Sredinom aprila mjeseca, Microsoft je objavio preview verziju Windows Phone 8.1 operativnog sistema koja je namijenjena developerima. Ova verzija treba da pripremi developere za zvaničnu objavu operativnog sistema koja će se desiti tokom mjeseca juna i koja će biti besplatna za sve korisnike Windows Phone 8 telefona, bez obzira na njiihove specifikacije. Zahvaljujući ljubaznosti Enisa Šahinovića iz domaćeg ureda Microsofta, dobili smo na test Nokia Lumia 820 telefon sa Windows Phone 8.1 preview verzijom. Iako se ne radi o najnovijem i najjačem Nokia hardveru, bili smo vrlo impresionirani kako novi Windows Phone 8.1 operativni sistem radi.

Odmah na početku treba reći da se zapravo radi o RTM verziji, odnosno finalnoj verziji Windows Phone 8.1 operativnog sistema, te da je može odmah nabaviti svaki vlasnik Windows Phone telefona. Kako smo rekli, automatski update će početi tokom mjeseca juna, ali ako ste nestrpljivi potrebno je da se registrujete kao Microsoft Windows Phone developer putem App Studio besplatne aplikacije, te da download-ujete Preview for Developers aplikaciju na telefon koja će vam omogućiti download Windows Phone 8.1 operativnog sistema. Više detalja na ovom linku.

Prije nego počnemo konkretnu priču o novim osobinama verzije 8.1, podsjetimo se jedne vrlo važne stvari - najveća promjena koju je donio Windows Phone 8 nije bila vidljiva za krajnje korisnike: zamijenjen je kernel sa Windows CE na Windows NT. Ovo je vrlo bitno za Microsoft, jer omogućava da se u jednom trenutku sve njihove platforme ujedine u jednu, što bi bilo ogromno dostignuće.

Windows Phone 8.1 je, sa druge strane, najveće promjene namijenio krajnjim korisnicima. To znači da se najveće promjene mogu primijetiti čak i na prvi pogled. Krenimo od dvije najveće promjene u interfejsu operativnog sistema.

1/1

 

Action Center je notifikacijski centar kakav već dugo vremena postoji na Androidu i nešto kraće na iOS uređajima. Ovo je jedna od najvećih i najvažnijih novosti koje će sigurno podići popularnost platforme. Action Center se otvara povlačenjem sa gornje ivice telefona, kao i na drugim platformama. Action Centar je dostupan i na Lock ekranu, što ponekad može biti vrlo korisno. 

Podešavanje rada Action Center-a se vrši putem nove opcije Notifications + Actions koja se nalazi u Settings meniju. Moguće je izabrati četiri glavne ikonice koje kontrolišu rad telefona, na primjer uključiti i isključiti WiFi, Bluetooth, rotaciju ekrana i slično. Također, moguće je definisati koje aplikacije mogu postavljati notifikacije u Action Center, te na koji način će to raditi – vibracija, zvuk i sl.   

Nakon samo par dana korištenja, Action Center se pokazao kao ona ključna komponenta koja je nedostajala Windows Phone platformi i koja značajno utiče na način na koji se koristi telefon.

Start screen je doživio nekoliko promjena. Ona najbolja je što sada i telefoni sa ekranskom rezolucijom manjom od 1080p mogu uključiti "show more tiles" opciju, čime se na Start ekranu može prikazati više tile-ova. Na ovaj način Start ekran prikazuje više informacija, te jednostavno – izgleda mnogo bolje.

Sada je moguće u pozadini Start ekrana imati sliku uz jako lijep popratni efekat – neki tile-ovi mogu biti prozirni, pa se kroz njih vidi slika koju ste postavili u pozadini.  Postoji i parallax efekt – pozadinska slika se kreće sporije od kretanja tile-ova, što daje utisak trodimenzionalnosti.

Cortana je možda i najveća novost Windows Phone 8.1 platforme. Microsoft Cortanu naziva "more personal personal assistant", što aludira na činjenicu da se radi o kombinaciji Siri "asistenta" sa iOS platforme i Google Now servisa. Drugim riječima, sada možete Windows Phone uređaju reći da namjesti alarm, unese sastanak u kalendar ili vam jednostavno pronađe najbliži restoran.

Cortana je dostupna onima koji svoju lokaciju postave na USA, tako da je može probati svako ko želi, bez obzira na stvarnu lokaciju. Treba imati na umu da je Cortana bazirana na Microsoftovom Bing pretraživaču, koji najbolje rezultate daje kada je u pitanju teritorija SAD. Nažalost, proći će dosta vremena dok Cortana bude razumjela neki od jezika sa našeg govornog područja, ali ako vladate engleskim jezikom, možete se prilično dobro zabaviti. Najveći problem Cortane je barijera koja postoji u svima nama kada je "razgovor" sa elektronskim uređajem u pitanju, ali to bi se moglo ubrzo promijeniti.
Moramo se složiti sa svima onima koji su probali Cortanu – prepoznavanje govora radi bolje nego na ostalim platformama.

