Jedna od ključnih karakteristika Windowsa 10 je njihovo automatsko prilagođavanje uređaju na kojem ih koristite - ukoliko ih pokrećete na desktop računaru, interfejs će biti prilagođen tastaturi i mišu, a ukoliko ih pak budete koristili na tabletu, na ekranu će vas dočekati interfejs prilagođen kontrolama dodirom.

No, tu je i treća opcija - hibridni uređaji poput laptopa kod kojih je moguće odvojiti tastaturu od ekrana kako bi ih pretvorili u tablete, na kojima će Windows 10 prilikom odvajanja tastature automatski prebaciti interfejs iz njegove desktop verzije u Tablet Mode.

I ne, ne varate se - Tablet Mode je zapravo samo novo (i očiglednije) ime za Continuum, funkciju koju je Microsoft predstavio još prilikom prve najave svog novog operativnog sistema.

Tipka Back u Tablet Modeu će vam služiti za prebacivanje na prethodno otvorenu aplikaciju ili prozor, dok ćete je za povratak na prethodnu web stranicu moći koristiti tek u Microsoft Edgeu. Također, univerzalne aplikacije je iz nekog razloga nemoguće zatvoriti povlačenjem ka dnu ekrana, što je bilo moguće u Windowsima 8 - umjesto toga, moguće ih je ugasiti isključivo iz Task View interfejsa.

Tablet Mode interfejs će sa taskbara ukloniti sve vaše pinovane aplikacije, te će vam umjesto njih sa lijeve strane prikazati tipke Start, Back, Cortana i Task View, uredno razmaknute kako bi ih što lakše mogli pritisnuti prstom na touchscreenu.

Zajedno sa pinovanim aplikacijama iz taskbara će nestati i one koje trenutno imate pokrenute, tako da ćete za prebacivanje između pokrenutih aplikacija i otvorenih foldera umjesto taskbara koristiti Task View.

Razlike u odnosu na desktop interfejs ćete primjetiti i sa desne strane taskbara, odakle će iz system traya nestati ikonice različitih aplikacija i gdje ćete u Tablet Modeu pronaći jedino osnovne elemente - sat i kalendar, kao i tipke za pristup Action Centeru, mrežnim postavkama i kontroli glasnoće zvuka.

Međutim, ni tu nije kraj razlikama između Tablet Modea i desktop interfejsa - klikom na Start, Tablet Mode će vam prikazati Start ekran poput onog u Windowsima 8/8.1, pri tome na ekranu izlistavajući sve one aplikacije koje imate pinovane u Start meniju. Osim njih, sa lijeve strane interfejsa će vam ponuditi još i tipke za gašenje računara, pristup listi instaliranih aplikacija i drugim sadržajima iz Windows 10 Start menija.

1/1

Kako bi dodatno naglasio razlike između desktop i tablet interfejsa, Microsoft je unutar Tablet Modea u potpunosti onemogućio pristup klasičnom desktopu, tako da ćete sadržajima sa istog moći pristupiti isključivo unutar file explorera.

Iako će se Tablet Mode automatski aktivirati prilikom korištenja Windowsa 10 na tabletu, moguće ga je manuelno pokrenuti i na desktop računarima, a najlakši način za to je korištenje Action Centera, u kojem ćete pronaći posebnu Tablet Mode tipku.

Pored toga, ubrzo ćete primjetiti kako je u Tablet Modeu nemoguće promijeniti veličinu otvorenih prozora - svi će se prikazivati preko cijelog ekrana, a od opcija za prikaz više aplikacija istovremeno, tu je tek split-view prikaz iz Windowsa 8, koji aktivirate povlačenjem jednog od prozora ka desnoj ili lijevoj strani ekrana.

Kada se sve sabere i oduzme, Tablet Mode ostavlja pozitivniji dojam u odnosu na touch interfejs iz Windowsa 8, jer vas ovaj put neće nervirati svojim pojavljivanjem kada ga najmanje želite, niti će vas iritirati sa previše neobjašnjivih odluka Microsoftovih UX dizajnera.