U beskrajnoj potrazi za novim programima, vjerovatno ste, kao i autor ovih redova, nekada razmišljali o promjeni audio playera i prelasku na neki koji ima bolju integraciju sa online servisima ili neke druge originalne karakteristike. Open source aTunes se pokušava nametnuti kao jedno od potencijalnih rješenja, čiji autori smatraju da je njihov pristup, zasnovan na statistikama i hiljadu i jednom prozoru, najispravniji.

Kao prvo, aTunes je osim, naravno, za Windows, dostupan i za Linux, OS X te – što nam je posebno drago – u portabilnoj varijanti. Dalje, podržani su MP3, OGG, WMA, FLAC, MP4, M4A, RA, RM i CUE formati, kao i Internet radio, što znači da nećete imati nikakvih problema pri slušanju svoje i tuđe muzičke kolekcije.

E, sad, s obzirom na to da, kao što fino stoji u uvodu, aAtunes predstavlja još jedan u ogromnom nizu solidnih programa za preslušavanje zvučnih fajlova, jasno je da odmah treba spomenuti po čemu se ističe od ostalih. Prije svega, spomenuta online integracija implementirana je u vidu vrlo jednostavnog pregledanja po defaultu uključenih Internet radio stanica preko Tools/Radio Browser opcije i dodavanja drugih po vlastitoj želji. Tekstovi i artwork pokrenutih pjesama automatski će se izlistati na desnoj strani interfejsa programa, a dok ih slušate, u gornjem dijelu istog prozorčića imate dugmad za "povlačenje" informacija o bendu i njegovoj diskografiji sa Last.fm servisa i Wikipedije, te spisak sličnih grupa i linkove na relevantne YouTube videe – sve to bez izlaska iz programa.

Nažalost, kao i mnogi drugi besplatni programi, aTunes neće raditi ukoliko niste instalirali Java Runtime Environment. U slučaju da ste svakako osuđeni na korištenje tog šupljikavog komada Oracleovog softvera zbog nekih drugih alata, onda nećete imati ništa protiv ni isprobavanja aTunesa. U suprotnom, zahtjev za Javom je dovoljan da preskočite aAtunes kao zec preko ražnja i držite se nečega drugog – Winampa ili AIMP-a, naprimjer. Međutim, to nije jedini problem – program se sporo pokreće (mislim, ne baš toliko sporo, ali "sporo" za audio player), a svi znamo da kada vas uhvati želja za nekom pjesmom, morate odmah da je čujete i svako odgađanje ili drugi vid smetnje samo kvari ćejf. Njega će vam pokvariti i krajnje iritantno baratanje menijima i muzičkom kolekcijom koje se zasniva na prevelikom broju listi i manipulisanja istim te ga krasi apsolutno neintuitivno ponašanje (recimo, dvostruki klik na album ili pjesmu će tu pjesmu ili album dodati na playlistu umjesto da ih pokrene). Posebno oduševljavajući je šlag na torti u vidu nekakvog buga koji nam je pojedine pjesme i albume po importovanju smjestio u folder imenovan kineskim slovima, iako je na samom disku sve u redu sa organizacijom i nazivima foldera. Ono, zašto?

1/1

Jedna od prvih stvari koje ćete htjeti uraditi nakon instaliranja programa, ako to zapravo ikada i uradite, jeste povećavanje fonta na neku razumnu vrijednost, budući da ćete na defaultnim izgubiti vid i živce. Početni raspored prozora i listi u aAtunesu nam također ne djeluje kao rezultat pažljivog promišljanja, te zahtijeva ozbiljno eksperimentisanje, konfiguraciju i upoznavanje sa opcijama programa prije nego što njegovo korištenje bude opuštajuće. ATunes je još jedan od playera koji pokušava biti majstor svih zanata odjednom i zasipa korisnika prevelikim brojem neintuitivnih opcija i mogućnosti, umjesto da naprosto omogući jednostavno i brzo slušanje muzike uz oku ugodan interfejs. Da, utisak je moguće popraviti detaljnim konfigurisanjem, ali uz toliki izbor daleko jednostavnijih alternativnih audio playera (za početak, Winyl), ne znamo zašto bi se iko zamajavao s ovim. Osim toga, bez obzira na konfigurisanje, ostaje činjenica da se presporo pokreće.

Isprobati samo ako imate velike probleme s playbackom ili kompatibilnošću pri korištenju ostalih kvalitetnih programa ove vrste. Ukoliko ne znate koji su to programi, bacite pogled na ovaj članak.

http://www.atunes.org/

Ocjena: 3

Cijena: besplatno, uz mogućnost doniranja novca

PLUS
Svira, ima pristojnu online integraciju

MINUS
Sporo pokretanje, neintuitivan interfejs, zahtijeva previše konfigurisanja i Java Runtime Environment, bugovi