Programi za upravljanje lozinkama i njihovu sinhronizaciju kao što je LastPass pravo su rješenje za ljude kojima je mrsko plaho razmišljati o lozinkama – dovoljno je samo zapamtiti onu glavnu, a program se pobrine za ostalo. U suprotnom, neopreznim korisnicima koji biraju prelagane lozinke samo da skinu s grbače proces logiranja prijeti da postanu dio neugodne statistike – bilo da je riječ o listi najgorih lozinki ili o krađi privatnih i finansijskih podataka.

Četvrta verzija ovog cijenjenog alata za automatsko popunjavanje online formi i podataka za logiranje prije svega nam donosi moderni redizajn web kontrolnog interfejsa, tako da je prostor sa login podacima sada pregledniji i može se prikazivati u vidu klasične liste ili thumbnailsa, šta god vam više odgovara. Međutim, upravo je taj redizajn izazvao najviše negodovanja kod dugogodišnjih korisnika LastPassa, koji u velikom broju izražavaju nezadovoljstvo njime na zvaničnom forumu zbog krupnijih grafičkih elemenata i fontova. Nama to ne smeta – interfejs sada manje umara oči, a same opcije su organizovane intuitivnije nego prije.

Osim redizajna, autori su se fokusirali i na omogućavanje razmjene bitnih podataka sa ljudima kojima vjerujete. Tako LastPass 4.0 donosi dvije nove opcije po imenu "Emergency Access" i "Sharing Center" – putem one prve možete u hitnim slučajevima poslati pristup svom LastPass Vaultu prijateljima i članovima porodica, uz mogućnost odgađanja njihovog pristupa na period od 3 sata, do 30 dana. Druga vam, pak, opcija dopušta da na siguran način lako pošaljete login podatke za određeni sajt ljudima od povjerenja – dovoljno je samo da upišete email adresu primaoca i izaberete željeni sajt sa padajuće liste onih čije ste login podatke memorisali u LastPassu. Pri tome možete odrediti da li će primaoc moći vidjeti lozinku za taj sajt ili ne.

1/1

Zgodna stvarčica za one koji nemaju inspiraciju za smišljanje dovoljno kompleksne glavne ili neke druge lozinke jeste opcija "Generate secure password" do koje dolazite klikom na ikonicu LastPass ekstenzije u svom browseru. Tu se možete iživljavati tako što samo odredite broj i vrstu znakova (uključujući i one specijalne) koje želite u šifri, nakon čega vam LastPass izbaci nasumično generisanu nepamtljivu papazjaniju. Želite li nešto smislenije za slučaj da lozinku, je li, želite zapamtiti, označite opciju "Make pronounceable". To ne znači da ćete dobiti lozinku koju neki usputni zlonamjernik može lako prokužiti, nego jednostavno nešto tipa "Iumpactimsha".

Dodatnim sigurnosnim opcijama pristupate u kontrolnom panelu, tj. LastPassovom Vaultu klikom na Account Settings/Multifactor Options, gdje možete izabrati neku od brojnih opcija za višefaktorsku autentifikaciju, poput uvezivanja sa Google Authenticatorom.

U dnu interfejsa također imate i kontekstualno dugme preko kojeg odmah možete dodati web adrese, lozinke i nadimke, kao i hrpu podataka za automatizovano popunjavanje web formi. 

Sve u svemu, naš zaključak kojeg smo iznijeli nakon testiranja prošle verzije i dalje stoji – LastPassu se u principu nema šta prigovoriti. Stvar radi kao podmazana i ne izaziva glavobolju ni na koji način.

Alat je i dalje dostupan besplatno, dok je za 12 dolara godišnje moguće kupiti Premium izdanje sa sinhronizovanjem lozinki i drugih podataka na sve mobilne i desktop uređaje i dodatnim opcijama višefaktorske autentifikacije. Poslovna, tj. Enterprise verzija košta 24 dolara po korisniku i sadrži administratorsku konzolu i neograničene opcije dijeljenja login podataka za timove svih veličina.

Iz nekog misterioznog razloga, zvanični web sajt LastPassa već sedmicama ne funkcioniše baš najbolje, pa ukoliko ste novi korisnik i imate problem da skinete aplikaciju sa sajta, idite na Download sekciju, kliknite "View other download options", odaberite željeni sistem te na kraju desnom tipkom kliknite download dugme željenog installera i odaberite "Save link as". Pomalo me brine to što kompanija koja se brine za sigurnost svog proizvoda ovakvo nešto nije u stanju brzo riješiti, ali sam LastPass funkcioniše bez problema.

https://lastpass.com/

Ocjena: 5

Cijena: Besplatno za ograničenu ličnu upotrebu / Premium 12 dolara godišnje / Enterprise 24 dolara po osobi

PLUS
Nove opcije, interfejs, fleksibilnost i bogata funkcionalnost

MINUS
Ništa

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP / OS X 10.7 / Linux
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM