Microsoft je sa novim Windowsima odlučio okrenuti novu stranicu u svojoj historiji - stranicu na kojoj će njihovi korisnici umjesto ne baš popularnog Internet Explorera, za surfanje webom koristiti potpuno novi browser - Microsoft Edge.

Nekada poznatiji pod kodnim imenom Project Spartan, Microsoft Edge će se po defaultu ugnijezditi na vašem taskbaru, gdje ćete pronaći njegovu ikonicu koja izgleda kao donekle mutirano slovo ‘e’ iz dobro poznate Internet Explorer ikonice.

I ne samo da ćete ga po defaultu pronaći na taskbaru i u Start meniju - ukoliko niste obratili pažnju na dodatne opcije prilikom instalacije Windowsa 10, ubrzo ćete otkriti da je Edge postao vaš novi defaultni web browser. Naravno, to možete vrlo lako promijeniti, iako sa nešto više klikova nego prije - prilikom pokretanja drugog web browsera, isti će vas upitati da li ga želite postaviti kao defaultni, nakon čega ćete ga morati odabrati kao defaultni i u posebnom prozoru sa opcijama koji će Windows 10 automatski otvoriti.

Interfejs programa je oličenje minimalizma i u sjećanje priziva druge moderne web browsere - vrh prozora je rezervisan za traku sa tabovima, dok ćete ispod nje pronaći polje za unos adresa i nekoliko dodatnih tipki: sa lijeve strane,  tu su standardne Back, Forward i Refresh, dok su na desnoj smještene neke stare, ali i neke potpuno nove opcije.

1/1

Prva od njih vam omogućava da aktivirate Reading view, sa kojim čitanje tekstova na webu djeluje znatno ugodnije - naime, ova opcija će ukloniti sve reklame, menije i druge nepotrebne elemente web stranice, te će vam otvoreni tekst prezentovati u njegovoj najosnovnijoj formi. Pri tome, jedine opcije koje su vam na raspolaganju su izbor veličine fonta (Small, Medium, Large, Extra Large) i boje pozadine (Light, Medium, Dark).

I budite bez brige - slike koje su ubačene u tekst će ostati na svom mjestu, zajedno sa komentarima koji idu ispod njih.

Pored Reading view ikonice ćete pronaći i tipku za bookmarkovanje otvorene stranice ili njeno spašavanje u Reading List aplikaciju, te tipke za pristup osnovnim opcijama i Hubu, u kojem su smješteni vaši bookmarksi, historija surfanja, članci poslani u Reading List i downloadovani fajlovi.

Svoje mjesto u traci sa alatima je pronašla i tipka Share, koja vam omogućava da podijelite odabrane sadržaje putem određenih aplikacija (kao što su npr. Mail, Reading List ili OneNote), a tu je i jedna potpuno nova tipka - Make a Web Note.

Klikom na Make a Web Note ćete otvoriti posebnu traku sa alatima koji vam omogućavaju da po otvorenoj web stranici pravite raznorazne bilješke - tu su alati za podvlačenje sadržaja virtuelnim fluorescentnim markerima, standardna virtuelna olovka i gumica, opcija za dodavanje tekstualnih komentara, kao i opcija za obilježavanje dijela web stranice koji želite kopirati kao sliku u clipboard.

Kada završite sa šaranjem, svoje bilješke možete poslati kolegama ili prijateljima mailom ili kao OneNote bilješku.

U svakodnevnom korištenju, Microsoft Edge se pokazao kao sasvim solidan web browser - interfejs programa je intuitivan, a učitavanje stranica zadovoljavajuće brzo. No, vrijedi istaći i to kako podrška za ekstenzije još uvijek nije aktivna, tako da će napredniji korisnici ipak morati pričekati još neko vrijeme prije nego razmotre eventualni prelazak na Microsoft Edge.

Osim toga, tokom testiranja smo naišli i na probleme sa stabilnošću (jednom prilikom, browser se srušio nakon što smo pokušali promijeniti raspored prikazanih tabova), a zasmetala nam je i nemogućnost odabira download foldera (Edge će sve downloadovane fajlove automatski smjestiti u Download folder novih Windowsa), kao i izostanak podrške za drag’n’drop kopiranje i prebacivanje sadržaja iz browsera u druge programe (i obrnuto).

Također, bilo je nemoguće ne primjetiti i Microsoftovo insistiranje na korištenju njihovih servisa - shvatamo da žele da njihovi korisnici kao defaultni pretraživač koriste Bing, ali zašto su zakomplikovali odabir alternative? Naime, kako bi promijenili defaultni pretraživač, više neće biti dovoljno da otvorite opcije i unesete adresu nekog drugog pretraživača. Štaviše, to je sada nemoguće - umjesto toga, željeni pretraživač ćete prvo morati barem jednom otvoriti unutar Edgea, nakon čega će se on pojaviti na listi dostupnih pretraživača unutar opcija.

Sve u svemu, iako sumnjamo da će Microsoft Edge u skorije vrijeme zamijeniti Chrome, Firefox ili Operu na mjestu vašeg defaultnog web browsera, ne možemo osporiti njegov potencijal, koji je definitivno tu. Pa, ko zna, možda ga jednog dana i preporučimo kao kvalitetnu alternativu gore navedenim i znatno popularnijim browserima.