Pored svih noviteta i promjena kojima smo se do sada bavili, Windows 10 sa sobom donosi i nekoliko sitnica koje bi mogle itekako obradovati brojne ljubitelje PC igara.

Prije svega, vrijedi istaći DirectX 12, low level grafički API koji je za sada ekskluzivno dostupan u Windowsima 10 i koji će developerima igara omogućiti da efikasnije iskoriste sav onaj skupi hardver u kućištima računara hard-core igrača.

Glavne prednosti novog DirectX-a u odnosu na njegove prethodnike su bolja podrška za višejezgrene procesore i za sisteme sa više grafičkih kartica, što bi kombinovano sa podrškom za tehnologije poput asinhronih shadera trebalo rezultovati igrama koje izgledaju bolje nego prije i koje maksimalno iskorištavaju sav dostupni hardver kako bi se vrtile u najboljem mogućem framerateu.

Međutim, kako bi uživali u svim prednostima koje DirectX 12 nudi, trebaćemo sačekati prve igre sa podrškom za ovaj API - a one će stići tek iduće godine. Pri tome će dobar dio njih i dalje nuditi podršku za DirectX 11, tako da ćemo na punokrvne DirectX 12 igre - odnosno naslove koji će zahtijevati DirectX 12 i koji će znati iskoristiti sve prednosti koje ovaj low level API nudi - čekati još i duže.

1/1

No, ono što već sada možemo isprobati je nova Xbox aplikacija, koja stiže predinstalirana na Windowsima 10 i koja nudi nekoliko prilično korisnih opcija.

Najočiglednije među njima su one za pristup vašem Xbox Live profilu, listi prijatelja, achievementima i svim drugim sitnicama koje biste od Xbox aplikacije i očekivali.

Sa svojim Xbox Live kontaktima možete stupiti u… pa, kontakt putem party chata, a tu je i prostor za prikaz nedavnih aktivnosti - igara koje su igrali, achievementa koje su osvojili i gameplay videa koje su uploadovali sa svojih Xbox konzola ili Windows 10 računara.

Sve vlasnike novog Xboxa - i njihove ukućane - će obradovati mogućnost streamanja Xbox One igara na Windows 10 računarima. Dok vi tako budete uživali u Forzi Horizon 2 ili Sunset Overdriveu, drugi ukućani će sada konačno moći na TV-u pogledati dnevnik ili najnoviju epizodu svoje omiljene serije.

Naravno, upotrebljivost Xbox aplikacije za sve te socijalne aktivnosti će ovisiti od broja i aktivnosti vaših Xbox Live kontakata - mi ih nemamo puno, a i oni koje imamo nisu pretjerano aktivni, tako da ćemo prednost i dalje davati dobrim starim Steam i Battle.net prijateljima.

Sa druge strane, Game DVR bi vam mogao biti puno korisniji - naime, riječ je o setu opcija za snimanje gameplay videa, bez potrebe da instalirate i podešavate posebne third party programe. No, kako bi mogli snimati video, trebaće vam minimalno grafička kartica iz Radeon HD 7000 serije ili novija, odnosno neka od kartica iz GeForce 600 serije ili novija.

Osim toga, Game DVR opcije su se - barem tokom našeg testa - pokazale kao djelomično upotrebljive, obzirom da specijalni Xbox Game Bar nismo mogli pokrenuti u svim testiranim igrama. U nekim naslovima, poput Hearthstonea ili Ori and the Blind Foresta (kojeg je, gle čuda, izdao Microsoft), Game Bar je radio bez ikakvih problema, te je nudio opcije za snimanje videa, uzimanje screenshotova i pristup Xbox aplikaciji.

Za razliku od spomenutih igara, Game Bar u nekim drugim uopšte nismo mogli ni pokrenuti (by the way, defaultna tastaturna kratica za njegovo aktiviranje je Win+G, a ukoliko imate neki od Xbox kontrolera, možete ga aktivirati i pritiskanjem tipke Home/Xbox).

Na samom kraju, vrijedi još jednom napomenuti kako sve igre koje smo imali instalirane na Windowsima 8.1 - od Hearthstonea i Heroes of the Storma, preko GOG verzije Witchera 3, pa do gomile igara na Steamu - na Windowsima 10 rade bez ikakvih problema. Svi save fajlovi su ostali na svom mjestu, a nismo se morali mučiti ni sa ponovnim podešavanjem opcija ili, gluho bilo, reinstalacijom pojedinačnih naslova.

Stoga, ukoliko ste razmišljali o nadogradnji na Windows 10, ali ste oklijevali zbog straha od potencijalnih problema sa vašom kolekcijom igara - budite bez brige i slobodno se bacite na upgrade.