Uz povratak Start menija i Microsoft Edge, ubjedljivo najveći novitet koji je Microsoft predstavio u novim Windowsima je desktop verzija Cortane, njihovog digitalnog ličnog asistenta nalik na Appleovu Siri.

Cortana će se na desktopu smjestiti odmah pored Start menija, ali ćete je nakon instalacije vjerovatno pronaći isključenu.

Naime, obzirom da je dostupna tek u nekoliko država (SAD-u, Velikoj Britaniji, Kini, Italiji, Njemačkoj, Španiji i Francuskoj) i da govori jako mali broj jezika (zvanične jezike navedenih država), Cortanu je moguće pokrenuti tek nakon detaljnog podešavanja opcija.

Konkretno, moraćete odabrati jedan od podržanih jezika kao glavni unutar Clock, Region and Language sekcije u Control Panelu, a nakon toga ćete morati uključiti i opcije za praćenje lokacije, te pristati na Microsoftove uslove korištenja. A oni uključuju štošta - prikupljanje informacija o vašoj lokaciji, kontaktima, glasovnim komandama, pretragama koje obavljate, detaljima iz kalendara, sadržajima poruka i aplikacija, te “druge informacije sa vašeg uređaja”.

Uz to, Cortana će pratiti i vaš browsing history ukoliko budete koristili Microsoft Edge, tako da vam svakako preporučujemo da dobro razmislite koliko svojih podataka želite dijeliti sa Microsoftom, te da obratite posebnu pažnju na Privacy postavke - čak i ukoliko ne planirate koristiti Cortanu (sve njih ćete pronaći u Privacy sekciji unutar Settingsa).

Također, ukoliko promijenite svoje regionalne postavke kako bi koristili Cortanu, iz Microsofta napominju da bi tako mogli izgubiti pristup Storeu, te stvarima koje ste tamo kupili, pa svakako obratite pažnju i na to.

1/1

A nakon što podesite sve te opcije i konačno je pokrenete, Cortana će vas upoznati sa svojim osnovnim funkcijama - kreiranjem podsjetnika, zapisivanjem poruka koje joj izdiktirate, te mogućnošću pretrage.

Od navedenih ćete vjerovatno najčešće koristiti pretragu, koja će vam služiti kako prilikom potrage za raznoraznim fajlovima, folderima i instaliranim aplikacijama na vašem računaru, tako i prilikom online pretrage.

Cortana će prilikom pretrage obično davati blagu prednost online pretrazi, iako klikom na tipku My Stuff unutar njenog interfejsa možete ručno aktivirati lokalnu pretragu, koja je jako brza i prilično efikasna.

Naravno, Cortana će za online pretragu koristiti Bing, a ukoliko koristite Microsoftov OneDrive cloud servis, moći ćete je koristiti i za pretragu fajlova koje imate spašene na dotičnom.

Sama pretraga je vrlo intuitivna - možete kliknuti na tipku Start i početi sa tipkanjem pojma koji želite pretražiti, a možete kliknuti i na posebnu tipku za pretragu (odnosno tipku za aktiviranje Cortane), smještenu odmah pored Start menija. Osim toga, ovu tipku je moguće pretvoriti i u posebno polje za pretragu, koje će vam konstantno biti dostupno na taskbaru.

Unutar spomenutog polja ćete pronaći i tipku sa kojom možete aktivirati mikrofon kako bi Cortani izdali neku glasovnu komandu, a na raspolaganju vam je i opcija ‘Hey Cortana’, koja omogućava Cortani da vas stalno sluša, te da se aktivira čim izgovorite frazu “Hey Cortana” (usput, vrijedi napomenuti kako je Cortanu moguće koristiti i bez mikrofona, samo što će vam ona u tom slučaju uvijek odgovarati tekstualno umjesto glasovno).

Same opcije za podešavanje Cortane ćete pronaći unutar Notebooka u njenom interfejsu, gdje također možete aktivirati pojedinačne “kartice” sa elementima koje želite da vam prikazuje.

Navedene kartice uključuju kategorije poput sporta, vijesti i vremenske prognoze, a klikom na bilo koju od njih možete pristupiti i dodatnim opcijama za njihovo podešavanje (neke od kartica nude tek opciju za uključivanje/isključivanje, dok neke druge nude veći potencijal za prilagođavanje).

Sve te opcije bi Cortani trebale omogućiti da sa vremenom nauči vaše preferencije te da vam automatski prikazuje npr. rezultate utakmica vašeg najdražeg tima ili recimo najnovije vijesti iz svijeta tehnologije.

Još jedna od korisnih opcija koje Cortana nudi je i kreiranje podsjetnika, koji se mogu aktivirati u određeno vrijeme ili na određenim lokacijama.

A baš kao i ostatak opcija koje nudi, kreiranje podsjetnika unutar Cortane je savršeno intuitivno - dovoljno joj je reći ili u polje za pretragu ukucati npr. “Remind me to buy movie tickets”, te nakon toga odrediti i kada želite da vas podsjeti da kupite te karte. Osim toga, kreiranje novih podsjetnika je moguće i klikom na tipku Reminders, smještenu odmah ispod već spomenutog Notebooka unutar Cortaninog interfejsa.

I da, kada se podsjetnik aktivira, na raspolaganju ćete imati i dobri stari Snooze da ga odgodite za “samo još pet minuta”.

Uz sve to, Cortanu možete još i upitati šta god želite i kada god to želite - neke odgovore će vam servirati u vidu rezultata online pretrage, dok će vam na neka pitanja i sama odgovoriti. A uvijek je možete zamoliti i da vam ispriča koji vic - nas je nekoliko puta prilično nasmijala, a bio nam je simpatičan i njen odgovor na pitanje šta misli o Halou.

Nakon svega rečenog, čini nam se kako bi se Cortana sa vremenom mogla pokazati kao zanimljiv, ali i koristan element Windowsa 10, pogotovo na prenosnim uređajima koji budu pokretali Microsoftov novi operativni sistem. Također, nadamo se da će je biti moguće sinhronizovati sa njenom mobilnom verzijom na iOS i Android uređajima kada je Microsoft lansira na istim, što bi njenu upotrebljivost i korisnost trebalo podići na potpuno novi nivo.

Naravno, ne treba zanemariti ni pitanje privatnosti, zbog kojeg će brojni korisnici vjerovatno odustati od Cortane i prije nego je isprobaju, uz komentar kako im njene funkcije nisu ni trebale. No, čak i ukoliko je nikada ne aktiviraju, na raspolaganju će i dalje imati nove opcije pretrage, koje su se - barem u našem iskustvu - pokazale i više nego solidno.