Microsoft je prestao sa izdavanjem sigurnosnih nadogradnji za Windows XP 8. aprila, tako da su korisnici ovog operativnog sistema izloženi eventualnim napadima na nove sigurnosne propuste koji bi se mogli otkriti u budućnosti. Preporuka je da se što prije napravi nadogradnja na noviju verziju Windowsa ili neku drugu alternativu, ali to za mnoge nije realna mogućnost.

Neki korisnici jednostavno zavise od Windows XP aplikacija koje ne postoje na drugim operativnim sistemima (najčešće poslovni korisnici sa custom aplikacijama), drugi nemaju novca za nove licence operativnog sistema, a treći nemaju dovoljno jak hardver. Razloga možda ima i više, ali je bitno da takvi korisnici što je moguće bolje zaštite svoje kompjutere. Hakera i sigurnosnih napada je sve više, a kako na kompjuterima sve češće ostavljamo povjerljive podatke, upozorenja sigurnosnih stručnjaka treba shvatiti ozbiljno.

Zbog toga ćemo vam u nastavku ovog teksta pokazati nekoliko osnovnih načina kako da što više zaštite Windows XP.

1. Ne koristite Administratorski korisnički account

Ovo je univerzalno pravilo koje važi za sve operativne sisteme, bilo da su Microsoftovi ili neki drugi. U svakodnevnom radu NE KORISTITE administratorske accounte, već kreirajte standardne korisničke profile i njih koristite. Ovo je posebno bitno za manje tehnički vješte korisnike, a svi imamo rodbinu i prijatelje kojima povremeno popravljamo kompjutere. Njima obavezno postavite korisnički profil "običnog" korisnika, a administratorski profil zaštitite dobrim passwordom.

Ovaj savjet važi i za tehnički naprednije korisnike, jer se ne korištenjem administratorskih profila značajno smanjuje meta za sigurnosni napad. Da, ponekad je dosadno ukucavati administratorski password, ali je to cijena koju treba platiti za miran sam. Sjetite se koliko je porasla sigurnost Windows kompjutera od kada je uveden UAC (User Account Control). Poštovanjem ovog pravila značajno ćete podići sigurnost Windowsa XP.

Još nešto – postavite passworde na sve accounte. Ovo je obavezno ako želite uopšte da počnete priču o sigurnosti. Korisnički account bez passworda je ogroman sigurnosni propust od kojeg vas ne može zaštiti ni najbolji  sigurnosni stručnjak na svijetu.

1/1

2. Koristite noviji web browser

Zadnji Internet Explorer koji je Microsoft izdao za Window XP nosi oznaku 8, a trenutno aktuelna verzija ovog web browsera je 11. Dakle, ako kojim slučajem koristite IE na Windowsu XP, naša preporuka je da odmah instalirate Firefox ili Google Chrome, te da u Add or Remove Programs alatu Control Panela izaberete Set Program Access and Defaults u lijevom dijelu prozora, te odaberete Custom opcije i isključite opciju Enable Access to this program polje pored Internet Explorer-a.

Korištenje web browsera za koji postoje sigurnosne nadogradnje je vrlo važan korak, jer je ovaj softver vaš glavni prozor u svijet Interneta. Naravno, potrebno je uključiti i zdrav razum, pa ne kliktati na linkove koji vam nisu poznati.

Nadamo se da ovo niko ne radi, ali evo ipak – ako kojim slučajem koristite Outlook Express za pristup mailu, to odmah prestanite raditi! Iskoristite Thunderbird ili pređite na neki od webmail usluga.

3. Instalirajte antivirus i firewall

 Ovo vjerovatno ne treba posebno naglašavati, ali nije na odmet podsjetiti. Instaliran i aktuelan antivirus i dobar firewall su ključni za sigurnost Windowsa XP.

Trenutno je naša preporuka Comodo Internet Security, koji nudi čitav paket sigurnosnih alata potpuno besplatno. Naravno, vi možete izabrati i nekog drugog proizvođača – posebno kod komercijalnih proizvoda razlike su vrlo male. Ali razlika između Windowsa XP sa i bez antivirusa i firewall-a je ogromna. Zato obavezno provjerite stanje ova dva ključna alata.

4. Uključite firewall zaštitu na routeru (bio on wireless ili ne)

Iako ovo nema direktno veze sa Windowsom XP, te ova preporuka važi za sve korisnike bez obzira na operativni sistem, dodatni nivo zaštite nikada neće škoditi. Na routerima različitih proizvođača će ova opcija različito da se zove, ali u većini slučajeva će među opcijama postojati riječ "firewall". Neke firewall zaštite na routerima će onemogućiti izvršavanje skripti na nekim web sajtovima, pa obratite pažnju na ovo – isključite zaštitu kad vam neka skripta treba, pa je ponovo uključite kada završite rad sa skriptom. Možda jeste naporno, ali brinite o svojoj sigurnosti, jer drugi niko neće.

5. Pokrenite Windows XP u virtualnoj mašini

 Ovaj savjet vrijedi ako Windows XP koristite samo zbog neke specifične aplikacije koja ne postoji u verzijama za druge verzije Windowsa. Iskoristite Microsoftov Hyper-V virtualizacijski softver ili besplatni VirtualBox, te instalirajte Windows XP na virtualni kompjuter i koristite ga samo po potrebi. Sve ostale preporuke i dalje stoje, samo ćete u ovom slučaju imati još jedan vid zaštite – operativni sistem na kojem pokrećete virtualizacijski softver, a i većina vaših podataka će biti na sigurnijem operativnom sistemu.

6. Promijenite OS

Na kraju, najbolji savjet je da ipak promijenite operativni sistem. Novije verzije Windowsa svakako su prva preporuka, ali u slučaju da nemate novca za licencu, možete probati i neku od brojnih Linux distribucija. Ubuntu i njegovi derivati u obliku Xubunut ili Lubuntu Linuxa ili sjajnog Linux Minta su prilično dobri kandidati za zamjenu XP-a.