Dobro, player nije baš nov – barem ne Kinezima, ali je u ljeto prošle godine dobio svoje prvo izdanje na engleskom jeziku. Dotično nije funkcionisalo baš najbolje, pa smo testiranje ostavili za neka bolja vremena. Koja su sada definitivno došla.

Nox App Player je softver za emuliranje Androida i pokretanje mobilnih aplikacija na Windows PC-u kineske kompanije Duodian Network. Program je razvijen na Android kernelu 4.4.2  i trenutno je u 3.1 verziji, koja, koliko smo uspjeli vidjeti, radi poprilično tečno.

Nakon downloada i instalacije Noxa, dobit ćete standardni Androidov interfejs s podrškom za prikaz u fullscreenu – dovoljno je samo da podesite account i možete se baciti na isprobavanje raznoraznih aplikacija i mobilnih igara sa Google Playa. Super stvar za one koji još uvijek zaziru od pametnih mobilnih uređaja, ali bi htjeli tu i tamo isprobati pokoju mobilnu aplikaciju. Prednosti velikih monitora da i ne spominjemo. Na kraju krajeva, Fallout Shelter nije uopšte loš za utući par dana.

Kada su Noxove opcije u pitanju, prva stvar na koju ćete željeti baciti pogled jeste količina RAM-a koju program može koristiti, budući da defaultni 1GB nije dovoljan da kompleksnije aplikacije koristite bez trzanja. Ovim opcijama možete pristupiti klikom na "System Settings" u gornjem desnom uglu programa, te na tab "Advanced". Inače, ovdje također imate sve potrebne postavke ikonica koje želite u interfejsu, pa je tu "Shake" opcija za treskanje virtualiziranog tableta ili smartphonea, dugmad za restartovanje Androida, dodavanje APK fajla i slično. Možete podesiti i prečice na tastaturi za lakše upravljanjem Noxom, kao i virtuelnu, tj. lažnu lokaciju, za aplikacije i servise koji je traže.

1/1

U slučaju da koristite aplikacije (tj. igre) čije se kontrole zasnivaju na naginjanju mobilnog uređaja, na sidebaru s desne strane Noxovog interfejsa imate opciju "Simulate Touch", putem koje ćete podesiti kontrole tastaturom i mišem koje simuliraju određeni pokret rukama. Nakon što snimite svoje postavke, možete ih unutar aplikacija aktivirati kombinacijom tipki "Q" i "1".

Niže na sidebaru se nalazi i dugme za aktivaciju takozvanog Multiplayer moda – on vam omogućuje da, zavisno od specifikacija vašeg računara, pokrenete više Nox App Playera istovremeno, sa različitim aplikacijama koje se vrte u njima, kao da imate više različitih smartphonea i tableta.

I konačno, svaka instalirana aplikacija će dobiti i svoj shortcut u NoxApps folderu na vašem desktopu za praktičnije pokretanje.

Nox App Playeru još uvijek treba malo poliranja, budući da mu se tu i tamo zna desiti da mu interfejs postane neresponzivan ili reaguje kilavo. Ovo se rijetko dešava i program će "pročepiti" nakon restartovanja, pa ne predstavlja veliki problem.

U svakom slučaju, ovaj alat se vašem autoru više dopada od Bluestacks App Playera iz prostog razloga što radi bolje (mada, bit ću iskren, Bluestacks nisam koristio najmanje zadnjih pola godine, pa ne znam je li sad šta bolji). Autori Noxa kažu da je jedan od razloga za to činjenica da je njihov emulator optimizovaniji za AMD-ove procesore. Ako ga već niste isprobali, pretpostavljamo da vas radoznalost ubija, pa trk na zvanični sajt:

http://en.bignox.com/

Ocjena: 5

Cijena: Besplatno

PLUS
Interfejs, stabilnost i brzina; lagan za korištenje

MINUS
Ponekad se počne čudno ponašati, pa ga je potrebno restartovati

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM