Cyberlink je poznat po mnogim stvarima: programu za montiranje videa stabilnom poput stabljike paradajza usred oluje, izvrsnim fotografskim alatima i hrpi suvišnih i manje suvišnih programa koji trebaju da pokriju sve tržišne rupe za koje je vodstvo kompanije zaključilo da su bitne. Međutim, jedna stvar je u šarolikoj i širokoj ponudi kompanije uglavnom bila konzistentna: kvaliteta njihovog DVD playera, PowerDVD-a.

Nova verzija se prije svega može pohvaliti podrškom za novi HEVC/H.265, odnosno High Efficiency Video Coding standard koji omogućuje zadržavanje kvalitete videa uz dvostruko veću kompresiju. Druga zanimljiva novost je mogućnost pretraživanja YouTubea direktno iz PowerDVD-a 14 i takozvanog "pinovanja", odnosno selektovanja klipova za offline gledanje. Jasno, za korištenje ove mogućnosti u njenom punom potencijalu potrebno je relativno mnogo prostora na disku. PowerDVD 14 je po instalaciji automatski za to rezervisao pet 5GB na sistemskoj particiji, pa ako vam to predstavlja problem, izmjestite YouTube video cache na neku praktičniju lokaciju kada vam program izbaci dijaloški okvir o tome pri prvom pinovanju:

Do offline YouTube videa nakon toga dolazite klikom na Pinned videos ikonicu u meniju smještenom u gornji lijevi ugao u PowerDVD-ovom YouTube prozoru.

Ono što nam se, pak, ne dopada jeste firmina sada već uobičajena potreba da od svakog svog alata napravi švicarski nož. Cyberlink tako smatra da program koji se zove "PowerDVD" treba, osim pokretanja DVD-ova, otvarati i slike te ostale vrste multimedijalnih fajlova, pa ćete pored svih obaveza koje nesumnjivo imate u životu morati da se bavite i vraćanjem asocijacija sa određenim formatima iz ralja PowerDVD-a 14 na stare programe koje ste do tada koristili – bilo da je u pitanju VLC za otvaranje, recimo, MKV-ova, IrfanView za pregledanje fotografija ili Winamp za zvuk. Kompanija se ovime i hvali kao da je to nešto dobro. Vidite, iako je PowerDVD daleko odmakao po pitanju optimizacije i preglednosti, on je još uvijek daleko od toga da bude brz i praktičan kao preglednik fotografija ili audio player, da ne govorimo o tome da slike po defaultu uvijek otvara razvučene preko čitavog ekrana čak i onda kada su niske rezolucije. Možete zamisliti na šta to liči. Osim toga, program je imao poteškoće da dobro prikaže muzičke albume koje smo importovali u njega. Iako je, naime, pregled po pojedinačnim pjesmama izlistao sve što smo kopirali u skenirani folder, prikaz pjesama po albumima je bio bugovit, budući da se neki folderi uopšte nisu htjeli prikazati, niti su bili dobro imenovani. Pri tome je njihova organizacija bila otežana zbog šturih opcija predviđenih za to. Zaključak: kao organizer, PowerDVD 14 nije posebno primamljiv, tako da nas zanima zašto kompanija uporno gura takav njegov imidž?

Program je responzivan, stabilan, brži nego ikada, a interfejs je pregledan i moderan.

Što nas dovodi do sljedećeg: ako zanemarimo nepotrebni pokušaj stvaranja sveobuhvatnog muzičkog playera i organizatora slika, postepenim usavršavanjem interfejsa i sporom, ali ipak djelotvornom optimizacijom, Cyberlink je stvorio DVD i Blu-ray video player kojeg se itekako isplati nabaviti i koristiti u odnosu na njegove ranije verzije od prije nekoliko godina. Program je responzivan, stabilan, brži nego ikada, a interfejs je pregledan i moderan. Prebacivanje u različita poglavlja i glavne menije na DVD-u je operisano od bugova kao što je bio slučaj i u zadnjih nekoliko verzija, a prikaz prevoda je i dalje besprijekoran. Povrh svega, PowerDVD-ov poznati TrueTheater mod gledanja može preporoditi stare, amaterske i niskorezolutivne videe automatskim podešavanjem kontrasta i osvjetljenja – praktično klikom na jedno dugme.

1/1

Probnu verziju, koja ne sadrži HEVC/H.265 podršku, možete skinuti odavde, dok plaćeno izdanje u Ultra (tj. jedinoj korisnoj) verziji košta 100 dolara. Ta verzija sada također po prvi put uključuje jednogodišnju pretplatu na 10 gigabajta online prostora na Cyberlink Cloud servisu, kojeg možete koristiti za sinhronizovanje multimedije između desktop računara i mobilnih uređaja te njeno dijeljenje.

Ocjena: 5

Cijena: $100

PLUS
Brzina, stabilnost i opcije pri gledanju DVD i Blu-ray videa

MINUS
Trpanje suvišnih mogućnosti u program

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Core 2 Duo 4500 na 2.20GHz, 2GB RAM; Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM