Cyberlinkov program za video montažu je uvijek nekako bio u sjeni poznatijih alata za profesionalce i poluprofesionalce, poput Sony Vegasa Pro. Naime, iako je nudio solidnu kolekciju opcija, utisak rada je kvario čestim rušenjem, neprihvatljivim kod programa ovakvog tipa. S druge strane, firma ima adut u vidu opremanja programa svim mogućim i nemogućim opcijama koje bi vam mogle zatrebati.

Jedan od ključnih noviteta u PowerDirectoru 14 jeste skup alata namijenjenih podešavanju i korigovanju videa snimljenog akcijskim kamerama. Action Cam Centeru možete pristupiti desnim klikom na klip i odabirom Edit Video/Action Cam Center opcije u kontekstualnom meniju. Ova sekcija na jednom mjestu sadrži alate za stabilizaciju videa, dojterivanje boja, popravljanje problema sa lećama i podešavanje bijele boje. Međutim, osim korigovanja dramatično snimljenog videa, ovdje na raspolaganju imate i zanimljive efekte, poput dodavanja "premotavanja" videa unazad na odabranom dijelu. Super za muzičke spotove i sportske snimke!

Pored toga, PowerDirector 14 sadrži nove efekte i tranzicije, kojih sada ima preko 500 (samo imajte u vidu da je većina preružna), te mogućnost dizajniranja vlastitih tranzicija i menija.

Zgodan novitet je i Motion Tracking alat za praćenje objekata i ljudi u snimku. Njemu pristupate selektovanjem video klipa u timelineu i odabirom Motion Tracking opcije u Tools meniju odmah iznad timelinea. U prozoru koji će vam se zatim otvoriti potrebno je da selektujete željeni objekat i primijenite određeni efekat na njega, koji će ostati primijenjen tokom čitavog snimka. Na ovaj način, naprimjer, možete lako cenzurisati određeni detalj videa tako što ćete ga označiti i "nalijepiti" Mosaic efekat preko njega.

Ipak, Motion Tracking alat je za sada neispoliran i neprecizan, pa će vam trebati pozamašna doza strpljenja sa njim, zavisno od kompleksnosti snimka. 

1/1

Prilikom pokretanja, PowerDirector će vas – kao i prije – pitati da li želite raditi u jednostavnom editoru (namijenjenom početnicima koji žele automatski generisati duži video od svojih klipova) ili u Full Editoru, koji omogućuje pristup svim naprednim opcijama. Osim toga, početni prozor vas može odvesti i u pomoćne Slideshow Creator, Theme Designer i Express Project alate.

Također, ovaj put će vam se na desktopu nakon istalacije PowerDirectora pojaviti i prečica za izvrstan, ultra-jednostavni alat za snimanje desktopa. On će vam označiti snimano područje ekrana i automatski snimiti video dešavanja na njemu u odličnoj kvaliteti. Ako ste nekoliko godina preskakali isprobavanje PowerDirectora, Screen Recorder će vam definitivno biti jedno od najpozitivnijih iznenađenja, jer je brz i ne gnjavi nikakvim komplikovanim opcijama.

Interfejs PowerDirectora 14 nije doživio značajne izmjene, pa tranzicijama, efektima i sekciji za dodavanje titlova i dalje pristupate klikanjem na odgovarajuću dugmad na lijevoj strani interfejsa. Trimovanje i montaža videa su totalno olakšani i prilagođeni početnicima – željene dijelove iz dužeg snimka možete izdvojiti Content Aware Editing dijaloškim okvirom do kojeg dolazite desnim klikom na klip, dok efekte i tranzicije dodajete prevlačenjem na timeline i naknadnim editovanjem njihovog trajanja. Generalno, ako ste ikada radili u nekom video editoru (kao što je gore spomenuti Vegas Pro), nećete imati apsolutno nikakvih problema da se snađete i ovdje.

Sve zajedno možete eksportovati u najpopularnije video formate, snimiti na DVD zajedno sa menijem za odabir poglavlja, te u krajnoj liniji kreirati i 3D video.

I konačno, uz program dolazi i PowerDirector Mobile aplikacija za Android i Windows 10, sa preko 40 efekata i tranzicija, mogućnošću trimovanja klipova, slaganja videa drag and drop metodom, te automatskog uploadanja na YouTube i Facebook.

Nažalost, PowerDirector 14 i dalje zna biti spor, tako da se editovanje videa u HD rezoluciji može otegnuti kao čekanje penzije. Ako ništa drugo, program je sada stabilniji, jer nam se prilikom testiranja nije rušio. PowerDirector je sada prilagođeniji jakim konfiguracijama, pa ako imate brz procesor i u potrazi ste za jednostavnim video editorom za kreiranje živahnih YouTube videa, isprobajte i ovo.

http://www.cyberlink.com/

Ocjena: 4

Cijena: 100 dolara (Ultra izdanje, najjeftinije koje ima sve novitete)

PLUS
Interfejs, lakoća korištenja, Motion Tracking, Action Cam Center, Screen Recorder

MINUS
Program bi mogao biti brži, na Motion Trackingu treba poraditi

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Pentium 4 na 3GHz ili Athlon 64 X2, 2GB RAM-a, 128MB VRAM-a, Windows Vista SP2
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM