"OCam je veoma lagan za koristiti i jednostavan." – pomalo nezgrapno kažu autori ovog programa na svom zvaničnom sajtu i definitivno ne lažu. Riječ je o programu za snimanje aktivnosti na ekranu, koji nije ograničen samo na desktop, nego može snimiti i gameplay iz igara. Interfejs mu je brutalno jednostavan i razumljiv – po otvaranju dobijate traku sa Record, Capture, Resize, Open, Codecs, Audio i Game dugmadima, koja su jasna sama po sebi.

Resize vam služi za podešavanje veličine područja ekrana koje će se snimati, a osim preseta u vidu različitih rezolucija, možete ga i ručno podešavati ili naprosto ukucati željenu rezoluciju. Codecs krije epski spisak formata u kojima možete snimati video, dok preko Audio dugmeta aktivirate ili isključujete snimanje zvuka.

Nakon toga, snimanje desktopa započinjete pritiskom tipke F2, a pauzirate sa kombinacijom SHIFT + F2. Prosto k'o grah bez mrkve.

U slučaju da biste, pak, radije snimali gameplay, potrebno je da najprije kliknete dugme Game, poslije čega će se svakim snimanjem i prestankom snimanja kreirati novi video klip na disku – u regularnom se modu, naime, snimanje pauzira kada stisnete SHIFT i F2, što i odgovara njegovoj namjeni kreiranja video tutoriala.

OCam je inače nedavno objavljen u verziji 254.0 (čudan sistem označavanja, ali dobro), što nam je poslužilo kao povod da se detaljnije pozabavimo njime. Ova verzija donosi različite efekte za klikanje lijevom i desnom tipkom miša, kako bi na videu bilo vidljivije šta i gdje radite. I ne samo to, nego je tu i mogućnost snimanja samo područja oko pokazivača miša, tako da u krupnom planu vrlo lijepo možete istaknuti dijelove interfejsa određenog programa i aktivnosti koje u njemu obavljate – naprimjer, prilikom 3D modeliranja ili dorađivanja fotografija.

1/1

Pozitivna stvar je to što oCam za sada ne pokušava progurati neželjeni softver pri instalaciji. Negativna je, pak, to što se stalno želi konektovati na Internet te pokreće web browser pri svakom zatvaranju. Mi smo ga u firewallu trajno blokirali u tome, jer nismo bili raspoloženi za otkrivanje šta tačno program hoće, a i vama savjetujemo da učinite isto, čisto da se ne brinete bespotrebno oko potencijalnog špijuniranja.

Osim ovoga, problematično je i to što je oCam, više nego drugi slični alati, neoptimizovan za snimanje gameplaya igara, u kojima izaziva trzanje. Stoga ga, uprkos toj za jedan besplatni program korisnoj opciji, ipak ne treba koristiti za hvatanje gameplaya.

Ostaje da se nadamo da će autori doći sebi i eliminisati dosađivanje sa Internet konekcijom iz programa, te se, recimo, u cilju finansiranja njegovog razvoja, skoncentrisati na primanje donacija ili čak kreiranje komercijalne, PRO verzije alata. U svakom slučaju, oCam može biti vrlo koristan program, ako se znate nositi sa njegovim mušicama.

http://ohsoft.net/en/product_ocam.php

Ocjena: 4

Cijena: Besplatno

PLUS
Opcija, lakoća korištenja, interfejs

MINUS
Neoptimizovanost pri snimanju gameplaya, maltretiranje sa Internet konekcijom

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP