Imamo dojam kako je već i pticama na grani jasno kako programa za uzimanje screenshotova ima i više nego dovoljno. Ali, obzirom da se mi vodimo onom starom "od viška ne boli glava" filozofijom, u nastavku vam donosimo kratki osvrt na TinyTake, najnoviji alat za uzimanje screenshotova na koji smo naišli u svojim online putešestvijama.

A prije nego krenemo sa pričom o samom TinyTakeu, vrijedi napomenuti kako je instalacija standardna i pošteđena bilo kakvih ponuda za instalacijom dodatnog i neželjenog softvera, a program u potpunosti besplatan. Jedino što bi vam moglo zasmetati je nemogućnost kreiranja korisničkog računa ukoliko isti želite registrovati koristeći neku od besplatnih mail adresa kakve su Gmail, Outlook ili Yahoo. Naime, kako bi koristili neke od online opcija koje nudi TinyTake (upload snimljenih screenshotova na cloud i sl.), biće potrebno kreirati korisnički račun sa vašim poslovnim/privatnim mailom koji ne koristi neku od besplatnih mail domena. Srećom, sve ostale (offline) opcije možete koristiti i bez kreiranja TinyTake accounta.

Ok, a kada smo to riješili, vrijeme je za priču o funkcijama i opcijama koje TinyTake nudi. Nakon instalacije, program će se smjestiti u taskbar, odakle mu možete pristupiti jednim klikom i tako odabrati neku od ponuđenih opcija: uzimanje screenshota kompletnog ekrana, određenog prozora ili određenog dijela ekrana. Osim toga, TinyTake podržava i snimanje videa sa vašeg desktopa ili web kamere, a tu su i opcije za jednostavan i brz upload snimljenih screenshotova i videa na TinyTake servere. Naravno, program podržava i tastaturne kratice za svaku od svojih funkcija (same kratice možete podešavati unutar Settings prozora), a tu je i nekoliko zgodnih detalja koji olakšavaju rad sa programom.

1/1

Tu prije svega mislimo na jednostavno uzimanje screenshotova određenih prozora – nakon što odaberete opciju iz TinyTake menija (ili aktivirate odgovarajuću tastaturnu kraticu; po defaultu Alt+Print Screen), prelazak mišem preko određenog prozora će isti obojiti u narandžastu nijansu i naznačiti vam njegove tačne dimenzije u pikselima. Pri tome je moguće uzeti kako screenshotove pojedinačnih prozora, tako i taskbara ili recimo otvorenog start menija. A nakon što se odlučite koji prozor/dio ekrana želite ovjekovječiti na screenshotu, dovoljno je kliknuti bilo gdje na njegovoj površini i na ekranu će vas dočekati TinyTake interfejs.

I tu dolazimo do nekih opcija koje se i ne sreću tako često u sličnim programima – TinyTake podržava crtanje jednostavnih oblika (pravougaonika, elipsi, linija i strelica) i ispisivanje teksta po snimljenim screenshotovima, koje potom jednostavno možete uploadovati, isprintati, snimiti na lokalni disk ili poslati e-mailom nekome od kolega ili prijatelja.

Tokom testiranja, TinyTake je radio bez ikakvih problema, a na opcije koje nudi se bilo prilično lako navići. Pa, ukoliko vam treba jednostavan alat za uzimanje screenshotova sa nekoliko dodatnih i prilično korisnih opcija, ne vidimo nijedan razlog zašto ga i sami ne bi isprobali.

http://tinytake.com/