sada" u svijetu Linuxa ne znači mnogo - ovaj operativni sistem je još uvijek u "debelom" razvoju, te zato i nije teško svakoj novoj verziji  biti najbolji do sada. Iako je novi Ubuntu vrlo vjerovatno trenutno najbolja desktop Linux distribucija na svijetu, stvari nisu baš tako jednostavne.

Novi Ubuntu Linux 14.04 ili Trusty Tahr (Tahr je vrsta divlje koze), kako glasi razvojno ime ove verzije, možemo posmatrati na dva načina - kao update sa verzije 13.10 ili kao update sa verzije 12.04 koja je objavljena prije dvije godine. Razlog je što su  14.04 i 12.04 takozvana LTS izdanja, dok je 13.10 standardno izdanje koje kompanija Canonical izdaje svakih šest mjeseci.

Ako kao referentnu tačku uzmemo verziju 13.10, onda su promjene vrlo male i uglavnom kozmetičke. Što se uporedbe sa 12.04 verzijom tiče, onda su promjene prilično velike i, što je važnije, nisu sve tako dobre. Ona loša je što je u novoj verziji uključena pretraga Amazon-ove web prodavnice, što povlači  pitanja privatnosti, koja su za jednu Linux distribuciju vrlo važna. Sa druge strane, Unity interfejs je značajno unaprijeđen od verzije 12.04, pa iz te perspektive Ubuntu 14.04 zaslužuje preporuke za instalaciju. A i pretraga Amazona se lako isključuje.

Ubuntu 14.04. je trebao biti prva verzija ovog operativnog sistema koja bi  radio na PC kompjuterima, telefonima i tablet uređajima. To je prije skoro tri godine najavio Mark Shuttleworth, glavni čovjek Canonicala. Da bi to bilo moguće, potrebno je bilo završiti osmu verziju Unity interfejsa, te razviti potpuno novi display server imena Mir. Nažalost, niti jedan od potrebnih preduslova nije ispunjen. Unity 8 nije dovoljno testiran kako bi bio uključen u LTS izdanje, dok je Mir izazvao mnogo kontroverzi. Naime, Linux zajednica nije prihvatila razloge za kreiranje potpuno novog display servera i stvaranje još jedne podjele šire Linux zajednice. Sa druge strane, Canonical zastupa gledište da bez modernog display servera nema jednog operativnog sistema na više platformi. Tako da je aprilska verzija Ubuntu Linuxa ostala samo "LTS", dok su Unity 8 i Mir ostavljeni za sljedeću verziju koja će se pojaviti u oktobru i nositi oznaku 14.10.

1/1

Poslije ove teoretske priče da pogledamo šta to novi Ubuntu konkretno donosi. Prva i najveća promjena tiče se globalnog menija - kontraverzne odluke Ubuntu developera da se meni aplikacija nalazi u vrhu ekrana. Ovo podsjeća na Mac OS X, ali nije ni blizu tako lijepo implementirano. Ono što najviše smeta je što meniji nisu konzistentni kroz sve aplikacije kao kod OS X-a, već su različiti od aplikacije do palikacije. Novi Ubuntu donosi mogućnost da menije vratite u prozor aplikacije, ali i tu se pokazuje tvrdoglavnost Ubuntu developera ili Marka Shutleworth-a: meniji su u titlebar-u prozora, a ne ispod njega kako je uobičajeno. Ovo i nije tako loša odluka, pošto se štedi prostor na ekranu, ali će opet zahtjevati navikavanje od korisnika. Iskreno, nismo ni sami sigurni šta da mislimo o ovoj osobini, jer nam se i nakon par sedmica korištenja čini da je neko nešto napravio na brzinu. Pomalo smeta i što se meniji prikazuju samo kad je miša na titelbar-u, inače je tu naziv prozora što je i uobičajeno.

Druga velika promjena zapravo i nije velika - sada je moguće minimizirati prozor klikom na njegovu ikonicu u Launcher-u. Ovo je navodno jedna od najtraženijih promjena koje su zahtijevali Ubuntu korisnici. Nažalost, i ova osobina je implementirana polovično, jer da biste je uključili potrebno je da instalirate Compiz Settings Manager, te u Unity dijelu potražite opciju "Minimize Single Window Applications (Unsupported)."

Postoji još promjena u interfejsu. Promjena veličine prozora je sada animirana, pa nema više okvira koji se razvlačio umjesto samog prozora. Prozori više nemaju ivice, što je prilično lijepo. Uključen je anti-aliasing za uglove prozore, pa sada oni izgeldaju lijepše, ako ste ikada i obratili pažnju na uglove prozora. Launcher je sada moguće smanjiti do veličine od 16 piksela, što je također lijepa promjena.

Kao što je i uobičajeno, aplikacije koje dolaze uz operativni sistem su nadograđene na aktuelne verzije. Isto važi i za kernel, koji je u verziji 3.13.0-24. Važnije od same verzije su nove osobine koje donosi - podršku za Nvidia Optimus tehnologiju (automatska promjena između integrisane i diskretne mobilne grafičke kartice, ako tako nešto imate u Linux laptopu), automatsku TRIM funkciju za SSD diskove (vrlo korisno ako imate SSD disk u Linux kompjuteru), te nftables koji bi u jednom trenutku trebao da zamjeni iptables firewall.

 Na kraju, poboljšanja je štednja energije, pa baterija traje duže. Nažalost, Windows još nije dostignut. Na testnom laptopu, Windows je tokom video reprodukcije ispraznio bateriju za 3 sata i 18 minuta. Ubuntu 12.04 je prilikom reprodukcije istog videa bateriju ispraznio za 2 sata i 31 minutu. Na kraju, Ubuntu 14.04 je to isto napravio za 2 sata i 58 minuta. Napredak je tu, ali još uvijek može bolje.
 
 Čitajući ovaj tekst, možda ste stekli uticaj da novi Ubuntu i nije baš neko posebno bitno unapređenje. To je zato što autor ovog teksta iz verzije u verziju očekuje da se Ubuntu ekipa pozabavi nekim važnijim problemima, umjesto konstantnim popravljanjem interfejsa koji je sasvim dobro radio i sa GNOME 2 desktopom. Kvalitet desktop aplikacija je i dalje glavni problem Ubuntu Linuxa, odnosno čitavog Linux ekosistema. Na serverskoj strani, Linux i Ubuntu su jako dobri, ali im na desktopu nedostaje mnogo toga. To naravno, nije isključiva krivica Canonicala, ali bi oni kao neka vrsta vođe u Linux svijetu trebali povesti malo više računa o desktop upotrebljivosti operativnog sistema, koji nikako da se približi WIndows i OS X operativnim sistemima.
 
 Na kraju, treba naglasiti da je novi Ubuntu vrlo stabilan OS, što je možda i najvažnija osobina jednog LTS izdanja. Za uzbuđenja probavanja novog sistema ipak će trebati sačekati jedno ne-LTS izdanje, a Ubuntu 14.10 najavljen za oktobar bi mogao biti vrlo uzbudljiv Linux. Do tada, probajte Xubuntu, Lubuntu ili Kubuntu, a možete sačekati i novi Linux Mint koji će se pojaviti krajem mjeseca maja.

http://www.ubuntu.com

 

 

 

 

Besplatan

PLUS
trenutno najbolja desktop Linux distribucija

MINUS
veliki probelmi Linux OS-a i dalje ostaju neriješeni

SPECIFIKACIJE:
700 Mhz CPU; 512 MB RAM; 5 GB HDD; 1024x768; USB ili CD-ROM