IObit je popularna kineska kompanija, koja je svoju raširenost među brojnim ljubiteljima čačkanja i prčkanja po operativnim sistemima postigla naizgled praktičnim alatima poput Advanced SystemCarea i SmartDefraga. Međutim, alati za tweakanje i optimizaciju nisu sve što ova firma nudi – njihov Malware Fighter je samostalni antivirusni program, nedavno objavljen u četvrtoj verziji koja dodaje i BitDefenderov antivirusni engine, za slučaj da ste sumnjičavi prema IObitovom vlastitom rješenju.

Doduše, Malware Fighter je punokrvni antivirus samo u plaćenoj, PRO verziji, koja u trenutku pisanja teksta košta 20 dolara (i to sniženo sa 40). Besplatna varijanta nudi tek osnovne module za skeniranje i real-time zaštitu od malwarea. Kako je IObitovo partnerstvo sa BitDefenderom velika stvar, firma je BitDefenderov antivirusni engine učinila dostupnim samo u plaćenoj verziji Malware Fightera 4.

S obzirom na to da trend trpanja potencijalno neželjenog softvera u installere ne jenjava, vrijedi napomenuti da IObitov Malware Fighter korisnicima ništa ne pokušava progurati ispod tezge tokom instalacije. S druge strane, to su nadoknadili linkovima na download njihovih brojnih alata unutar samog Malware Fightera. Naprimjer, Action Center koji vam se smije u brk sa glavnog prozora programa sadrži čitav niz "preporučenih programa", u koje spadaju Driver Booster za automatski download drivera, te gore spomenuti Advanced SystemCare i SmartDefrag.

Mutnu praksu prikazivanja obavještenja "Registry errors, privacy issues and junk files found on your system" na tek podešenom testnom sistemu, koji praktično ima samo firewall i IObitov alat, smatram krajnje uznemirujućom. Tome nije mjesto u jednom antimalware programu. Posebno problematično je to što download ovih alata odmah počinje čim kliknete na "Get Now" pored njihovog imena (nije da su nešto slagali, je li) bez mogućnosti otkazivanja, pa savjetujemo oprezno baratanje sa interfejsom ukoliko ne želite ove programe na svom računaru.

Ipak, sve je to za nijansu bolje od instaliranja raznoraznog nasumičnog smeća na računar tokom setupa i mijenjanja defaultnih Internet postavki. A i ne bi se takvo nešto poklapalo sa funkcionalnošću i svrhom Malware Fightera.

Naime, program između ostalog nudi zaštitu web browser postavki kroz Browser Protect modul. Klikom na njega otkrivate mogućnost zaštite početne stranice i defaultnog enginea za web pretragu od zlonamjernih pokušaja mijenjanja, kao i blokiranje instalacija kojekakvih sumnjivih plugina i toolbara u browseru. Ovdje također možete aktivirati zaštitu od neželjenih izmjena DNS postavki – na listi preporučenih koje je sigurno koristiti nalaze se Google, Verizon, Comodo, DNS Advantage i OpenDNS serveri. I konačno, imate i iz nekog razloga po defaultu deaktiviranu opciju blokiranja zaraženih sajtova.

1/1

Do detaljnih opcija u kojima štimate osjetljivost antimalware enginea dolazite otvaranjem menija u gornjem lijevom uglu glavnog prozora. Recimo, možete aktivirati heuristiku, preskočiti skeniranje arhiva određene veličine, podesiti izuzetke od skeniranja, kao i vrstu fajlova koje će program pokušati zaštititi: izvršne fajlove, dokumente ili naprosto sve što imate na disku. Malware Fighter također ima i Silent mod rada, koji automatski smanjuje sistemsko zauzeće i obustavlja prikazivanje kojekakvih notifikacija kada pokrenete neku fullscreen aplikaciju ili posebno zahtjevan program poput onih za obradu videa. Zgodna stvarčica.

U slučaju da vam je neki fajl sumnjiv iako ga Malware Fighter nije registrovao kao prijetnju, možete pokrenuti i alat za njegovu cloud analizu, mada IObit postavlja ograničenje veličine takvog fajla na 20MB.

Osim BitDefender antivirusnog enginea, novost u Malware Fighteru 4 je i 10 puta veća malware baza IObitovog vlastitog antimalware enginea. Također, firmin engine je dodatno optimizovan, tako da bi vam skeniranje trebalo proticati relativno brzo – što se kod nas definitivno i pokazalo kao istina, barem kada je besplatno izdanje u pitanju.

Što se tiče efikasnosti Malware Fightera 4, za divno čudo, čak i besplatna verzija koja ne uključuje BitDefenderov engine imala je sasvim solidne rezultate detekcije na našoj kolekciji od nekoliko hiljada malware fajlova. IObitov alat je u direktnoj usporedbi sa Avastom – ponajboljim besplatnim antivirusom – imao 10 posto manje detekcija. Nije strašno, a logično je za pretpostaviti da će se sa aktiviranjem BitDefender enginea u Pro verziji rezultat u najmanju ruku izjednačiti. Posebno je zgodno to što je Malware Fighter 4 i u besplatnoj verziji poprilično uspješan u hvatanju malwarea prilikom zapisivanja na disk i prilikom raspakivanja arhiva.

Osim dobre optimizacije, plaćenoj verziji u prilog ide i detektovanje zlonamjernih procesa u RAM-u, kao i naprednija real-time zaštita i heuristika.

U svakom slučaju, besplatna varijanta Malware Fightera 4 predstavlja solidan omjer brzine i efikasnosti i možda može biti korisna na računarima čiji korisnici ne srljaju po Internetu kao muhe bez glave.

http://www.iobit.com/en/malware-fighter.php

Ocjena: 4

Cijena: Besplatna varijanta, plus Pro izdanje koje košta 40 dolara

PLUS
Solidna detekcija, Interfejs, opcije, optimizovanost

MINUS
Nedorečena besplatna verzija, detekcija u istoj bi trebala biti malo bolja, spamanje unutar interfejsa

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM