Oni koji paze na sigurnost svog računara do sada su se vjerovatno već upoznali sa Comodo Firewallom, odličnim besplatnim programom kojeg ovih dana, nažalost, njegova vlastita kompanija povlači unazad kao svojevremeno Alessando Nesta nesretnike koji su morali proći pored njega. Naime, Comodo se u zadnje vrijeme više skoncentrisao na uvaljivanje sumnjivog softvera i još sumnjivijih defaultnih postavki ispod tezge, nego na nove mogućnosti ili – zamislite tog čuda – optimizaciju interfejsa tako da se ne vuče kao ukomirani konj.

Glasswire prijeti da mu vremenom postane više nego upotrebljiva konkurencija – doduše, ne besplatna. Naime, Glasswire je nakon besplatne testne faze odnedavno dostupan i u plaćenim verzijama sa naprednim mogućnostima, dok je neplatišama ostavljeno da se snalaze sa dosta ograničenom besplatnom verzijom. Naprimjer, besplatno izdanje nema mogućnost blokiranja programa prije nego što se konektuju na Internet, nego tek nakon što ostvare konekciju i ostanu zabilježeni u Glasswireovom logu aktivnih aplikacija.

Također, Glasswire nema vlastiti firewall, nego upravlja Windows firewallom. Autori se pravdaju time da odvojen firewall može izazvati nestabilnost sistema, što je mutno kao površinski kop za vrijeme oluje, ali dobro.

Adut po kojem se Glasswire najviše izdvaja od konkurencije je sam interfejs. Naime, Glasswire je izuzetno optimizovan i nezahtjevan za sistem, tako da nećete gubiti vrijeme čekajući da se neki njegov prozor pokrene. Do opcija dolazite brzo, budući da su meniji i dugmad smješteni na praktičnim i intuitivnim mjestima. Recimo, u glavnom prozoru odmah imate prikaz aktivnosti i tabove kojima možete jednostavno pristupiti obavještenjima, statistici i aplikacijama. Tab "Firewall" tako sadrži spisak detektovanih aplikacija, koje možete blokirati jednostavnim klikom na ikonicu plamena lijevo od njihovog naziva. Ukoliko želite potpuno blokirati konekciju, Firewall meni u ovom tabu ima "Block All" opciju, s tim da je ona rezervisana za plaćene verzije.

1/1

Najočiglednija prednost ovog alata je real-time pregled trenutno ostvarenih konekcija, a na raspolaganju imate filter za pregledanje konekcija u zadnjih pet minuta, 3 sata, 24 sata, sedam dana, pa čak i mjesec dana. Aplikacije su predstavljene lako uočljivim "balonima" na koje možete kliknuti i dobiti više detalja o njima. Real-time pregled aktivnih konekcija ima i Comodo Firewall, ali je to tamo predstavljeno na neatraktivan i nepregledan način, tako da je po pitanju nadgledanja Internet saobraćaja Glasswire za sada definitivno bolji.

Tab "Usage" nudi detaljan pregled količine ostvarenog Internet saobraćaja po svakoj pojedinačnoj aplikaciji, zajedno sa spiskom servera s kojima su aplikacije komunicirale i saobraćajem kojeg su ostvarile prema njima. Pri tome, program ima i mogućnost praćenja udaljenih servera sa vašim sajtovima i web aplikacijama. Cool stvar.

Ključni problem kojeg autori još nisu riješili: zašto bi iko platio za ovo kada je Comodo Firewall besplatan?

I konačno, Glasswire se može pohvaliti i zgodnom mogućnošću alarmiranja korisnika kada neka aplikacija pristupi web kameri i mikrofonu.

Najbolji dokaz dobrog dizajna programa je to što je lagan za koristiti iako ispod haube ima hrpu naprednijih opcija. Prije svega, meni u gornjem lijevom uglu glavnog prozora krije Incognito mod čijom aktivacijom ćete zaustaviti prikaz mrežnih aktivnosti. A, tu također pristupate i naprednijim opcijama u kojima detaljno možete podešavati i po potrebi isključivati određene elemente programa – naprimjer, obavještenja u slučaju da Glasswire detektuje promjene proxy postavki.

U svakom slučaju, Glasswire je solidan firewall, ali na besplatnu verziju slobodno zaboravite. Ako vam se dopada, morat ćete platiti, a tu dolazimo do sljedećeg problema – zašto biste platili za ovo kada je Comodo Firewall besplatan i još sadrži HIPS modul za blokiranje manje poznatih programa pri pokušaju izmjene sistemskih postavki i Registryja?

Plaćeno izdanje Glasswirea stiže u tri plana: Basic, Pro i Elite, sa cijenama od 50, 100 i 200 dolara, respektivno. Basic je sasvim dovoljan za ličnu upotrebu, jer dozvoljava blokiranje programa prije nego što se konektuju, te sadrži u besplatnoj verziji zaključanu detekciju korištenja mikrofona i web kamere.

Pro i Elite izdanja dodaju veći broj udaljenih konekcija, povećavaju broj podržanih računara i proširuju pregled historije Internet aktivnosti.

Svakako isprobajte, ali po ovim cijenama, pretpostavljamo da će program privući tek uski krug korisnika kojima prvenstveno trebaju mogućnosti praćenja saobraćaja.

https://www.glasswire.com/

Ocjena: 4

Cijena: Ograničena besplatna verzija / Basic, Pro i Elite 50, 100 i 200 dolara, respektivno

PLUS
Optimizovanost, lakoća korištenja, najbitnije opcije su tu (doduše, u plaćenoj verziji)

MINUS
Trebaju ukinuti besplatnu verziju i ponuditi par plaćenih; nema vlastiti odvojeni firewall; firewall nema naprednu detekciju i blokiranje sumnjivih programa, kao što to ima besplatni Comodo

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Procesor na 2GHz, 1GB RAM-a, Windows 7
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM