Sjećate li se tzv. modernih aplikacija iz Windowsa 8? Sjećate li se kako su se pokretale preko cijelog ekrana i kako ih na desktopu vjerovatno nikada niste ni koristili? Eh, dotične su se vratile sa Windowsima 10, samo što su ovaj put nešto ljepše i, što je još bitnije - konačno su upotrebljive na desktopu, a ne samo na touchscreen uređajima.

Kao što je i obećao, Microsoft je sa novim Windowsima korisnicima ponudio nove univerzalne aplikacije. Pri tome ‘univerzalni’ dio njihovog imena označava mogućnost da ih pokrenete ne samo na svom Windows 10 desktop računaru, već i na Windows 10 tabletima, a jednog dana i na Windows 10 naprednim telefonima ili čak na Xbox One konzolama.

U prevodu, univerzalne aplikacije imaju interfejs koji će se automatski prilagoditi uređaju na kojem ih koristite i biće upotrebljive ne samo na ekranima osjetljivim na dodir, već i prilikom korištenja tastature i miša.

Samim tim, Microsoft je njihov interfejs ovaj put morao prilagoditi i korištenju na desktopu, tako da ih je - za razliku od Windowsa 8 - u Windowsima 10 konačno moguće pokrenuti unutar standardnih prozora, koje možete minimizirati i maksimizirati i čije dimenzije možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Također, uzevši u obzir da su Charmsi iz Windowsa 8 ovdje stvar prošlosti, Microsoft je u interfejs univerzalnih aplikacija morao ubaciti i novi element, sa kojim će biti moguće pristupiti njihovim osnovnim opcijama. A taj element ćete pronaći u gornjem lijevom uglu skoro svake od univerzalnih aplikacija - klikom na njega je moguće proširiti (ili suziti) traku sa lijeve strane prozora, unutar koje su smješteni osnovni meniji, kao i sekcija sa opcijama za podešavanje rada aplikacije.

1/1

Od predinstaliranih aplikacija, tu su više-manje sve one koje smo i očekivali - Groove Music ćete koristiti za slušanje muzike, Movies & TV će vam služiti za gledanje videa, Xbox aplikacija će pratiti vaš Xbox Live profil (njoj ćemo više pažnje posvetiti u sutrašnjem tekstu o igranju na Windowsima 10), a tu su i standardne Mail, Calendar, Weather, Photos i druge slične aplikacije.

No, vrijedi napomenuti kako sve one nude tek minimalnu količinu opcija - Movies & TV tako nudi tek Play/Pause, Aspect Ratio, Volume, Full Screen, Repeat i Cast to Device opcije, dok će Groove Music barem ponuditi opciju za kreiranje biblioteke vaših pjesama i albuma, iako su mu npr. Last.fm podrška ili mogućnost uređivanja ID3 tagova potpune nepoznanice (zbog čega nas ne čudi Microsoftova odluka da sa Windowsima 10 isporuči i standardnu desktop verziju svog Windows Media Playera).

Gledano sa vedrije strane, skoro sve testirane univerzalne aplikacije su se otvarale munjevito brzo i radile su bez ikakvih problema, te su se pokazale kao dovoljno dobri alati za neke osnovne operacije - poput bazične obrade slika ili provjeravanja mailova.

Naravno, nove univerzalne aplikacije ćete i ovaj put skidati sa Windows Storea, koji i dalje izgleda kao standardna prodavnica mobilnih aplikacija. Drugim riječima, tu su standardni tabovi poput Home, Apps i Games (ali i Music), unutar kojih ćete pronaći i dodatne tabove poput top lista najpopularnijih igara ili aplikacija, kao i mogućnost njihovog sortiranja po različitim kategorijama ili žanrovima.

I ne, Microsoft sa Windowsima 10 ipak nije isporučio predinstalirane univerzalne verzije svojih Office aplikacija - na svom novom operativnom sistemu ćete nakon instalacije pronaći tek OneNote, dok ćete univerzalne verzije Worda, PowerPointa i Excela (koje nose podnaslov ‘Mobile’) morati downloadovati sa Windows Storea. A čak i nakon što ih downloadujete, moći ćete ih koristiti tek u ‘Read Only’ modu za pregled Office dokumenata, dok ćete za kreiranje i editovanje dokumenata morati imati aktivnu Office 365 pretplatu.