Wordflow keyboard je još jedna osobina preuzeta sa drugih platformi. Radi se o Microsoftovoj implementaciji Swype tastature sa Android uređaja, uz pomoć koje ne pritišćete tipke virtualne tastature, već pokretom prsta obilježavate slova od kojih se riječ sastoji. I ovde je situacija slična kao i kod Cortane - konkurencija je dostignuta i prestignuta, pa uz malo navike možete unositi tekst vrlo brzo. Ovo potvrđuje i podatak da je uz pomoć Wordflow tastature oboren rekord u brzini kucanja koji je držao Galaxy S4.  

Lock screen je uljepšan i prikazuje više informacija, ali je glavna novost što se kontrola može prepustiti nekoj aplikaciji koja će prikazivati svoje informacije na Lock ekranu. Najjednostavniji primjer je Facebook aplikacija koja može prikazivati slike iz vašeg albuma.

Skype je po prvi put integrisan sa operativnim sistemom, pa je sada moguće telefonski poziv prebaciti u Skype video poziv.

Internet Explorer 11 je doživio dosta promjena. Među glavnim su InPrivate browsing, Reading view, te sinhronizacija tabova i history-ja između PC i Phone verzije web browsera. Ukinuto je i ograničenje na broj tabova, pa ih možete otvoriti koliko god želite. Video je sada moguće gledati direktno na web stranici, što je vrlo bitno poboljšanje.

Calendar je doživio mnogo promjena, pa je ovo sada jedna od najboljih aplikacija Windows Phone operativnog sistema. Promjena u interfesju je najvažnija – obaveze su prikazane po danima u sedmici što je vrlo intuitivno, pa uz dotjeran interfejs ova aplikacija zaslužuje mnogo pohvala.

VPN je pored nove Calendar aplikacije vrlo važna promjena za poslovne korisnike. Sada se moguće spajati na poslovne mreže, što otvara nove mogućnosti upotrebe Windows Phone telefona. Posebno je zanimljiva auto-triggered mogućnost automatskog spajanja na VPN mrežu kad to neka aplikacija zatraži, a bez intervencije korisnika. Poboljšane su i mogućnosti management-a telefona, što će se dopasti administratorima velikih poslovnih mreža. Sada je moguće daljinski obrisati samo poslovne podatke sa telefona, dok oni lični ostaju nepromijenjeni.

Project My Screen je potpuno nova opcija koja omogućava prikaz ekrana telefona na PC kompjuteru uz kontrolisanje telefona mišem. Ovakvo rješenje ne postoji na konkurentnim platformama. Moguće je koristiti USB konekciju ili Miracast standard. Najbolje od svega je što gotovo ne postoji lag prilikom prikaza slike.

Quiet Hours će svojim korisnicima donijeti miran sam. Uključivanjem opcije će telefon preći u silent način rada, te će vas obavještavati o aktivnostima samo onih ljudi koje postavite u takozvani Inner Circle. Zanimljiva je i mogućnost da telefon ipak zazvoni ako vas neko nazove dva puta u roku od tri minute, što bi moglo značiti da je poziv hitan.

WiFi Sense omogućava automatsko spajanje na otvorene bežične mreže, što bi moglo uštedjeti 3G Interent saobraćaj. Takva mogućnost postoji i na drugim platformama, ali ono što ima samo WP 8.1 je dijeljenje podataka o privatnim bežičnim mrežama sa Outlook, Skype i Facebook prijateljima, čime nestaje potreba za unošenjem passsworda. Zanimljiv načiniskorištavanja prednosti društvenih mreža.

Store je doživio redizajn, ali je važnije što se aplikacije sada mogu instalirati na SD kartice. Sada je moguće uključiti automatski update aplikacija, ako ne želite da se bavite verzijama.

U dosadašnjim verzijama Windows Phone operativnog sistema, aplikacije za rad sa društvenim mrežama, aplikacije za audio i video reprodukciju i slične su bile vrlo tijesno integrisane u operativni sistem. Ovo se neće mijenjati što se tiče interfejsa, ali su ove aplikacije od sada odvojene od operativnog sistema, kako bi se nezavisno nadograđivale i tako izbjegle duge pauze između dodavanja novih funkcija i drugih poboljšanja. Pošto je vremenski period između nadogradnji operativnog sistema prilično dug, čak i uz Microsoftovo značajno ubrzavanje ovog procesa, ovaj potez možemo ocijeniti kao vrlo mudar.

Na kraju, od sada je moguće nezavisno podešavati glasnoću sistemskih zvukova i zvukova iz aplikacija.

Cortana: make me a sandwich!

Sitnih izmjena ima još, ali i sa ovim što smo do sada rekli može se zaključiti da je Windows Phone 8.1 dostigao dva najveća konkurenta. Po nekim osobinama konkurencija je i prestignuta, posebno po pitanju Cortane i Wordflow tastature. Dodamo li na sve to i dalje superiornu kameru sa high-end Nokia telefona, dolazimo do jednostavnog zaključka da Windows Phone platforma postaje prilično jak takmac na mobilnom dijelu IT tržišta.