NirSoft – kompanija koja nas svako malo obraduje korisnim besplatnim alatima – objavila je AdvancedRun, program za napredno podešavanje parametara pri pokretanju različitih programa.

Naprimjer, ako ste aktivni gamer, sigurno ste se do sada susreli sa neoptimizovanim igrama, kojima je potrebno podešavati CPU prioritet u Task Manageru usred igranja, kako bi se izvodile bez trzanja. Sa NirSoftovim AdvancedRunom takve postavke možete odrediti unaprijed, prije pokretanja određenog programa ili igre.

Prije svega, AdvancedRun je portabilan i dovoljno je da ga samo otpakujete bez ikakve instalacije kako biste ga počeli koristiti. Nakon njegovog pokretanja, dočekat će vas staromodan interfejs sa sitnim opcijama i slovima, u kojem ćete pronaći relativno zdrav miks korisnih i onih malo manje korisnih opcija. U prva tri reda pri vrhu određujete koji izvršni fajl želite pokrenuti, zatim s kojim opcijama na komandnoj liniji to želite uraditi, te na kraju u kojem folderu želite da se starta – ako ovo zadnje polje ostavite prazno, program će se, naravno, pokrenuti u svom defaultnom folderu, gdje je i instaliran. 

Međutim, to je samo početak – AdvancedRun nudi izdašnu listu operativnih sistema koje je moguće simulirati u Compatibility modu; od Windowsa 95, pa do Windowsa 8. Također, programe možete pokretati kao System, Administrator, te sa smanjenim ili povećanim UAC ovlastima. Posebno je zgodno to što u polju "Set the process affinity mask" možete odrediti da li će selektovani program nakon pokretanja koristiti sve jezgre procesora ili samo jednu, te pri tome odrediti i koju tačno. Ovo može biti korisno kod nekih starijih programa ili igara koje ne rade dobro sa višejezgrenim procesorima – to je, recimo, slučaj sa Thiefom 3. Takvo nešto je moguće podesiti i sa drugim alatima poput FlipTIB-a, ali AdvancedRun je praktičniji i sveobuhvatniji.

Osim toga, imate i polje za dodavanje varijabli, kao i mogućnost podešavanja veličine i pozicije prozora u kojem će se program izvršiti. Nažalost, ovo zadnje, koliko smo vidjeli, ne funkcioniše. Ako ništa drugo, AdvancedRun za sada redovno dobija nadogradnje koje eliminišu bugove, pa se nadamo da će i ovo biti brzo popravljeno.

1/1

Iako mnoge od ovih opcija ne predstavljaju nikakvu novost, lijepo ih je imati na jednom mjestu. Pored toga, veliki adut AdvancedRuna je to što sve postavke može snimiti u posebne konfiguracijske fajlove i tako eliminisati potrebu za budućim podešavanjem parametara. 

Autori su na svom sajtu naveli jedan izuzetno koristan primjer njegove upotrebe: pokretanjem Regedita sa smanjenim ovlastima na Windowsu Visti, 7, 8 ili 10, bit će vam onemogućeno modifikovanje Registry vrijednosti koje zahtijevaju administratorske ovlasti.

Sve u svemu, sa AdvancedRunom imate šta raditi bilo da ste napredni korisnik ili jednostavno želite poboljšati rad neke igre. Ako vam ovo zvuči zanimljivo, trk na priloženi link i skinite alat. AdvancedRun je dostupan u 32-bitnoj i 64-bitnoj varijanti, a podržava sve verzije Windowsa, od XP-a, pa do Desetke, s tim da određene opcije na Windows XP-u ne postoje.

http://www.nirsoft.net/utils/advanced_run.html

Ocjena: 4

Cijena: Besplatno

PLUS
Prost, a opširan

MINUS
Bug sa podešavanjem veličine prozora selektovanog programa

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM