Nedugo nakon zvaničnog izlaska Windowsa 10, pojavio se i prvi alat za jednostavno isključivanje svih njegovih kontroverznih opcija. DoNotSpy10 njemačkog developera pXc-coding – pravog imena Jonas Zimmermann – nudi mogućnost isključivanja brojnih novih opcija u Windowsu 10 koje kod nekih korisnika izazivaju nelagodu zbog toga što Microsoftu šalju informacije o vama, vašem računaru i navikama. Ovaj alat će to uraditi na vrlo jednostavan i elegantan način, u dva klika. 

Inače, interesantni su rezultati web pretrage za ovim programom. Jedan od prvih je članak na WinSupersiteu naslovljen sa "Word of Warning on DoNotSpy10 Windows 10 Privacy Tool". U njemu autor za kontroverzne karakteristike novog Windowsa kaže: "Stvarno nema razloga da se brinete, a izvještaji o nemoralnim googleovskim kršenjima prava na privatnost podataka su po mom mišljenju prenapuhani". Nakon toga pojašnjava da pojedini alati označavaju DoNotSpy10 kao malware, uprkos tome što su neki korisnici detaljnim skeniranjem i ispitivanjem sistema otkrili da on zapravo ne sadrži nikakav virus.

Drugi je rezultat, pak, članak u kojem stoji sljedeće: "Preporučujemo da NE skidate DoNotSpy ili bilo koji drugi alat koji obećava privatnost u Windowsu 10".

Veselo, zar ne?

Provjeravanje zvaničnog sajta DoNotSpy10 alata pokazalo je da na njemu u trenutku pisanja našeg teksta nije bilo aktivnih prijetnji. Također, changelog programa govori da je njegova prva verzija patila od lažnih detekcija od strane sigurnosnih alata, te da je to sada ispravljeno. Naš download i instalacija su prošli bez ikakvih problema. Jedina stvar zbog koje trebate biti oprezni i koja je vjerovatno uzrokovala lažne detekcije jeste to što DoNotSpy10 installer nudi instalaciju dodatnog softvera (u mom slučaju, nekakvog AVG-ovog alata), kojeg trebate deselektovati prije nego što nastavite sa setupom.

Sam program je skroz jednostavan – jednostavniji može biti samo ako se pretvori u jednoćelijski organizam. Po pokretanju će vas dočekati prozor sa izlistanim svim opcijama koje je moguće isključiti. U gornjem desnom uglu, pak, nalazi se opis svake stavke, kao i to na kojoj verziji Windowsa 10 ju je moguće isključiti. DoNotSpy10, u svojoj sadašnjoj verziji, između ostalog može deaktivirati sljedeće stvari:

- Windows Defender (zaštitni modul kojeg će Microsoft sam uključiti ako je "neko vrijeme" deaktiviran)
- Telemetriju
- Biometriju
- Dijeljenje informacija o vašem rukopisu i identifikaciji pomoću njega
- Aktiviranje web kamere na lock screenu
- Cortanu
- Windows 10 mogućnosti vezane za lokaciju i senzore
- Web pretragu unutar Windowsa
- Mikrofon
- Internet pristup za DRM sistem (zaštitu autorskih prava)
- OneDrive
- Automatski update
- I još mnogo toga.

Mnoge od ovih opcija je moguće isključiti preko standardnih postavki unutar Windowsa 10, ali to je vremenski zahtjevno i nekada teško. Kada označite one koje vas zanimaju, dovoljno je da pritisnete "Apply" u dnu interfejsa.

Šta da vam kažem – stvar funkcioniše. Ako ste zainteresovani, predlažem da DoNotSpy10 isprobate u virtuelnoj mašini. Samo imajte u vidu da zadnja stabilna verzija Virtualboxa 5 ne radi dobro s Windowsom 10, pa sa Oracleovog sajta morate skinuti najnoviju betu.

http://pxc-coding.com/portfolio/donotspy10/

1/1

 

 

Cijena: besplatno

PLUS
Broj opcija, jednostavno korištenje

MINUS
Adware pri instalaciji, ne bi škodilo još malo opcija i pojašnjenja