Snimanje audia nekada može biti problematično, zavisno od toga s kakvim programom zaglavite, odnosno kakve on tačno sve mušice ima sa driverima (Adobe Audition, gledamo u tebe). Sve se to da prevazići, ali nije zgoreg tu i tamo baciti pogled na ultra-jednostavne varijante poput ovog programa kineske kompanije Leawo.

Music Recorder je namijenjen snimanju zvuka sa bilo kojeg izvora na računaru – dakle, sa YouTubea i drugih audio servisa, sa streamova TV kanala, kao i sa mikrofona. Program ovaj zadatak pojednostavljuje instaliranjem vlastitog Leawo Audio drivera, tako da je potrebno samo da odaberete izvor s kojeg želite snimiti audio i Music Recorder će to uraditi, te smjestiti snimke na prethodno definisanu lokaciju. Izbor formata u koje ćete moći snimati zvuk gotovo je nepostojeći, ali je s obzirom na svrhu programa sasvim prikladan – na raspolaganju, naime, imate samo MP3 i WAV. 

Osim toga, međutim, u opcijama imate i mogućnost zakazivanja snimanja u određeno vrijeme, kao i trajanja sesije, kako bi se snimanje automatski prekinulo bez potrebe da budete za računarom. Tu nije kraj automatizacijskim opcijama, pošto možete podesiti da se audio automatski snima u odvojene fajlove u slučaju da se pojavi pauza određene dužine (možete izabrati trajanje od 0,2 sekunde, pa do 5 sekundi). Također, ako želite, Music Recorder će automatski pretraživati Internet za informacijama o muzici koju snimate.  

Dakle, nema ovdje nekih profesionalnih mogućnosti, pauziranja, niti višetračnog snimanja, ali Music Recorder profesionalnim zadacima nije ni namijenjen. Posebno iznenađenje krije se u opciji "Library", do koje možete preko dugmeta u dnu interfejsa, a koje Music Recorder čini i audio playerom. Zvuči super, jel' tako?

1/1

Nažalost, Music Recorder pati od poprilično ozbiljnog manjka optimizacije. Njegov Leawo audio driver koji vam omogućuje da vrlo jednostavno započnete snimanje sa željenog izvora također je i zvijer od čijeg aktiviranja sistem počne primjetno štucati, a zvuk pucketati. Jedno je sigurno: nema šanse da je navedeni minimalni zahtjev u vidu procesora na 1GHz realan. Također, spomenuti Library, koliko sam ja vidio, nema neku očiglednu opciju automatskog čišćenja fajlova koje ste već obrisali. Haos zagarantovan.

Program košta 20 dolara, a ako vam sve rečeno djeluje dovoljno zanimljivo da želite isprobati kako radi na vašem računaru, na raspolaganju imate i probnu verziju koja snimanje ograničava na 3 minute po sesiji.

http://www.leawo.org/music-recorder/

Ocjena: 3

Cijena: 20 dolara

PLUS
Jednostavnost

MINUS
Neoptimizovanost, povisoka cijena za mogućnosti

SPECIFIKACIJE:
Minimum: 1GHz, 512MB RAM-a, Windows XP / OS X 10.6
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM