U proteklih deset dana, analizirali smo sve velike Windows 10 novitete - testirali smo Microsoft Edge, isprobali smo Cortanu i osvrnuli smo se na novi interfejs i univerzalne Windows 10 aplikacije. No, nekoliko sitnih noviteta nam je uspjelo promaći, tako da smo finalni tekst u našem Windows 10 specijalu rezervisali upravo za njih.

Za početak, tu je Windows Hello, odnosno podrška za nove načine logiranja na vaš profil u operativnom sistemu - naime, Windows 10 podržava logiranje skeniranjem lica, šarenice oka ili otisaka prstiju. Očekivano, navedene opcije će zahtijevati poseban hardver, tako da će prosječni korisnici za logiranje i dalje koristiti standardne šifre ili PIN kodove kakve smo imali na raspolaganju i u Windowsima 8.1.

Još jedan od elemenata novih Windowsa kojem nismo posvetili dovoljno pažnje je osvježeni File Explorer - po defaultu, otvaranjem File Explorera ćete pristupiti njegovoj novoj Quick Access sekciji, u kojoj će biti prikazani folderi kojima najčešće pristupate, kao i fajlovi koje ste nedavno otvarali.

1/1

Quick Access možete dodatno prilagoditi svojim potrebama i navikama pinovanjem odabranih foldera unutar njega - dovoljno je da nakon desnog klika na njih u kontekstualnom meniju odaberete opciju Pin to Quick Access. Naravno, iz Quick Accessa možete i ukloniti određene foldere i fajlove - i to biranjem opcije Unpin from Quick Access, odnosno Remove from Quick Access iz kontekstualnog menija.

A ukoliko vas Quick Access iz nekog razloga nervira i ukoliko želite da nakon otvaranja File Explorera pristupite njegovoj standardnoj This PC sekciji (bivši My Computer), unutar View ribbona otvorite Options i u tabu General uključite opciju Open File Explorer to This PC.

Od ostalih noviteta vrijednih pažnje, tu je nekoliko novih opcija dostupnih u Command Promptu, među kojima se najviše ističe podrška za copy/paste odabranog teksta, što će - sasvim smo sigurni - obradovati brojne korisnike.

Zaključak

I to bi otprilike bilo to. Najkraće rečeno, Windows 10 se pokazao kao odličan operativni sistem. Za razliku od Windowsa 8, neće vas nervirati sa neintuitivnim interfejsom i nazor ubačenim touch elementima, a u odnosu na Windows 7 je brži i donosi nekoliko značajnih noviteta. I što je najbolje od svega, na njega se lako navići, bilo da radite nadogradnju sa Sedmice, bilo da ste jedan od korisnika koji su jedva dočekali da Osmicu ostave iza sebe.

Sama nadogradnja sa Windowsa 7 i 8 je bezbolna (i besplatna tokom idućih godinu dana!), a sistem brz i stabilan. Istina, univerzalne aplikacije, Cortanu i Microsoft Edge možda i nećete koristiti na dnevnoj bazi, ali ćete zato sigurno uživati u odličnom sistemu pretrage i nekim od drugih korisnih noviteta.

Stoga slobodno ostavite skepticizam - ili barem dobar dio njega - po strani i pripremite se na nadogradnju, jer vas čekaju možda i najbolji Windowsi do sada.