Artwork ruske kompanije Akvis je program orijentisan na primjenjivanje različitih umjetničkih filtera na fotografijama kako bi one izgledale kao slike naslikane uljanim i vodenim bojama, dugim potezima kista, itd. Sa sličnim programima ste se vjerovatno već susreli – neki su čak i besplatni, a o jednom od njih, FotoSketcheru, pisali smo ranije ove godine kada je izašla njegova nova značajna verzija. Stoga se sada vjerovatno pitate šta će vam Artwork, koji nije besplatan?

Vidite, Artwork je posebna zvjerka. Prije svega, program je vrlo brz, stabilan i izvrsno optimizovan. Trajanje primjene filtera i efekata se mjeri u sekundama, a njihov kvalitet je odličan – samo pogledajte snješka na priloženoj slici.

Kvalitetnu optimizaciju program iskorištava tako što po defaultu pokreće Quick Preview odabranih postavki filtera odmah nakon što učitate fotografiju. Radi se o malom okviru kojeg pomjerate okolo po slici i koji vam u stvarnom vremenu prikazuje kako će se određeni dijelovi fotografije razlikovati kada ih obradite. Ako vam to nije dovoljno, u gornjem dijelu interfejsa imate "Before" i "After" opcije kojima na brzinu možete usporediti dvije verzije fotografije. Pored toga, na raspolaganju vam je i prost alat za razmazivanje dijelova slike – efekat je dobar, ali kist alata nije moguće podesiti.

1/1

S desne strane interfejsa se nalaze slideri kojima možete podesiti zasićenost boja, debljinu kista, količinu boje, oštrinu i slične stvari koje se pojavljuju kontekstualno, zavisno od odabranog filtera. U "Text" tabu u istom dijelu interfejsa imate i jako praktične alate za ubacivanje teksta, ali i druge slike koja će vam poslužiti kao watermark i kojoj možete sliderom jednostavno podešavati prozirnost.

Nažalost, iako na prvi pogled ima raznorodnu kolekciju filtera, uključujući i linorez (možete misliti), uljane boje, stripovski izgled i rudimentarnu olovku, Artwork u stvari ima nepotpun izbor efekata. Akvis je, naime, pribjegao vrlo diskutabilnoj praksi zbunjivanja korisnika licencama i generalnom ponudom, pa tako Artwork dolazi u Home, Home Deluxe i Business izdanjima. Prva dva ne dozvoljavaju komercijalni rad, što znači da je za kupovinu jedino prihvatljiva najskuplja, Business varijanta od 190 dolara. Povrh svega, sajt im je prepun programa koji ni u kom slučaju ne bi trebali biti odvojeni proizvodi, nego bi trebali biti sastavljeni u jedan alat.

To nas dovodi do Airbrusha, programa kojeg u suštini predstavlja dopunski alat za Artwork, jer nudi upravo ono čega u Artworku nema: filtere za prebacivanje fotografija u tempere, sprej i razmazane slike. Jako zanimljiva stvarčica, koja ima možda i ljepše efekte od Artworka. Bacite pogled:

A, šta nemaju ni Artwork, ni Airbrush? Pa, detaljne filtere za simulaciju olovke i voštanih boja. Naravno! Akvis Sketch od ovdje spomenutih alata ima najdetaljnije opcije za kontrolu simuliranih crtačkih poteza, kao i najveći broj preseta i filtera, podijeljenih u dvije kategorije – Artistic i Classic – koje se drastično razlikuju po načinu sjenčanja i stila povučenih poteza olovkom i kistom.

Svi navedeni programi imaju sličan interfejs, podršku za RAW format i mogućnost grupnog procesiranja slika, tako da se ne morate patiti sa obrađivanjem jedne po jedne fotografije. Jedina bitna razlika između Artworka, Sketcha i Airbrusha je zapravo samo izbor filtera, tako da se s obzirom na svoju svrhu i ciljne korisnike savršeno nadopunjuju. Pored toga, programi imaju i 64-bitne verzije, a osim za Windows, dostupni su i za OS X.

Ako vam sve ovo djeluje zanimljivo, tu su 10-dnevne probne verzije, pa navalite na isprobavanje. Skupo jeste, ali ovim alatima obrađene slike mogu biti prava mala umjetnička djela.

http://akvis.com/en/index.php

Cijena: 305 dolara za Sketch i Artwork u Artistic Bundleu; 90 dolara za Airbrush

PLUS
Kvaliteta efekata i filtera, brzina, stabilnost, interfejs

MINUS
Pojedinačni programi su previše ograničeni radi vještačke fragmentacije korisničke baze i ubiranja para na bundleovima

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Pentium 4, 1GB RAM-a, Windows XP ili OS X 10.6
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM