Od iskusnih web dizajnera ćete u 99 posto slučajeva čuti da, ukoliko se želite baviti dizajniranjem web sajtova, morate naučiti kodirati. Međutim, živimo u takvom vremenu kada su i običnim ljudima, individualcima, kao i manjim kompanijama – ukratko, svima – potrebni web sajtovi da prezentiraju svoje proizvode, usluge i interesovanja, a nema svako vremena, želju i novca da nauči kodirati sajtove i angažovati profesionalne dizajnere. Jer, na kraju krajeva, ako će neki fotograf-početnik morati naučiti pisati kod, onda se komotno može i prestati baviti fotografijom te postati web dizajner. Web Designer 10 britanske kompanije Xara, namijenjen web dizajnu bez potrebe za znanjem kodiranja, bez sumnje je najbolji program koji pokušava riješiti taj problem.

Ono što Xaru čini drugačijom od drugih WYSIWYG alata je velika fleksibilnost u dizajnu i nevjerovatna automatizacija koja u tren oka rješava mnoge probleme koji web dizajnerima tradicionalno izazivaju glavobolje. Da krenemo od početka: iako na raspolaganju imate dizajnerske predloške, slobodni ste da kreirate praznu početnu stranicu željenih dimenzija i grafiku pravite i dodajete direktno u Web Designeru ili s druge strane, u drugim grafičkim editorima, te ih onda importujete u Xaru. Dakle, to što se Web Designer zasniva na automatskom generisanju koda ne znači da vas na neki način ograničava u dizajniranju. Svoj web sajt možete napraviti od nule, potpuno prilagoditi svojoj viziji, a predloške ne morate ni pogledati ukoliko ne želite pročačkati po njima u cilju učenja rada u ovom programu.

Web Designerova snaga se krije u lakoći postavljanja i upravljanja grafičkim elementima i raznim widgetima poput prekrasno animiranih galerija slika (pogledajte demo Supersite), formi i widgeta za socijalnu i komercijalnu integraciju. Naprimjer, ako poželite na stranicu postaviti sliku (ili neki drugi grafički element) oko koje će se tekst automatski ravnomjerno raspoređivati, dovoljno je samo da prebacite sliku iznad teksta, kliknete desnom tipkom na nju, odaberete "Repelling and Anchoring" opciju, te uključite "Repel tekst around this graphic". Pri tome možete odrediti koliko piksela razmaka će biti između teksta i slike, kao i povezati sliku sa tekstom, tako da se ona automatski pomjera sa tekstualnim okvirom, ako poželite preurediti stranicu. Estetske promjene koje napravite na jednoj stranici možete automatski ponoviti na svim ostalim klikom na opciju "Repeat on all pages" u kontekstualnom meniju.

Također, iako ćete kupovinom Web Designera 10 na izbor dobiti veliki izbor horizontalnih i vertikalnih menija koje je zatim moguće jednostavno prevući na željeno mjesto na stranici, možete vrlo, vrlo jednostavno kreirati i vlastite. Dizajnirate dugme, stavite neki tekst preko njega, grupišete ta dva elementa i – voila! Stvar je spremna da od nje napravite meni – klikom desnom tipkom na tu grupu i odabirom opcije "Create Navigation Bar" ulazite u prozor za podešavanje menija u kojem možete odrediti koliko dugmadi i stavki će on imati, na šta će se dugmad linkati, koliki će razmak biti između njih, itd. Kada sve zajedno bude gotovo, Preview dugmetom u traci s alatima ćete dobiti uvid u to kako sajt izgleda u različitim browserima i kako funkcionišu linkovi, meniji i različiti animirani elementi na njemu. Pri tome nismo primijetili nikakve greške, niti značajnije razlike u načinu na koji Xara sajtove prilagođava različitim web browserima. Finalni rezultat možete objaviti direktno iz programa – automatski na Magix Online Worldu ili na nekom drugom hostingu po vlastitoj želji.

1/1

Uprkos ovakvom automatizmu i lakoći rada, Web Designer je kompleksan alat kojeg je moguće dugo istraživati dok se ne upoznate sa svim njegovim mogućnostima, a ova deseta verzija donosi i par zanimljivih mogućnosti, o kojima smo prethodno pisali u kraćoj vijesti. Eksportovanje svih stranica u vidu Supersitea, gdje se pojedinačne stranice spajaju u jednu dugu koju možete skrolati horizontalno ili vertikalno, uključujete u Utilities/Web Export Options meniju. Eksportovanje verzija jednog sajta prilagođenog prikazu na različitim uređajima u vidu jednog fajla, pak, Xara Web Designer 10 odrađuje automatski, kao i sve ostalo.   

Nažalost, kada su programi ovog tipa u pitanju, jasno je da ne može sve biti savršeno – iako je Web Designer blizu tome. Najveći nedostatak je odsustvo HTML moda rada u kojem biste mogli istovremeno pregledati i upisivati kod u slučaju da to ipak znate. Da, program je namijenjen isključivo onima koji ne znaju kodirati sajtove, ali HTML editor bi ga zaokružio i učinio zaista profesionalnim alatom. Dalje, Web Designer 10 nam je bio poprilično spor pri baratanju s dužim tekstovima i naprednijim stilovima, a kada kažemo "poprilično", mislimo na to da je bio zastrašujuće spor i neresponzivan. Optimizacije mu, dakle, definitivno ne bi škodilo.

Osim ovih par stvari, međutim, XWD 10 je robustan, stabilan i što je najbitnije od svega, vrlo koristan svima onima koji bi htjeli biti sposobni da tu i tamo kreiraju web sajt (recimo, za svoje biznise, hobije i edukativne projekte), bez trošenja velikog dijela svog života na ovladavanje HTML-om. Za mnoge dizajnere, ovo je čista hereza. Ali, za ostale predstavlja nadu da će bez pomoći drugih moći predstaviti sebe i svoje usluge na webu.

http://www.xara.com/us/web-designer/

Ocjena: 5

Cijena: $100 za Premium verziju (jedinu prihvatljivu)

PLUS
Sloboda dizajniranja, opcije i mogućnosti, fantastična automatizacija, optimizacija eksportovanih sajtova.

MINUS
Odsustvo HTML editora, tu i tamo program zna biti trom.

SPECIFIKACIJE:
Minimum: 512MB RAM, Windows XP; Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM