Dva noviteta u interfejsu Windowsa 10 kojima nismo stigli posvetiti pažnju u jučerašnjem tekstu su Task View i podrška za virtuelne desktope koju isti donosi sa sobom.

Smješten u taskbaru - odmah pored Start menija i tipke za pokretanje pretrage (iliti Cortane, ukoliko je imate aktiviranu) - Task View nudi prikaz svih otvorenih prozora u jednostavnom i elegantnom interfejsu, iz kojeg možete vrlo lako odabrati u koju aplikaciju ili folder se želite prebaciti.

Ponovnim klikom na Task View, spomenuti interfejs ćete zatvoriti i vratiti se na lokaciju sa koje ste ga aktivirali - bio to desktop ili neki program koji ste u tom trenutku koristili.

Task View je moguće aktivirati i tastaturnom kraticom Win + Tab, a ukoliko vam  to sve zvuči poznato, znajte da je razlog opravdan - Win + Tab tastaturna kratica je predstavljena još u Windows Visti (sjeća li se iko tog operativnog sistema?), gdje je aktivirala 3D prikaz otvorenih aplikacija, a radila je i u Windowsima 8, gdje se uz njenu pomoć bilo moguće prebacivati između otvorenih desktop i modernih aplikacija.

Naravno - i dalje na rasplaganju imate dobru staru Alt + Tab kombinaciju za prebacivanje između otvorenih aplikacija i foldera, koja u Windowsima 10 funkcioniše na identičan način kao i u prethodnim verzijama Microsoftovog operativnog sistema.

1/1

Ipak, najveći novitet koji Task View donosi sa sobom je podrška za virtuelne desktope - nakon što otvorite Task View, u donjem desnom uglu ćete primjetiti tipku New Desktop, sa kojom možete dodavati koliko god želite novih desktopa, između kojih se potom prebacujete iz Task Viewa.

Jedan desktop tako možete koristiti za prikaz web browsera i file explorera, u drugom možete raditi u Photoshopu i Illustratoru, a treći možete rezervisati za vaš odabrani media player i web browser u kojem ćete otvoriti Facebook i tu i tamo ubiti pokoju minutu na poslu dok vas šef ne gleda.

Iste aplikacije možete imati otvorene na više različitih desktopa, ali se između njih ne možete prebacivati sve dok se ne prebacite na odgovarajući desktop. Također, vrijedi napomenuti kako će Alt + Tab po defaultu raditi samo unutar trenutno aktivnog desktopa, iako je u Settingsima moguće uključiti opciju da radi na svim desktopima istovremeno.

I budite bez brige - ukoliko slučajno zatvorite neki od otvorenih desktopa, sve aplikacije koje ste imali pokrenute na njemu će se automatski prebaciti na prethodni desktop, a u svakom trenutku na raspolaganju imate i opciju za prebacivanje otvorenih aplikacija i foldera između pojedinačnih desktopa.

Pored toga, otvorene aplikacije možete vrlo jednostavno prebaciti i na potpuno novi desktop tako što ćete ih drag’n’drop metodom prevući iznad tipke New Desktop (moramo priznati da smo očekivali da će ova opcija biti za nijansu intuitivnija, te da će raditi prevlačenjem željene aplikacije iznad trake sa otvorenim desktopima).

I za kraj, ostaje nam da spomenemo i to kako je unutar Task Viewa moguće jednostavno aktivirati preview željenog desktopa - umjesto da kliknete na njega, čime ćete se zapravo prebaciti na njega, dovoljno je na sekundu zadržati kursor miša iznad željenog desktopa kako bi u Task Viewu vidjeli sve aplikacije koje imate otvorene na njemu.